Çingene Kızı Ailesine Kavuşacak" - Son Dakika
Güncel

Çingene Kızı Ailesine Kavuşacak"

Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyü sınırlarındaki Zeugma Antik Kenti'nden yurt dışına kaçırılan ve bugün kentin önemli simgelerinden biri haline gelen "Çingene Kızı" mozaiğinin kayıp parçaları, yıllar sonra evine dönecek.

15.05.2018 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyü sınırlarındaki Zeugma Antik Kenti'nden yurt dışına kaçırılan ve bugün kentin önemli simgelerinden biri haline gelen "Çingene Kızı" mozaiğinin kayıp parçaları, yıllar sonra evine dönecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye'ye getirilmesine ilişkin bir protokol imzalandığını anımsattı.

Şahin, Zeugma Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılarla çıkarıldıktan sonra yurt dışına kaçırılan mozaiklerin, Gaziantep'in simgesi Çingene Kızı'nın kayıp parçaları olduğunu söyledi.

Çingene Kızı'nın parçalarının evine dönecek olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Şahin, "İki yıldan beri üzerinde çalışıyorduk. Kültür ve Turizm Bakanlarımız, Dışişleri Bakanlarımızla birlikte çalıştık. Şu anda güzel bir sonuca ulaştık. Üniversitenin, söz konusu kayıp mozaikleri yuvasına iade edeceğine dair bir protokol imzalandı. Bu bizi çok mutlu etti." dedi.

"Çok daha güçlü şekilde müzemizde yerini alacak"

Şahin, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi'nde özel bir bölümde sergilenen Çingene Kızı mozaiğinin eksik parçalarının yerlerinin projeksiyon yardımıyla gösterildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Çalınan parçaların daha önce ABD'deki bir üniversitede olduğu belirlenmişti. Bugün de Zeugma'ya ait bu mozaiklerin bize iade edileceğine dair anlaşma imzalandı. İade edilecek mozaikler olmaları gereken yerlere yerleştirilecek. Çingene Kızımız ailesine kavuşmuş olacak. Bizim açımızdan Zeugma Müzesi, müzelerin anası. Hakikaten alanında dünyanın en güzel müzesi. Bu eksik parçalardan dolayı yüreğimizde bir sızı vardı, şimdi bunu dindirmiş olacağız. Evine dönecek kayıp parçalarla birlikte artık Çingene Kızımız, çok daha güçlü bir şekilde müzemizde yerini alacak. Birbirinden eşsiz mozaiklerimizi, bütün dünyaya çok daha güçlü ve daha güzel bir şekilde tanıtma imkanına kavuşmuş olacağız."

Zeugma ören yerinde 1960'lı yıllarda yurt dışına çıkarılan ve 1965'te Bowling Green Eyalet Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma mozaikleri, bugüne kadar üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde, cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çingene Kızı Ailesine Kavuşacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı
    08:08 TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

    Son dönemde birbirinden skandal görüntülerin yer aldığı ve tepkilerin odağında yer alan sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanan yeni bir video tartışma yarattı. 2 haftalık hamile olduğunu belirten genç bir kadın paylaştığı videoda çocuğuna baba aradığını ifade etti. Videoya not düşen genç kadın "2 haftalık hamileyim. Çocuğuma baba arıyorum, adam gibi adam" dedi.

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.


Advertisement