Çin, Dışa Açılmanın 40'ıncı Yılını Kutluyor - Son Dakika
Güncel

Çin, Dışa Açılmanın 40'ıncı Yılını Kutluyor

Çin, Dışa Açılmanın 40\'ıncı Yılını Kutluyor

Çin'in ekonomik reform ve dışa açılımının 40'ıncı yıl dönümü münasebetiyle başkent Pekin'de toplantı düzenlendi.

18.12.2018 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'in ekonomik reform ve dışa açılımının 40'ıncı yıl dönümü münasebetiyle başkent Pekin'de toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, dışa açılma politikasından vazgeçilmeyeceğini vurgulayarak, "Reform ve dışa açılma, Çin milletinin canlanmasında dönüm noktasıdır. Dünyanın Çin'e ihtiyacı var" dedi.

Çin'in ekonomik reform ve dışa açılımının 40'ıncı yıl dönümü münasebetiyle başkent Pekin'de bir toplantı düzenlendi. Ülkenin farklı noktalarından temsilcilerin bir araya geldiği toplantının açılış konuşmasını Çin Devlet Başkanı Xi Jinping yaptı. Xi, Çin'e özgü sosyalizme sadık kalınarak bu yolda kararlılıkla ilerleyeceklerini vurgulayarak, "Reform ve dışa açılma, Çin milletinin canlanmasında dönüm noktasıdır. Yolumuzdan sapmadan, serbest piyasayı teşvik ederken ve desteklerken devlet ekonomisinin gelişimini de güçlendirmeliyiz" dedi.

Xi: "Büyük bir devrimdir"

Xi, dışa açılmanın Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) büyük yeniden uyanışı olduğunu söyleyerek, "Reform ve dışa açılma, Çin'e özgü sosyalizm uğruna gerçekleştirilen büyük bir devrimdir" değerlendirmesinde bulundu.

"Dünyanın Çin'e ihtiyacı var"

Çin'in kalkınmak için dünyaya, dünyanın da refahı için Çin'e ihtiyaç duyduğunu söyleyen Xi, "Çin dünyadan kendini soyutlayarak gelişemez ve küresel refah için dünyanın da Çin'e ihtiyacı var. Çin iç ve dış uluslararası zorlukları göz önünde bulundurarak, temel milli politikaya bağlı kaldı. Dışa açılım için ileriyi de kapsayan bir yaklaşım izledik. Kapsamlı çok yönlü ve geniş bir dışa açılım aşamasına girmiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.

"Halkın refahı artıyor"

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Çin'in son 40 yılda 740 milyon kişiyi yoksulluktan kurtardığını ve yoksulluk oranının yüzde 94,4 azaldığına dikkat çekerek, "Çin milleti, 900 milyon kişiye emekli maaşı sağlayıp 1 milyar 300 milyon kişiye de sağlık sigortası kapsamına dahil ederek, dünyanın en büyük sosyal güvence sistemini inşa etmiştir" dedi.

"Kültürümüzün etkisi artıyor"

Xi yaptığı konuşmada Çin'in zenginleşme ve güçlenme yolculuğunda kararlı adımlar attığını belirterek, "Kültürel yumuşak gücümüz ve kültürümüzün uluslararası etkisini belirgin şekilde yükseldi. Anavatanın barışçıl birleşmesi yönündeki büyük davaya daima bağlı kaldık. Ülkedeki ve yurt dışındaki Çinlilerin milli kimlikleri ve kültürel kimlikleri belirgin şekilde güç kazandı" diye konuştu.

"Topraklarımız bölünmeyecek"

Xi, ülkesinin topraklarının bölünmesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Çin'in "Bir ülke, iki sistem" çizgisinden hareketle, Hong Kong ve Makao Serbest Bölgelerinde uzun vadeli refah ve istikrarın korunması için olanaklarını kullanacağını söyledi. Xi konuşmasında "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak, ülkenin bölünmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Reform Dostluk Madalyası

Öte yandan toplantıda, reform ve dışa açılma sürecine sağladığı önemli katkılardan dolayı 10 yabancıya "Reform Dostluk Madalyası" takdim edildi. Madalya takdim edilen yabancılar şöyle:

Eski AIG CEO'su Maurice Greenberg, Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu Klaus Schwab, medikal girişimci Alain Merieux, eski Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Antonio Samaranch, eski Singapur Başbakanı Lee Kuan Yew, Çin'de fabrika açan ilk yabancı Werner Gerich, Panasonic'in kurucusu Konosuke Matsushita ve eski Japonya Başbakanı Masayoshi Ohira, Organizatör Stephen Perry ve Yazar Robert Kuhn. - PEKİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çin, Dışa Açılmanın 40'ıncı Yılını Kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'de Turizm Haftası kapsamında Vali İlhami Aktaş'a ziyaret
    13:02 Çanakkale'de Turizm Haftası kapsamında Vali İlhami Aktaş'a ziyaret

    Çanakkale'de 48'inci Turizm Haftası dolayısıyla turizmciler, Vali İlhami Aktaş'ı ziyaret etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz ve diğer yetkililer, Vali Aktaş ile görüşerek Turizm Haftası etkinlikleri hakkında bilgi paylaştılar. Vali Aktaş, ziyaretten memnuniyetini dile getirerek çalışmalarda başarılar diledi.

  • Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı
    13:00 Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

    Osmaniye'de jandarma ekiplerinin uyuşturucu ile mücadele çerçevesinde düzenlediği operasyonlarda, gözaltına alınan 7 şüpheliden 2'si tutuklandı. Yapılan aramalarda ise 31 gram bonzai maddesi, 8 sentetik hap, 2 gram metamfetamin maddesi ve 1 gram eroin maddesi ele geçirildi.

  • Bayram tatilinde 75 kişi hayatını kaybetti
    13:00 Bayram tatilinde 75 kişi hayatını kaybetti

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı'nı da kapsayan 9 günlük tatilde meydana gelen 6 bin 350 kazada 75 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 810 kişinin yaralandığını söyledi. Yerlikaya, 26 bin 804 güvenlik personelinin görev yaptığı tatil boyunca 3 milyon 642 bin 538 denetim gerçekleştirildiğini kaydetti. Bakan Yerlikaya ayrıca, Düzce'de yapılan selektör işlemlerinin tamamının iptal edildiğini duyurdu.

  • Safranbolu'da Kaçak Kazı Yapan 3 Kişi Yakalandı
    12:59 Safranbolu'da Kaçak Kazı Yapan 3 Kişi Yakalandı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan bölgede kaçak kazı yapan 3 kişi jandarma ekipleri tarafından suçüstü yakalandı. Şahıslarla birlikte çeşitli kazı malzemeleri ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ancak serbest bırakıldı.

  • Hasanbeyli ilçesinde otomobil alev alıp yandı, 1 kişi yaralandı
    12:59 Hasanbeyli ilçesinde otomobil alev alıp yandı, 1 kişi yaralandı

    Osmaniye'nin Hasanbeyli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil yol kenarına savruldu ve alev aldı. Kazada 1 kişi yaralandı. İtfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi.

  • Hakkari'de Kurtlar Ahıra Dadandı: 60 Hayvan Telef Oldu
    12:58 Hakkari'de Kurtlar Ahıra Dadandı: 60 Hayvan Telef Oldu

    Hakkari'nin Depin Vadisi'nde hayvancılıkla geçimini sağlayan bir vatandaşın ahır olarak kullandığı mağaraya akşam saatlerinde aç kurtlar dadandı. Kurtlar, 30 keçi ve 30 oğlağı telef etti. Olayın ardından bölgeye gelen veteriner, yaralı hayvanların imha edilmesi gerektiğini belirtti.

  • Kuşadası Belediyesi Halk Dansları Akademisi 3 Kupa Kazandı
    12:58 Kuşadası Belediyesi Halk Dansları Akademisi 3 Kupa Kazandı

    Kuşadası Belediyesi Halk Dansları Akademisi Spor Kulübü (KUŞADANS), Türkiye Halk Oyunları Federasyonu'nun Aydın'da düzenlediği yarışmada büyükler ve minikler kategorisinde 3 kupa birden kazandı.


Advertisement