Çin Dışişleri Bakanı Wang Moskova'da - Son Dakika
Güncel

Çin Dışişleri Bakanı Wang Moskova'da

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kore Yarımadası'nda tansiyonun artmasını önleyecek acil adımlar atılması çağrısında bulundu.

26.05.2017 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kore Yarımadası'nda tansiyonun artmasını önleyecek acil adımlar atılması çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Moskova'daki görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Kore Yarımadası'nda tansiyonun artmasını önleyecek acil adımlar atılmasına büyük önem veriyoruz. BM Güvenlik Konseyinin tüm kararları yerine getirilmeli. Kararlar, Pyongyang'ın füze denemelerine son vermesini öngörüyor." dedi.

Lavrov, bu kararların aynı zamanda müzakerelere devam edilmesi ve sorunun sadece siyasi yollarla çözülmesini içerdiğini de vurguladı.

Wang ile görüşmelerinin şeffaflık, güven ve karşılıklı saygı temelinde geçtiğini dile getiren Lavrov, Rusya-Çin ilişkilerinin görülmemiş bir seviyede olduğunu, iki ülke iş birliğinin küresel istikrar açısından dengeleyici rol oynadığını kaydetti.

Lavrov, Avrasya Ekonomik Birliği ile Çin'in ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi.

Suriye'de çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasının Türkiye, Rusya ve İran'ın inisiyatifiyle Astana'da kararlaştırıldığını hatırlatan Lavrov, detayların bugünlerde uzman seviyesinde görüşüldüğü bilgisini paylaştı.

Lavrov, çatışmasızlık bölgelerine hangi ülkelere ait güçlerin konuşlandıracağı konusunun rejim ile yapılacak görüşmeler sonunda netlik kazanacağının altını çizdi.

Çin ABD'nin füze sistemine karşı

Çin Dışişleri Bakanı Wang da Kuzey Kore'nin nükleer denemelerini bahane göstererek, bölgeye ABD'nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sisteminin yerleştirilmesine karşı olduklarını söyledi.

Bölgenin güvenliğinin sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini aktaran Wang, "Bu konuda benzer pozisyona sahibiz. Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasını istiyoruz. BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararının uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak sorunun güç kullanarak çözülebileceğini düşünmüyoruz. Bu, ancak durumu daha da kötüye götürür." dedi.

Wang, Rusya-Çin ilişkilerinin tarihin en yüksek döneminde olduğuna dikkati çekerek, ilişkileri durmadan daha ileri taşımak niyetinde olduklarını ifade etti.

Lavrov ve Wang, basın toplantısından önce iki ülke dışişleri bakanları arasında 2017 yılı iş birliği planını imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Wang'ı kabul etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin Dışişleri Bakanı Wang Moskova'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement