Çin ve ASEAN ülkeleri, "Kapsamlı Stratejik Ortaklık" başlattı - Son Dakika
Güncel

Çin ve ASEAN ülkeleri, "Kapsamlı Stratejik Ortaklık" başlattı

Çin ve ASEAN ülkeleri, "Kapsamlı Stratejik Ortaklık" başlattı

Çin ile Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), "Kapsamlı Stratejik Ortaklığın" kuruluşunu ilan etti.

22.11.2021 18:57  Güncelleme: 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin ile Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), "Kapsamlı Stratejik Ortaklığın" kuruluşunu ilan etti.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin ile ASEAN diyalog ilişkisinin başlamasının 30. yıl dönümü dolayısıyla Pekin'in ev sahipliğinde çevrim içi zirve düzenlendi.

Devlet Başkanı Şi Cinping, zirvede yaptığı konuşmada Çin ile ASEAN arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklığın kurulduğunu belirterek, "Bu ilişkilerimizin tarihinde yeni bir dönüm noktası ve bölgemiz ile dünyanın barışı, istikrarı, refahı ve kalkınmasına yeni hız kazandıracak bir gelişme." ifadesini kullandı.

Çin ve ASEAN ülkelerinin çatışma yerine diyaloğu, ittifaklar yerine ortaklıkları tercih etmesi gerektiğine dikkati çeken Devlet Başkanı Şi, "Barışı korumak hepimizin en büyük ortak çıkarı ve tüm ülke haklarının en değerli arzusu. Bölgemizde barışın inşacısı ve koruyucusu olmalıyız." dedi.

Şi, gerçek çok taraflılık için uluslararası ve bölgesel sorunların taraflar arasında tartışarak çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, "Çin, hegemonyaya ve güç politikasına karşı çıkıyor. Çin, komşularıyla uzun dönemli barış içinde bir arada yaşamayı ve bölgede barışın sürekliliği için yürütülen ortak çabaların parçası olmayı umuyor." ifadelerini kullandı.

Çin'in kalkınmasının yeni fırsatlar yaratacağı, bölge ve dünyanın geri kalanının kalkınmasına güç katacağı görüşünü dile getiren Şi, "Çin hiçbir zaman hegemonya arayışında olmayacak, daha küçük ülkelere zorbalık yapmayacak." şeklinde konuştu.

Şi, ülkesinin ASEAN ile ilişkisinin amacının kalkınma trenini birlikte yakalamak, olanakları paylaşmak ve ortak refahı teşvik etmek olduğunu vurgulayarak, "Kapsamlı Stratejik Ortaklığı samimiyetle uygulayacak, Çin-ASEAN'ın ortak geleceğe yönelen bir topluluk olarak daha fazla yakınlaşması için adımlar atacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Zirvede Myanmar temsilcisi yer almadı

Öte yandan üye ülkelerden bazılarının, darbe ile iktidara gelen askeri yönetimin lideri General Min Aung Hlaing'ın katılımına itirazı üzerine Myanmar zirvede temsil edilmedi.

Myanmar ordusunun, 1 Şubat'ta Aung San Suu Çii liderliğindeki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetini devirerek yönetime el koyması ve barışçı protestoların kanlı şekilde bastırılmasının ardından ASEAN ülkeleri krizi sonlandırmak üzere diplomatik çabalara öncülük etmişti.

General Min, nisanda devrik lider Suu Çii ile müzakerelere başlamayı vadetmiş fakat daha sonra anlaşmaya uymamıştı. ASEAN bunun üzerine askeri lideri, zirve toplantılarına katılmaktan men etmişti.

Çin, kendi ev sahipliğindeki zirveye Min'in katılmasını isterken, Endonezya, Malezya ve Brunei Sultanlığı'nın karşı çıktığı bildirildi.

ASEAN, 16 Ekim'de, Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing'in örgütün bu yılki zirvesine katılmasına izin vermeyeceğini, yerine "siyasi olmayan bir temsilcinin" davet edileceğini duyurmuştu.

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erivan Yusuf'un devrik lider Suu Çii ve diğer tutuklu isimlerle görüşmesini yasaklaması, kararın gerekçeleri arasında gösterilmişti.

Myanmar'daki askeri yönetim, kararın hayal kırıklığıyla karşılandığını belirtmişti.

ASEAN'ın, kurucu üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur'un yanı sıra Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya olmak üzere toplam 10 üyesi bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin ve ASEAN ülkeleri, 'Kapsamlı Stratejik Ortaklık' başlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement