Çin'in Guangcou kentinde Türk kültürü bağlama dinletisiyle tanıtıldı - Son Dakika
Güncel

Çin'in Guangcou kentinde Türk kültürü bağlama dinletisiyle tanıtıldı

Çin\'in Guangcou kentinde Türk kültürü bağlama dinletisiyle tanıtıldı

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'da, Türk kültürünü tanıtan bağlama dinletisi düzenlendi.

20.12.2021 04:17  Güncelleme: 04:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'da, Türk kültürünü tanıtan bağlama dinletisi düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümü dolayısıyla Guangcou Kütüphanesi'nde "Anadolu Esintisi" başlıklı kültürel etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Etkinlikler kapsamında Çin'de yaşayan Türk gazeteci ve yazar Emre Demir'in çevrim içi bağlama dinletisi izleyicilerle buluştu.

Guangcou Kütüphanesinin çoklu medya hesabından çevrim içi yayımlanan dinletide Demir, bağlamanın Türk kültürü için öneminin altını çizerek, "Anadolu'nun yaylaları, dağları, bozkırı, hayvan ve bitki çeşitliliği, sevinçleri ile ağıtları bağlamada ifadesini buluyor, o yüzden bağlamanın sesi bir Anadolu esintisidir." dedi.

Adının, aşık ve düşünür Yunus Emre'den geldiğini, Türkiye'deki pek çok çocuk gibi onun şiirlerini öğrenerek büyüdüğünü ifade eden Demir, "aşık ve tutkun" anlamına gelen Emre isminin Yunus Emre'nin kişiliğiyle birleşerek şairin dünya görüşünü temsil eden bir anlam kazandığını, Emre deyince, "hakikat yolunda şaşmadan yürümek", "tüm farklılıkları hoş görmek", "tüm kainatı kucaklamak" anlamlarının akla geldiğini belirtti.

Demir, dinletisine Yunus Emre'nin "Göçtü Kervan Kaldık Dağlar Başında" şiirinden bestelenen şarkıyı seslendirerek başladı.

Bağlamanın kültürler arasında köprü kurabileceğine dikkat çeken Demir, Çin halk şarkısı "Zeytin Dalı"nı bağlama ile icra etti.

Demir, son olarak kendi memleketi olan Karadeniz Bölgesi'nden "Ben Seni Sevdiğimi" türküsünü seslendirdi.

Çin'de "Anadolu Esintisi"

Diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Guangcou Başkonsolosluğu tarafından, Guangcou Kütüphanesinin iş birliği ve Pekin Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteğiyle "Anadolu Esintisi" başlıklı kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Etkinler kapsamında, 2 Aralık'ta kütüphanede 400 kitaptan oluşan Türk kitaplığının açılışı yapılmıştı. Açılış dolayısıyla Uludağ Üniversitesi Türk İslam Sanatları Tarihi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Hicabi Gülgen'in 33 ebru çalışmasından oluşan sergi ziyaretçilere sunulmuştu.

Ardından 5 Aralık'ta, Dünya Türk Kahvesi Günü'nde "Türk kahvesi" tanıtım etkinliği yapılmış, 2 Aralık'ta çevirim içi Türk edebiyatı paneli düzenlenmişti.

Etkinlikler, 25 Aralık'ta Türk mutfağının tanıtıldığı "Anadolu Lezzetleri" sunumuyla sürecek.

Program, 8-9 Ocak 2022'de "Anadolu'ya Bir Adım Daha Yakın" başlığı altında Türk sinemacı Semih Kaplanoğlu'nun "Yusuf Üçlemesi" olarak bilinen "Bal", "Süt" ve "Yumurta" filmlerinin gösterimiyle sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin'in Guangcou kentinde Türk kültürü bağlama dinletisiyle tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmaniye'de kaza yapan otomobil yandı: 1 yaralı
    13:20 Osmaniye'de kaza yapan otomobil yandı: 1 yaralı

    Osmaniye'nin Hasanbeyli İlçesinde meydana gelen trafik kazasında, direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil yol kenarına savruldu ve alev aldı. Kazada 1 kişi yaralandı. Olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yangın söndürülürken, yaralanan sürücü hastaneye kaldırıldı ve otomobil hurdaya döndü.

  • Eskişehir'de Turizm Haftası Açılış Töreni Düzenlendi
    13:20 Eskişehir'de Turizm Haftası Açılış Töreni Düzenlendi

    Eskişehir'de düzenlenen Turizm Haftası açılış töreninde turizmin önemi hakkında bilgilendirmeler yapılırken, çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

  • Kırşehir'de yaralı halde bulunan kızıl şahin ve baykuş tedavi altına alındı
    13:19 Kırşehir'de yaralı halde bulunan kızıl şahin ve baykuş tedavi altına alındı

    Kırşehir'de merkez ve Mucur'da yaralı olarak bulunan kızıl şahin ve baykuş, DKMP Kırşehir Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Kuşlar, Kırşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi'nde tedavi edildikten sonra doğaya bırakılacak.

  • Aydın'ın İncirliova ilçesinde trafik ışığı sayısı arttı
    13:18 Aydın'ın İncirliova ilçesinde trafik ışığı sayısı arttı

    Aydın'ın İncirliova ilçesine yapılan yeni trafik ışığı ile birlikte sürücülerin beklediği trafik ışığı sayısı 9'a yükseldi. Gerenkova Mahallesi'nde bulunan okullara servislerin öğrenci taşıdığını ve öğrencilerin yolun karşısına geçmekte zorlandığını belirten muhtar, trafik ışığı talebinin karşılanmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.


Advertisement