"Çin'e karşı kurulan AUKUS Fransa'yı da vurdu" - Son Dakika
Güncel

"Çin'e karşı kurulan AUKUS Fransa'yı da vurdu"

"Çin\'e karşı kurulan AUKUS Fransa\'yı da vurdu"

İngiltere ve Avustralya arasında kısa adı 'AUKUS' olan yeni bir güvenlik anlaşması imzalandı.

19.09.2021 12:48  Güncelleme: 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD-İngiltere ve Avustralya arasında kısa adı 'AUKUS' olan yeni bir güvenlik anlaşması imzalandı. Anlaşmanın Çin'e karşı yapıldığının bariz olduğunu belirten Prof. Dr. Celalettin Yavuz, "Anlaşmanın asıl amacı Uzakdoğu'da giderek ABD ve İngiltere'nin çıkarlarına ters bir şekilde ekonomik, siyasi ve askeri gücünü 'ürkütücü' oranda arttıran Çin'e karşı caydırıcılık" dedi. Yavuz, anlaşmaya Fransa'dan gelen tepkilere de dikkat çekti.

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı, Güvenlik Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celalettin Yavuz, kısa adı AUKUS olan güvenlik anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavuz, "ABD, Trump döneminde özellikle Çin'e karşı başlatmış olduğu 'Ticaret Savaşları'nı başka boyuta da taşımak niyetinde gibi. Bu kez yanına AB'den 'Brexit'le ayrılan İngiltere'yi de aldı" diye konuştu.

ÜÇ ÜLKE ARASINDAKİ TARİHİ BAĞLARA DİKKAT ÇEKTİ

ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki tarihi bağlara dikkat çeken Prof. Dr. Celalettin Yavuz, "Aslında bu üç ülke birbirine tarihi bağlarla da bağlı. ABD, bağımsızlık savaşını verdiği İngiltere'nin dominyonu idi. İngiliz mahkumların gönderilerek ilk Avrupalı yerleşimcilerin iskan edildiği Avustralya da gene İngiltere'yle bağlantılı ve hala 'İngiliz Milletler Topluluğu' (Commenwealth) üyesidir. Yeni Zelandalı ve Avustralyalı askerlerin (ANZAC) Çanakkale'de İngiltere tarafından savaşa sürüldüğünü bilmeyen yoktur. Ayrıca İngiltere ve Avustralya, ABD'nin tüm dünyayı dinleyen ve izleyen istihbarat kurumu NSA'nin bilgileri paylaştığı 4 ülkeden (İsrail ve Y. Zelanda) ikisidir" açıklamasında bulundu.

ÖNCE ÇİN ARDINDAN FRANSA

AUKUS gelişmesine farklı ülkelerden gelen tepkilere de değinen Yavuz şu değerlendirmelerde bulundu:

"AUKUS gelişmesi duyulduğu zaman en büyük tepki önce Çin'den, ardından da Fransa'dan geldi. Tabii AB'nin ağır topları da medyadaki kalemşörlerle tepkilerini duyurdular. Çin'in, Hint-Pasifik okyanusları bölgesinde bu üç ülkenin ortak çıkarlarına karşı büyüyen tehdidini savunmak için hayati öneme sahip olduğunu düşündükleri AUKUS'a ilk tepki Çin'in Washington Büyükelçiliği'nden 'ABD, İngiltere ve Avustralya'nın diğer ülkelerin çıkarlarını hedef alan dışlayıcı bloklar kurma' yanlışlığına değinilerek geldi. Daha sonra Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien de 'AUKUS, bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalıyor, silahlanma yarışını yoğunlaştırıyor ve uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarına zarar veriyor' diyerek eleştiriyi sürdürdü. Bir diğer eleştiri de bölge ülkelerinden Endonezya'nın Dışişleri Bakanlığı'ndan 'bölgedeki silahlanma yarışının endişe yarattığı' belirtilerek geldi."

FRANSA'DAN PEŞPEŞE YAYLIM ATEŞİ GİBİ TEPKİLER

Üç ülke arasında oluşturulan bu yeni pakta Fransa'dan gelen tepkilere dair değerlendirmelerde bulunan Yavuz, "Çin'in bu yeni pakta karşı tepkileri kuşkusuz ki devlet düzeyinde zamanla devam edecektir. 'Yüzyılın Anlaşması' olarak parlatılan bu anlaşmaya asıl büyük tepki ABD ile NATO ve Batı ittifakları içerisinde yer alan Fransa'dan geldi. Zira Avustralya, 2016'da bir Fransız gemi inşa firmasıyla imzalanan 12 nükleer denizaltı projesini de iptal etti. Toplam değeri 90 milyar doları bulan bu anlaşmanın feshi Fransa tarafından 'ihanet' olarak değerlendirildi. Hatta anlaşmanın ardından Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 'sırtımızdan vurulduk' diyerek feryat etti. Fransa'nın bir diğer tepkisi Washington Büyükelçiliği'nden geldi. Fransız Büyükelçinin rezidansında düzenlenecek ABD-Fransa dostluk galası iptal edildi. Gala, ABD'nin bağımsızlık savaşı sırasında Fransa deniz kuvvetlerinin yardımıyla Chesapeake Muhaberebesi'nde İngiliz kuvvetlerinin yenilgisinin, bir bakıma ABD'nin bağımsızlına kavuşmasının en önemli olayının 240. yıl dönümünü kutlamak amacıyla düzenleniyordu" diye konuştu.

Fransa 17 Eylül'de de ABD ve Avustralya'daki büyükelçilerini geri çekerek tepkisini sürdürdüğünü hatırlatan Yavuz şöyle devam etti:

"AB'den cılız bir tepki varsa da asıl tepkiler AB medyasından yükseldi. Daha Afganistan'dan çekilişin şokundan kurtulamayan Avrupa'nın, bu son gelişmeyle ABD tarafından bir kez daha yaya bırakıldığı ileri sürüldü. Hatta İngiltere'nin AB'den ayrılmasını (Brexit), ABD'nin AB yerine sadece İngiltere ile ittifakı sürdürme projesinin gereği olduğu dahi ileri sürülmektedir."

Prof. Dr. Yavuz, konu biraz daha kurcalanınca Avustralya'nın, ABD'nin "Ya benimlesin, ya da Çin'in yanındasın!" şeklindeki baskısı karşısında, ABD'yle düşman olmaktansa aynı ittifak içerisinde yer almak mecburiyetinde kaldığının da ileri sürüldüğünü ekleyerek, "Yani Avustralya'nın AUKUS üyeliği bir bakıma 'zoraki nikah' gibi olmuş." dedi.

HEGEMONYA MÜCADELESİ

ABD'nin Soğuk Savaş sonrasında tek kutuplu küresel güç hegemonyasını bırakmak istemediğini söyleyen Prof. Dr. Celalettin Yavuz, "Dünya çapında 'küresel salgın Covid-19'un tam bitti diye sevineceği zamanda yeni ve daha tehlikeli bir dönüşümünün (varyasyon) ortaya çıkması, hatta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guiteress'in 'sera gazı artışı'nın yaratacağı felaketlere dikkat çekmeye çalışması bile küresel hegemonya dürtülerini frenleyemiyor. Daha doğrusu ABD, özellikle soğuk savaş sonrası yakalamış olduğu 'tek kutuplu küresel güç' hegemonyasını bir türlü paylaşmaya yanaşmıyor. Üstelik 'yumuşak güç', 'ılımlı güç' gibi bir zamanlar küreselleşmeyi alabildiğine şirin göstermeye çalışan 'Demokratların yönetimi' sırasında bile bu devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"BIDEN TRUMP'I ARATMIYOR"

Joe Biden'ın yönetim tarzının farklı yanları olduğunu aktaran Yavuz, "Mevcut Başkan Joe Biden, her ne kadar isimleri unutması ve bazı gafları ile dikkatleri üzerine toplasa da Demokratlar'ın çıkardığı başkan olmasına rağmen, soğuk savaş sonrasının Demokrat başkanlarından Bill Clinton'ın 'yumuşak güç'lü ABD'sinden çok farklı bir yönetim tarzını güdüyor. Hatta bir diğer Demokrat ve başkan yardımcılığını yaptığı 'Ilımlı güç'ün yöneticisi H. Barack Obama'dan da farklı yönetimi benimsemiş gibi…Oysa özellikle Clinton döneminde başta ABD olmak üzere, 'Liberal' politikayı güden ülkeler yaratacağı dalgalanmalarla ekonomik istikrara hasar verebilecek gelişmelerden mümkün olduğunca kaçınırlardı. Biden ise adeta kendisinden önceki Başkan Trump'ı aratmıyor. Tek fark var: Trump konuşurdu, Biden ise uygulamayı başlatıyor" dedi.

ABD'nin ittifaklar noktasında rotasını AB'nin dışına yöneltmeye ağırlık verdiğini söyleyen Celalettin Yavuz şu ifadeleri kullandı:

"Anlaşılan o ki ABD, bir türlü siyasi birliğini tamamlayamayan AB'den 'bir şey olmaz' diyerek, mevcut kutbunu İngiltere ve olabildiğince Uzakdoğu'daki ittifaklarla güçlendirmek istiyor. ABD'nin küresel gücünü tehdit eden Çin ise her şeye rağmen yoluna devam ediyor. Zira Afganistan'ın geleceği büyük ölçüde Çin'e devredilmiş gibi. ABD'nin yaptırımlarla 'hizaya getirmeye' çalıştığı İran da 17 Eylül'de, lokomotifi Çin olan Şanghay İş Birliği Örgütü (ŞİÖ)'nün üyeliğine kabul edildi. Açıkçası ünlü Jeopolitikçi Brzezinski'nin 'Büyük Satranç Tahtası'nda, kendisini usta zannedenler hamle üstüne hamle yapmaya devam ediyorlar. Ne için? Oysa yaşlı dünyamız 'Ölüyorum, bırakın kavgayı da beni kurtarın!' diye feryat ederken…"


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Çin'e karşı kurulan AUKUS Fransa'yı da vurdu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor
    16:38 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhur İttifakı'nın Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlandığını söyledi. Çelik, Karataş İlçe Başkanlığı ve MHP'nin Karataş Belediye Başkan adayı Necip Topuz'a destek istedi. Ayrıca, Çelik Yumurtalık ilçesinde de MHP'nin Belediye Başkan adayı Aydın Kütükoğlu'nu destekleyeceklerini belirtti.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi
    16:37 DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi

    Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, seçim çalışmaları kapsamında Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi. Uysal, yerel seçimlere sayılı günler kaldığını belirterek, Demokrat Parti'nin işleyen demokrasi ve hukuk düzeninin inşa edildiği, eşit fırsatlara sahip vatandaşların yarınından emin olduğu Türkiye hayallerinin bulunduğunu ifade etti. Uysal, Türkiye'nin kaynak ve imkanlarının farkında olduklarını vurgulayarak, bu büyük ülkeyi ve büyük milleti yeniden büyük güç haline getirecek irade, siyaset, geçmiş ve tecrübenin adresi olduklarını söyledi. Uysal, ziyaretleri sırasında esnafı da ziyaret ederek vatandaşlarla selamlaştı.

  • Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı
    16:37 Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

    Karabük'te İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Şüphelinin üst aramasında uyuşturucu madde bulundu ve işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.

  • Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu
    16:37 Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu

    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı, kira geliri elde edenlerin beyanname verme süresinin 1 Nisan olduğunu duyurdu. Beyana tabi gelirleri olan mükelleflerin, 2023 yılı yıllık gelir vergisi beyannamelerini 1 Nisan 2024'e kadar ikametgahlarının bağlı olduğu yer vergi dairesine vermeleri gerektiği belirtildi. Beyannamelerin hazır beyan sistemine internet üzerinden veya vergi dairesine bizzat gidilerek verilebileceği ifade edildi. Ayrıca, konutlardan elde edilen kira gelirlerinin süresinde beyan edilmemesi durumunda belirlenen 21 bin lira istisnadan yararlanılamayacağı ve gecikme faizi ile vergi ziyaı cezası ödeneceği uyarısı yapıldı.

  • Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi
    16:37 Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Bursa'ya gelerek esnaf ziyaretinde bulundu ve basın açıklaması yaptı.

  • Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor
    16:37 Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor

    Kars'ta Cumhur İttifakı'nın seçim çalışmaları sürüyor. 65. Hükümet Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Milletvekili Adem Çalkın, Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger'e destek için esnaf ziyareti yaptı. Esnaf ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Cumhur İttifakı heyeti, projeleri anlattı ve vatandaşların oylarına talip olduklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak
    16:37 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde halk buluşmasının finalini gerçekleştirecek. Buluşma, Turgutlu Belediye Başkan Adayı Çetin Akın ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek'in katılımıyla gerçekleşecek.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül

    41'incisi düzenlenen ödül töreni Dünya Tiyatro Günü'nde gerçekleştirildi. MSM öğrencilerinin oylarıyla belirlenen ödül bu yıl Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu kapalı gişe oyunları arasında yerini alan 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen sanatçı Nevra Serezli'ye verildi. Nevra Serezli ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve şöyle söyledi: 'Bu ödülü Metin (Serezli) yıllar önce almıştı, salonumuzda duruyordu. Belki bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum, hatta Metin ile bu konuda bol bol şakalaşıyordum. Şimdi salonda iki adet Dümbüllü büstü var ama ne yazık ki Metin yok. Böyle hasret gidereceğiz.' Nevra Serezli ayrıca bir sanatçının en büyük ödülünün sahneye çıkması olduğunu belirterek: 'Şimdi 'Ağaçlar Ayakta Ölür' oyununa yetişiyorum. Ödül töreninden sonra eve gitseydim, ödül coşkusunu bu kadar çok yaşayamayacaktım. Güzel ödül töreni seyircimin alkışlarıyla katlanacak' dedi. İSMAİL DÜMBÜLLÜ SANAT KAMUOYUNUN ÖNEMLİ ÖDÜLLERİNDEN BİRİ. Müjdat Gezen ise yıllardır verilen ödülle ilgili olarak: 'Tiyatromuzun en önemli isimlerinden İsmail Amca babamın da tanıdığıydı. Onun adına ödül vermeye karar verdiğimizde, yüzündeki gülüşü ve doğru ifadeyi yakalayabilmek için Savaş Dinçel'in yardımlarını rica etttim. Bu büst İsmail Dümbüllü fotoğrafı üzerine Savaş Dinçel'in yüz ifadesinin oturtulmasıyla oluştu ve bir komedyene layık hale geldi.' Töreni izlemeye gelen Tiyatrokare'nin kurucusu ve yönetmeni Nedim Saban ise, daha önce Tiyatrokare'ye Melek Baykal tarafından getirilen İsmail Dümbüllü Ödülünü çok önemsediğini, ayrıca bu ödülün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle, Türkiye'ye örnek, seçkin bir tiyatro okulunda Dünya Tiyatro Gününde verilmesinden de gurur duyduğunu ekledi.

  • Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu
    16:36 Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu

    Orhan Gencebay'ın Şişli'deki iftar programında Cumhur İttifakı'na destek vermesi sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Eşi Sevim Emre ise Gencebay'ın siyaset üstü bir kişilik olduğunu ve hangi parti vatanı için uğraşıyorsa yanlarında olduklarını belirtti.

  • Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu
    16:36 Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu

    Survivor All Star yarışmacısı Adem Kılıççı, Gökhan Çınar'ın konuğu olduğu Katarsis programında iddialı sözler söyledi. Kılıççı, Survivor'da yaşadığı zorlukları anlattı ve neden bu yıl yarışmaya katılmadığını açıkladı. Ayrıca, Nisa'nın şampiyonluğuna sevindiğini ve Acun Ilıcalı'ya kırgın olduğunu belirtti.


Advertisement