Çin Yerine Türkiye'yi Seçin Islık Çalsanız Anında Geliriz - Son Dakika
Ekonomi

Çin Yerine Türkiye'yi Seçin Islık Çalsanız Anında Geliriz

Çin Yerine Türkiye\'yi Seçin Islık Çalsanız Anında Geliriz

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Üsküp Belediyesi'nin 330 Çift Katlı Otobüs İhalesinde Türk Firması En İyi Teklifi Verdi. Bizi Tercih Ederseniz, Teknik Sorun Anında Islık Çalsanız Duyar Geliriz" Dedi.

29.05.2009 01:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Üsküp Belediyesi’nin 330 çift katlı otobüs ihalesinde Türk firması en iyi teklifi verdi. Bizi tercih ederseniz, teknik sorun anında ıslık çalsanız duyar geliriz" dedi.

İLK kez bir dış ticaret heyetine başkanlık eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Erdoğan’ın başkanlık ettiği Azerbaycan ve Polonya seyahati ile Cumhurbaşkanı Gül’ün başkanlık ettiği Suriye seyahatinden sonra Makedonya ve Kosova’da ilk kez bir dış ticaret heyetine başkanlık ediyor. Makedonya’dan Kosova’nın başkenti Priştina’ya geçen Çağlayan, iki ülkedeki görüşmelerde önemli bağlantılar yapıldığını açıkladı.

Yap-İşlet-Devret projeleri

Bursa merkezli otobüs üreticisi Güleryüz firmasının Makedonya’da 330 adet çift katlı turistik otobüs alımı ihalesinde en iyi fiyatı verdiğini belirten Çağlayan, prefabrik konut yapan bir firmanın geçtiğimiz günlerde deprem yaşanan ve depreme dayanıklı konut açığı olan Makedonya’da önemli iş bağlantısı yaptığını söyledi. Makedon hükümetinin altyapı projelerinde de Türk firmalarının yap-işlet-devret yöntemi ile yer alabileceğini ifade eden Çağlayan, Makedonya ve Kosova’da, tekstil-hazır giyim, gıda, demir-çelik, madencilik, müteahhitlik ve enerji firmaları için ciddi iş potansiyeli olduğunu vurguladı. Bakan Çağlayan, "Ciddi iş bağlantıları yapıldı. Makedon Başbakanı, tüm programını 2 gün boyunca bize ayırdı. Oradan geçtiğimiz Kosova’da da Sayın Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiyu da, beni mevkidaşı gibi gördü ve o şekilde ağırladı. Bu çok önemli ve güzel bir olay" dedi.

Suriye ile çimento krizi

25 günde 5 ülkeye gittiğini hatırlatan Çağlayan, Suriye ve Makedonya gezilerini değerlendirirken, şöyle konuştu: "Suriye’de 2 ay önce ortaya çıkan çimento ihracatı sorunu nihayet aşılıyor. Ben Makedonya’da resmi temaslarda bulunurken, Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari beni aradı, önümüzdeki haftadan itibaren çimento ihracatına başlayabileceğimizi bildirdi. Suriye’ye yılda 150 milyon dolarlık çimento ihracatımız var. Küçümsememek lazım. Damlaya damlaya göl olur. 104 milyar dolarlık ihracat hedefini, krize rağmen yakalamak istiyoruz. Makedonya’da ciddi gelişmeler oldu. Üsküp Belediyesi’nin alacağı 330 turistik çift katlı otobüs ihalesinde, en iyi teklifi Türk firması Güleryüz şirketi verdi. Rakip Çinli, ancak, ben de konunun takipçisi oldum. ’Teknik sorun yaşarsanız, biz ıslık çalsanız bile duyar geliriz. Size o kadar yakınız’ dedim. Bu ihale alınırsa servisi, yedek parcası ile büyük iş olacak."

Atatürk Müzesi’ni gezdi Sütçü Ramiz’i ziyaret etti

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Makedonya’da Atatürk’ün askeri liseyi okuduğu Manastır şehrine de giderek halen müze olan eski Manastır Askeri İdadisi binasını gezdi. Anı defterini imzalayan Çağlayan, sergilenen eşyaları, tablo ve fotoğrafları ilgiyle inceledi. Manastır’da çekimleri süren Elveda Rumeli dizisinin setini de gezen Çağlayan, 19’uncu yüzyıl sonlarında Makedonya’da Bulgar çeteleri ile savaşan Türk köylülerinin mücadelesini anlatırken hem güldüren hem düşündüren dizinin oyuncuları ile sohbet etti. Sütçü Ramiz karakteriyle büyük övgü alan usta sanatçı Erdal Özyağcılar ve onun damadı rolündeki Tolga Sayışman ile sohbet eden Çağlayan’a Özyağcılar, filmin Türkiye gibi yayınlandığı Makedonya’da da ilgi gördüğünü belirterek, "Biz de ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyoruz. Bu film sayesinde birçok Makedon vatandaşı da iş sahibi oldu" dedi. Seti ziyaret eden Türk asıllı Makedonya Bakanı Hadi Nezir, film ekibine büyük övgü yağdırırken, "Filmin adı keşke Elveda Rumeli değil, Merhaba Rumeli olsaydı" dedi.

Üsküp’e alışveriş merkezi yapacağız

PREFABRİK yapı işindeki bir firmanın Makedonya’da prefabrik ev yapacağını, bağlantıların gezide kurulduğunu aktaran Devlet Bakanı Zafer Çağlayan şunları söyledi: "Prefabrik konut yapabilmek için burada 5 milyon Euro’luk yatırım da gerekecek. Tekstil firmalarımıza ’Siz hammaddeyi gönderin, biz burada yapalım’ deniyordu. O sorun da aşıldı. Çin, tekstilde Yunanistan’ı lojistik üs olarak seçti. Bizim için de Makedonya lojistik üs olabilir. Bir Makedon firması ile Türk firmaları 20 milyon dolarlık alışveriş merkezi işinde ortak olacak."

Kosova’da milyar dolarlık ihaleler açılacak

KOSOVA’nın yeniden inşaasında da Türk firmalarına önemli pay düşebileceğini bildiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Kosova, zengin linyit rezervine sahip. Termik santrallerine 300 milyon dolarlık yatırım yapacaklar. Priştina Havalimanı 100 milyon Euro’ya yeniden yapılacak, Üsküp- Tiran otoyolu 1.2 milyar Euro’luk yatırım" diye konuştu.

Türk işadamlarını kabul etti, ’turizm ve enerjiye gelin’ dedi

MAKEDONYA’nın yeni Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MÜSİAD Başkanı Cihad Vardan’ı makamında kabul etti. 12 Mayıs’ta görevi devralan Ivanov, iki ülke arasında enerji ve turizm konularındaki işbirliği imkánlarının mutlaka değerlendirilmesini itedi. Kabul sırasında Türk işadamlarının ticaret ve yatırımlarının önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Ivanoj şunları söyledi: "Avrupa Birliği ve NATO üyeliği için verilen desteğe de teşekkür ediyoruz. Ohri kentimizin turizm açısından taşıdığı değeri gözardı etmeyin. Kış turizmi de işbirliği yapabileceğimiz çok önemli bir alan."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çin Yerine Türkiye'yi Seçin Islık Çalsanız Anında Geliriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement