Çin şehirleri, Kovid-19 vakalarına rağmen bazı kısıtlamaları gevşetiyor - Son Dakika
Güncel

Çin şehirleri, Kovid-19 vakalarına rağmen bazı kısıtlamaları gevşetiyor

Çin şehirleri, Kovid-19 vakalarına rağmen bazı kısıtlamaları gevşetiyor

Çin'in büyük şehirleri, Kovid-19 tedbirlerini gevşetmeye yönelik adımlar atıyor.

03.12.2022 20:27  Güncelleme: 20:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'in büyük şehirleri, Kovid-19 tedbirlerini gevşetmeye yönelik adımlar atıyor.

Ülkenin güneyindeki, Çin'in üçüncü büyük şehri Guangcou'da yerel sağlık yetkilileri, televizyonda yayımladıkları açıklamada, virüsün alt varyantlarının mevsimsel gripten daha büyük risk taşımadığını söyleyerek vatandaşları teskin etti.

Karantina uygulanan ilçelerdeki tedbirlerin kaldırılmasının ardından şehirde vakalar artarken son 24 saatte 4 bin 922 vaka kaydedildi.

Guangcou Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Cang Yi, yalnızca 4 vakanın "ağır ve kritik" olduğunu, virüse bağlı can kaybı görülmediğini belirtti.

Kentte ekim sonundan beri vaka sayısı 162 bin 700'e ulaştı. Bunların yüzde 90'ının hastalık belirtisi göstermediğine dikkati çeken Cang, "Bu Omicron varyantının önceki varyantlara göre belirgin şekilde daha az etkili olduğunu gösteriyor." dedi.

Cang, hem Omicron varyantının özelliği hem de nüfusun aşılamayla bağışıklığının artmış olması ve etkin önleme tedbirleri sayesinde bu sonucun ortaya çıktığını vurguladı.

Guangcou Sekizinci Halk Hastanesi Direktörü Tang Şiaoping de ortak yayında, "Yeni koronavirüsün Omicron alt varyantlarının etkisi mevsimsel grip düzeyine gerilemiş durumda. Bazıları gripten bile daha az etkili. Bu yüzden paniğe gerek yok." ifadelerini kullandı.

Kent yönetimi, karantinadaki Haycu ilçesinin bazı bölgelerinde polis ve sağlık görevlileri ile vatandaşlar arasında çatışmaya dönüşen protestoların ardından tedbirlerin gevşetilmesine karar vermişti.

Kentte iki ilçedeki karantina kaldırılırken, toplu testlere son verilmiş, pozitif vakalarla yakın temastakilerin evlerinde karantinada kalmasına izin verilmişti.

Ayrıca kısıtlama uygulanan bölgelerde restoranlar yeniden açılmış, toplu taşıma araçları yeniden faaliyete başlamıştı.

Ülkede Kovid-19 tedbirlerine karşı protestoların ardından birçok büyük şehirde, salgın tedbirlerini optimize etmek için adımlar atıldığı gözleniyor.

Pekin ve Şıncın'da toplu taşıma araçlarında test zorunluluğu kaldırıldı

Başkent Pekin'de ve Guangdong eyaletinin teknoloji ve imalat merkezi Şıncın şehrinde toplu taşıma araçlarında negatif test sonucu gösterme zorunluluğu kaldırıldı.

Şıncın şehir yönetimi, toplu taşıma araçları dışında eczaneler, parklar ve turistik mekanlara girişte de test zorunluluğu aranmayacağını duyurdu.

Başkent Pekin'de de toplu taşıma araçlarına binişte son 48 saatte yapılmış test sonucunu gösterme zorunluluğu kaldırılırken alışveriş merkezleri, süpermarketler ve diğer kamusal alanlarda hala zorunluluk sürüyor.

Kentteki test kulübelerinin sayısı azaltılırken test zorunluluğunun devam etmesi nedeniyle az sayıdaki kulübenin önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Pekin sağlık yetkilileri, bugün düzenledikleri basın toplantısında, bazı tedbirlerdeki değişiklere rağmen "sıfır vaka" politikasının hala geçerli olduğunu vurguladı.

Salgın dalgasının hızla yayıldığına dikkati çeken yetkililer, "sosyal önleme ve kontrol tedbirlerine ödünsüz bağlı kalınması gerektiğinin" altını çizdi.

Son 24 saatte 33 bin 73 vaka

Çin'de sonbahardan bu yana Omicron'un bulaşıcılığı yüksek alt varyantlarının yol açtığı salgınlar nedeniyle vaka sayısı artmıştı.

Ulusal Sağlık Komisyonu verilerine göre, Çin ana karasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 3 bin 988, göstermeyen 29 bin 85 vaka tespit edilirken, virüs nedeniyle hayatını kaybeden olmadı.

Vaka sayısının nüfusa oranla az olmasına ve büyük bölümünün hastalık belirtisi göstermemesine rağmen Çin, "sıfır vaka" olarak adlandırılan katı salgın kontrol tedbirlerini uygulamaya devam ediyor.

Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

Çoğu ülke virüsle belirli bir uyum içinde yaşamaya, hayatın akışını ve ekonomik faaliyetleri aksatacak kontrol tedbirlerinden kaçınmaya yönelik stratejileri benimserken Çin, salgının başından beri başvurduğu kısıtlayıcı tedbirleri sürdürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin şehirleri, Kovid-19 vakalarına rağmen bazı kısıtlamaları gevşetiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    18:58 Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Ahmet Metin Genç başkanlığında yapılan toplantıda, yeni dönemde güzel hizmetler yapmanın iradesi vurgulandı. Meclis 1. Başkanvekilliğine Faruk Kanca, 2. Başkanvekilliğine ise Cevdet Bayraktar seçildi. Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen ve diğer siyasi parti temsilcileri de katıldı.

  • Kamyonetten savrulan kamelya 3 belediye işçisini yaraladı
    18:56 Kamyonetten savrulan kamelya 3 belediye işçisini yaraladı

    Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde seyir halindeki kamyonetten savrulan kamelyanın sıkıştırdığı 3 belediye işçisi yaralandı. Yaralanan işçiler hastaneye kaldırıldı.

  • Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını tamamladı
    18:54 Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Gaziantep FK, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında yarın evinde Kasımpaşa ile yapacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Selçuk İnan yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Isınma ve 5'e 2 pas çalışmalarının ardından maçın son taktik çalışmaları gerçekleştirildi. Gaziantep FK, bu antrenmanla birlikte hazırlıklarını tamamlayarak maç saatini beklemeye başladı.

  • Kocaeli'de izinsiz çalışan 8 yabancı kadın yakalandı
    18:53 Kocaeli'de izinsiz çalışan 8 yabancı kadın yakalandı

    Kocaeli'nin Darıca ilçesinde gerçekleştirilen denetimde, izinsiz çalışan 8 yabancı uyruklu kadın yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir otelin masaj salonunda yapılan denetimde, çalışma izni olmadan istihdam edildiği belirlenen Kenya, Nepal, Özbekistan, Türkmenistan, Tayland ve Güney Afrika uyruklu kadınlar yakalandı. Kadınların işlemlerinin ardından ülkelerine gönderileceği bildirildi.

  • Basın Konseyi tarafından düzenlenen panelde medyada etik ve etik denetimi konuşuldu
    18:52 Basın Konseyi tarafından düzenlenen panelde medyada etik ve etik denetimi konuşuldu

    Basın Konseyi tarafından Güney Avrupa'da medyaya güven oluşturmak amacıyla düzenlenen panelde, medyada etik değerlerin göz ardı edildiği vurgulandı. Atilla Gökçe, etik kaygıların iyi insanların kaygıları olduğunu belirterek, etik davranmanın önemine dikkat çekti. Medyada etik sorunların gazeteciler, televizyoncular, programcılar, yorumcular ve moderatörler tarafından yaratıldığı ifade edildi.

  • İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında
    18:50 İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında

    M9 Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı'nın Bahçelievler Yenibosna istasyonunda, etkisini artıran sağanak yağış sonucu tavandan sular akmaya başladı. İstasyonun içinde su birikintisi oluşurken, görevliler suyu tahliye etti. Yolcular kaygan zeminde yürümekte güçlük çekerken, su tahliye çalışmaları devam ediyor.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    18:50 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen 3 bin 774 ton insani yardım malzemesinin ilk kısmını taşıyan tırlar, Mısır'dan Gazze'ye hareket etti. Gemiye yüklenen yardımların bir kısmı tırlara yüklenerek Refah Sınır Kapısı'na doğru hareket etti. Yardımlar, gümrükteki işlemlerden sonra Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahiplerine götürülmek üzere Filistin Kızılayı'na teslim edilecek.

  • Uludağ'da Nisan Ayında Kar Sürprizi
    18:50 Uludağ'da Nisan Ayında Kar Sürprizi

    Türkiye'nin en gözde kış turizm merkezlerinden Uludağ'da, nisan ayında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kar yağışı etkili oldu. Uludağ'da hava sıcaklığı eksi 1 ile 9 derece arasında ölçüldü ve kar yağışının gün boyunca devam etmesi bekleniyor.


Advertisement