Çin'in Yeni Liderleri Açıklandı - Son Dakika
Dünya

Çin'in Yeni Liderleri Açıklandı

Çin\'in Yeni Liderleri Açıklandı

Çin Komünist Partisi'nin yeni genel sekreteri Xi Jinping oldu.

15.11.2012 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Komünist Partisi'nin yeni genel sekreteri Xi Jinping oldu. Xi, gelecek mart ayında cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak.

Kapalı kapılar ardında aylarca süren görüşmelerin ardından geçtiğimiz hafta başlayan Çin Komünist Partisi 18. Kongresi dün sona erdi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin başına geçecek yeni lider kadrosunun belirlendiği toplantının ardından, Politbüro Daimi Komitesi üyeleri bugün halka duyuruldu. Yedi kişilik kadro, Büyük Halk Sarayı'nda basının ve halkın karşısına çıktı.

Çin Komünist Partisi Genel Sekreterliği görevine getirilen Xi Jinping, cumhurbaşkanlığı görevini mart ayında Hu Jintao'dan devralacak.

Wen Jiabao'nun ardından başbakanlık görevine ise Li Keqiang getirilecek. Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun, görevini Xi Jinping'e devrettikten sonra da Çin ordusunun başındaki görevini bırakıp bırakmayacağı belirsizliğini koruyor.

Xi Jinping ve Li Keqiang'ın yanı sıra Daimi Komite'ye giren diğer isimler ise Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan ve Zhang Gaoli oldu.

Toplantıda, ayrıca Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Merkez Disiplin Denetleme Komitesi üyeleri de seçildi. Eski Devlet Başkanı Jiang Zemin'in yanı sıra, ÇKP'nin önde gelen isimlerinin de katıldığı kapanış toplantısını yabancı basından bin 700'ün üzerinde temsilci izledi.

82 milyon üyesi bulunan partide birçok güç dengesi bulunuyor. Gizli yapılan müzakerelerde, büyük pazarlıkların döndüğü ifade ediliyor. Kongre öncesinde bir dizi siyasi skandalla çalkalanan Çin'deki siyasi ortamın, lider kadrosundaki başarılı görev devir teslimi ile hem iç hem dış kamuoyuna yeniden güven mesajı verdiği belirtiliyor. - PEKİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Çin'in Yeni Liderleri Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement