Çin'in devlet yayın organı CCTV, Mesut Özil'in Uygur Türkleri eleştirisi sonrası Arsenal maçını... - Son Dakika
Dünya
BBC

Çin'in devlet yayın organı CCTV, Mesut Özil'in Uygur Türkleri eleştirisi sonrası Arsenal maçını...

Çin\'in devlet yayın organı CCTV, Mesut Özil\'in Uygur Türkleri eleştirisi sonrası Arsenal maçını...

Arsenal takımında futbol oynayan Mesut Özil'in Uygur Türkleriyle ilgili paylaşımının ardından Çin'in devlet yayıncısı CCTV, Pazar günü oynanacak Arsenal-Manchester City maçını programından kaldırdı.

15.12.2019 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arsenal takımında futbol oynayan Mesut Özil'in Uygur Türkleriyle ilgili paylaşımının ardından Çin'in devlet yayıncısı CCTV, Pazar günü oynanacak Arsenal- Manchester City maçını programından kaldırdı.

Mesut Özil, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımla Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikasını eleştirmiş, Arsenal ise "Özil'in Uygur paylaşımı görüşümüzü yansıtmıyor" açıklaması yapmıştı.

Çin Futbol Birliği, Özil'in yorumunun "kabul edilemez olduğunu ve Çinli hayranlarının kalbini kırdığını" duyurdu.

CCTV, Premier Lig şampiyonları Arsenal ve Manchester City'nin maçı yerine aynı saatte oynanacak Tottenham - Wolves maçını canlı yayımlayacak.

Özil'in paylaşımı

Özil paylaşımında Çin'in Uygur politikasına sessiz kalanların da zulme ortak olduklarını söylemişti.

İngiliz kulübü, Çin'de kullanılan sosyal medya sitesi Weibo üzerinden bir açıklama yaptı. "Mesut Özil'in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın ardından Arsenal'in net bir açıklama yapması gerekmiştir" dedi ve ekledi:

"Bu içerik Özil'in kişisel yorumudur. Arsenal bir futbol kulübü olarak siyasete karışmama ilkesine sadıktır."

Arsenal Twitter veya Facebook hesabında benzer bir açıklama yapmadı.

Guardian gazetesi bu açıklamayı Arsenal'in Çin'deki ticari çıkarlarına zarar gelmesini engellemek için attığı bir adım olarak yorumladı.

Arsenal'in en yüksek maaş alan futbolcusu olan Özil, paylaşımında "Eziyetlere direnen Mücahid ve Mücahideler topluluğu" diye nitelediği Uygurların zorla İslam'dan uzaklaştırılmaya çalışıldığını söylemiş ve "Bacılar zorla Çinli erkeklerle evlendiriliyor" demişti.

Çin bir süredir bölgedeki Uygur Türklerini "eğitim kampı" adını verdikleri cezaevi benzeri kamplarda tutuyor.

Bu kampları ziyaret eden BBC, gerçeğin Çin hükümetinin söylediği gibi gözükmediğini ortaya çıkarmıştı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Çin'in devlet yayın organı CCTV, Mesut Özil'in Uygur Türkleri eleştirisi sonrası Arsenal maçını... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama
    18:34 Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. İsviçre hükümeti ise Beypazarı marka maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurdu ve ürünü yasakladı. Beypazarı Soda ise bu iddiaları reddederek ürünlerinin sağlık standartlarına uygun olduğunu belirtti.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    18:16 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı 'Deniz Kalkanı' devam ediyor
    17:33 NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı 'Deniz Kalkanı' devam ediyor

    NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı olan 'Deniz Kalkanı', 13 ülkeden onlarca savaş gemisi ve binlerce askerin katılımıyla 8 Nisan'dan bu yana devam ediyor. Tatbikat, Karadeniz'deki güncel risk ve güvenlik tehditleri göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor ve denizde arama-kurtarma faaliyetleri, yasa dışı faaliyetlerle mücadele ve deniz trafiğinin kontrolü gibi hedefleri içeriyor. Romanya, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, İtalya, İngiltere, Moldova, Hollanda, Polonya, Portekiz, Türkiye ve ABD'nin katıldığı tatbikat, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Netflix, Holly Willoughby'nin yeni programı Bear Hunt için çelikten bir koruma halkası oluşturacak
    16:24 Netflix, Holly Willoughby'nin yeni programı Bear Hunt için çelikten bir koruma halkası oluşturacak

    Netflix, yeni programı Bear Hunt için sunucu Holly Willoughby'e çelikten bir koruma halkası sağlayacak ve güvenlik için 1 milyon sterlin ayıracak. Programda Holly, Bear Grylls ve en az on ünlü, hayatta kalma becerileri öğrenerek çeşitli zorluklara katılacak. Costa Rica'nın ormanlarında artan suikastlar, saldırılar ve mafya cinayetleri nedeniyle özel güvenlik ekipleri, özel araçlar ve güvenli konaklama yerleri gerekecek.

  • Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi
    16:08 Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi

    Türk Kızılay tarafından Gazze'ye ulaştırılması için hazırlanan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesini taşıyan gemi, Mersin Uluslararası Limanı'ndan uğurlandı. İsrail'in saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkıyla dayanışma amacıyla tedarik edilen gıda, bebek malzemeleri, uyku tulumu ve glütensiz ürünlerden oluşan yardım malzemeleri, Türk Kızılay ve AFAD işbirliğiyle bugüne kadar 13 uçak ve 8 gemiyle toplamda 39 bin 697 ton insani yardım malzemesi Gazze'ye gönderilmiştir.

  • Japonya Dışişleri Bakanı İsrail'in Gazze'ye olası kara saldırısını eleştirdi
    15:54 Japonya Dışişleri Bakanı İsrail'in Gazze'ye olası kara saldırısını eleştirdi

    Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası kara saldırısının daha fazla mağdur oluşturabilecek felakete neden olabileceğini belirterek bunun da insani yardım faaliyetlerinde gittikçe artan bir zorluğa yol açacağını, ülkesinin bu duruma müsamaha gösteremeyeceğini söyledi. Bakan Kamikava, düzenlediği basın toplantısında, bölgede çok sayıda Filistinli mültecinin toplandığına dikkati çekerek Japonya'nın, İsrail'in Refah'a olası askeri saldırısından derin endişe duyduğunu vurguladı.

  • İngiltere'de Şiddetli Fırtınada Karavan Devrildi
    15:17 İngiltere'de Şiddetli Fırtınada Karavan Devrildi

    İngiltere'nin Staffordshire bölgesinde meydana gelen şiddetli fırtınada park halindeki bir karavan devrildi. Fırtına nedeniyle çöp kutuları uçtu, çatılar hasar gördü ve ağaçlar devrildi. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde karavanın devrilerek yanındaki minibüse çarptığı görüldü. Rüzgar hızının saatte 45 mile ulaşabileceği uyarısı üzerine köprüler ve parklar geçici olarak kapatıldı.

  • Bodrum'da 18'i çocuk 43 düzensiz göçmen yakalandı, 1 Türk vatandaşı gözaltına alındı
    15:10 Bodrum'da 18'i çocuk 43 düzensiz göçmen yakalandı, 1 Türk vatandaşı gözaltına alındı

    Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmen tespit edildi. Yakalanan 25 düzensiz göçmen ve 18 çocuk Sahil Güvenlik botlarına alındı. Göçmenler arasında ülkeyi yasa dışı yollarla terk etmeye çalışan 1 Türk vatandaşı da bulunuyordu ve gözaltına alındı. Göçmenler Muğla İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne gönderildi, gözaltına alınan şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

BBC

Advertisement