Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Avrupa'nın stratejik özerklik kazanmasını destekliyor - Son Dakika
Güncel

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Avrupa'nın stratejik özerklik kazanmasını destekliyor

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Avrupa\'nın stratejik özerklik kazanmasını destekliyor

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile gerçekleştirdiği görüşmede, Çin'in Avrupa halkının seçtiği kalkınma yolunu ve Avrupa'nın stratejik özerklik kazanmasını desteklediğini söyledi. Qin, Çin'in Avrupa'nın kilit ortağı olduğunu belirtti ve iki ülkenin işbirliğini artırmak için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

10.05.2023 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BERLİN, 10 Mayıs (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, Çin'in Avrupa halkının seçtiği kalkınma yolunu ve Avrupa'nın stratejik özerklik kazanmasını desteklediğini söyledi.

Qin söz konusu açıklamayı, Salı günü Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptı.

9 Mayıs Salı gününün "Avrupa Günü" olduğunu ve bu yılın Çin- Avrupa Birliği (AB) kapsamlı stratejik ortaklığının 20. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Qin, Çin'in her zaman istikrarlı ve süreklilik arz eden bir AB politikasına sahip olduğunu kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanı, ülkesinin Avrupa'nın risk ve sorunlar ile başa çıkma konusunda kilit önemdeki ortağı olduğunu belirtti. Aynı zamanda, Çin modernizasyonu ve Avrupa'nın entegrasyonunun ortak gelişimini teşvik etmek için Avrupa'nın sürekli olarak Çin pazarının fırsat ve kalkınma paylarını paylaşmasını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Qin, dünyanın önde gelen ekonomik güçleri ve çok yönlü stratejik ortaklar olan Çin ve Almanya'nın, iki halkın temel çıkarlarına ve tüm insanlığın uzun vadeli geçim kaynaklarına ve refahına hizmet edecek şekilde stratejik özerkliği desteklemesi, karşılıklı siyasi güveni artırması, dayanışma ve işbirliğinin güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

İki tarafın, yakında düzenlenecek Çin-Almanya hükümetler arası istişarelerinin yedinci turuna hazırlık için her türlü çabayı gösterme ve gelecek dönemde çeşitli alanlarda tatbiki işbirliğine yönelik bir kapsamlı planı ayrıntılarıyla ortaya koyma konusunda mutabakata vardığını hatırlatan Qin, iki tarafın çok taraflı alanlarda koordinasyonu artırmaya ve COP28 ve biyoçeşitlilik işbirliğini güçlendirmeye de karar verdiğini belirtti.

Qin, "Çin, küresel ekonomik toparlanmayı teşvik eden, dünya barış ve istikrarını koruyan ve 2. Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzeni savunan aktörler olarak Almanya'yla çalışmak istemektedir" dedi.

Bakan Qin, iki tarafa mevcut işbirliğini koruyup sürdürme, iki ülkenin işletmelerinin işbirliği yapması için elverişli bir ortam ve kararlı beklentiler yaratma ve küresel ekonomi için daha güçlü büyüme ivmesi sağlama çağrısı yaptı.

Avrupa'nın iki dünya savaşını ve Soğuk Savaşı atlattığını kaydeden Qin, daimi barışı mümkün kılmanın Alman felsefeci Immanuel Kant'ın hayali olduğunu ve kalıcı barışın, insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplum inşa edilmesinde önemli bir hedef olmayı sürdürdüğü dile getirdi.

Qin, Çin ve Avrupa'nın, kalıcı barış ve evrensel güvenlikle daha iyi bir gelecek inşa etmek üzere birlikte çalışması gerektiğini belirtti.

Taiwan'ın Çin'e dönüşünün, 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan uluslararası düzenin parçası olduğunu hatırlatan Qin, Taiwan Boğazı'nda içten şekilde barış ve istikrarı uman ve uluslararası düzenin sürdürülmesine samimi şekilde bağlı olan tüm tarafların, tek Çin ilkesine sıkı şekilde riayet etmesi ve "Taiwan'ın bağımsızlığına" yönelik her türlü eyleme kararlıkla karşı çıkması gerektiğini ifade etti.

Bakan Qin, Ukrayna meselesinin son derece karmaşık olduğunu ve bu gündemde basitlik ve duygusallığın çözüm olmadığını dile getirdi. Bakan, bu meselenin nihayete kavuşmasının, sakin ve rasyonel olmaktan ve siyasi bir çözüme yönelik şartları oluşturmaktan geçtiğini kaydetti.

"Çin, krizin yaratıcısı ya da krizin direkt olarak ilgilendirdiği bir taraf değildir, ancak barışı savunmaktadır ve barış görüşmelerini desteklemektedir" diyen Qin, Almanya'nın dengeli, etkin ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik çerçevesinin inşasında öncü rol oynayacağı ve somut önerilerde bulunacağı umudunu dile getirdi.

Qin, Alman, Fransız ve Norveçli mevkidaşlarının daveti üzerine 8-12 Mayıs tarihlerinde Almanya, Fransa ve Norveç'e ziyaretlerini gerçekleştiriyor.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Avrupa'nın stratejik özerklik kazanmasını destekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.


Advertisement