Cisco Türkiye ve İTÜ'den Ağ Uzmanları Eğitimine Katkı - Son Dakika
Güncel

Cisco Türkiye ve İTÜ'den Ağ Uzmanları Eğitimine Katkı

5-9 Eylül'de düzenlenen Uygulamalı Ağ Çalıştayı katılımcılarına cihazlar üzerinde uygulama imkanı ve pratik bilgiler sunuldu

20.09.2011 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cisco Türkiye ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye'de ağ uzmanlığı alanında yerel yeteneklerin gelişimine katkıda bulunmak ve bilgi teknolojileri yoluyla kalkınmayı desteklemek amacıyla Ulusal Ağ Teknolojileri Eğitim Programı kapsamında 5-9 Eylül tarihlerinde İTÜ yerleşkesinde Uygulamalı Ağ Çalıştayı düzenledi.

Artan teknoloji imkanlarıyla birlikte dünyada ağ kullanımı giderek daha hızlı bir şekilde artıyor. Cisco araştırmalarına göre 2015'te dünyada yaklaşık 3 milyar internet kullanıcısı ve 15 milyar sabit, mobil ya da cihazlar arasında ağ bağlantısı bulunması ve her saniyede bir milyon video transferi olması bekleniyor. Bu gelişmelere paralel olarak tüm dünyada yetkin ağ uzmanı ihtiyacı da giderek artıyor. IDC'nin öngörülerine göre AB pazarındaki bilgi ve telekomünikasyon uzmanı açığı 2015'te 384 bin kişiye ulaşacak ve toplam işgücünün yüzde 1.7 ila 13'ünü oluşturacak. Türkiye'deki ağ uzmanı açığının da her geçen gün arttığı tahmin ediliyor. Türkiye'nin en büyük insan kaynakları sitesi Kariyer.net'te ağ uzmanlığı alanında verilen ilanlarda 2009 ile 2010 arasında yüzde 43'lük artış kaydedildi.

Cisco'nun faaliyet gösterdiği ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlama vizyonu doğrultusunda Cisco Networking Academy, Cisco MEDI (Middle East Diversity and Inclusion) ve Cisco Türkiye olarak desteklediği çalıştay, İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile ortaklaşa düzenlendi. Dünyanın farklı yerlerinden global Cisco uzmanlarının kendi imkanlarıyla geldiği ve ağ teknolojilerinin gerçek materyaller üzerinde uygulamalı olarak anlatıldığı çalıştayda, katılımcılara Security, IP Telephony, Wireless, DMS ve profesyonel kariyer gelişimi gibi konularda katkı sağlandı.

Teknoloji eğitimlerinin kalkınmaya etkisi

Bu yıl beşincisi düzenlenen çalıştayın 5 Eylül'deki açılışında bir konuşma yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Ozan Bük, İTÜ'nün Cisco Networking Akademi yetkili eğitici eğitim merkezi olduğunu, bu tarz gelişmeyi destekleyen eğitimler ve çalışmalarda bulunmaktan duydukları mutluluğu ve İTÜ'nün bu konudaki öncü rolünden bahsetti. Açılışta düzenlenen panelde ise konuşmacılar, ağ teknolojilerinin dünya ve Türkiye'deki mevcut durumunu ve gelecek projeksiyonu aktardı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Özel Sektör Program Yöneticisi Hansın Doğan, teknoloji eğitimlerinin kalkınmaya etkisini anlattığı konuşmasında, Birleşmiş Milletler'in desteklediği ve Cisco ile ortaklaşa yürütülen bilişim için kalkınma projelerinden bahsetti. Cisco Türkiye Teknoloji Müdürü Kürşad Demiray, Cisco'nun sektördeki konumunu ve sektörde sertifikasyonun önemini aktardığı konuşmasında, bilişim sektöründeki yetişmiş uzman ihtiyacının giderek artacağını ve bu tür eğitimlere gösterilen ilginin bu ihtiyacın bir işareti olduğunu belirtti. Cisco Networking Academy Global Kalite Yöneticisi Deniz Sungurlu, ağ teknolojileri uzman açığının kapatılması konusunda Cisco Networking Academy kapsamında verilen eğitimleri anlattı.

İş piyasasında sertifikasyonun önemi

Hilton Bursa Bilişim ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Timuçin Diş, turizm sektöründeki ağ uygulamalarını hizmet sektörünün dinamikleri açısından değerlendirdi. Hizmet sektörünün hata kabul etmeyen yapısından ve bu yapı içinde ağ uzmanlarının sorumluluğun çok büyük olduğunu belirten Diş, kariyer yolu çizmek isteyen gençlerin iş imkanları açısından sadece teknoloji bilgisi değil, aynı zamanda sektörel isteklere de cevap verebilecek deneyime ihtiyaç duyacaklarını belirtti. Halk Bankası Network Grup Direktörü Süleyman Yıldırım ise Halk Bankası'ndaki bilişim kariyeri basamaklarından ve genel olarak iş piyasasında sertifikasyonun öneminden bahsetti. Cisco Networking Academy'ye de değinen Yıldırım, akademi mezunlarının iş yarışında bir adım önde başladıklarını ama sadece bunun yeterli olmadığını, kişilerin kendilerini geliştirmeleri için eğitimden vazgeçmemeleri gerektiğini belirtti.

Cisco Networking Academy Türkiye Yöneticisi Evin Taş ise eğitimin sadece katılımcıların kendilerini geliştirmesi değil, aynı zamanda ülkenin bilişim yoluyla ilerlemesi açısından da önemli olduğunu belirterek bu dört günlük yoğun programı takip eden katılımcılara ilgileri ve çabalarından dolayı teşekkür etti.

Ücretsiz olarak düzenlenen ve dört gün süren çalıştaya, üniversite ve lise öğrencileri, yeni mezunlar, sektör çalışanları, Cisco Networking Academy eğitmenleri ile öğrencilerinden 100 kişi katıldı. Katılımcıların gerçek malzemeler üzerinde uygulamalı olarak güvenlik, wireless ve IP telephony konularında çalıştıkları eğitimler İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuarlarında gerçekleştirildi. Eğitim sonunda katılımcılara sertifika ve hediyeler verildi.

Yurtdışından gelen Cisco gönüllü eğitmenlerinden Alan Howard, "öğrencilere bu şekilde aydınlatıcı olan bu eğitim programının bir parçası olduğum için onur duyuyorum. Ayrıca inanıyorum ki Türkiye'ye gelmek ve bu eğitimi vermek benim kişisel gelişimim ve kariyerim açısından da önemli etkileri oldu" dedi. Eğitimin bazı katılımcılarının görüşleri ise şöyle:

Baran Güntan (28 yaşında, Coğrafi Bilgi Sistemleri Doktora Öğrencisi & Bilişimde Genç Hareket Gönüllü Eğitmeni): "Kurs içeriği çok güzel düzenlenmiş. Daha önce çalışma imkanımızın olmadığı cihazlar üzerinde test yapma fırsatı buldum. Bu bilgiler hem akademik kariyerimde ve çalışma hayatımda, hem de sosyal sorumluluk projelerinde işime yarayacak. Burada öğrendiklerimi Bilişimde Genç Hareket Projesi içinde diğer arkadaşlara da aktaracağım."

Çağla Ayvazoğlu (23 yaşında, yeni mezun): "Çok kapsamlı bir eğitim oldu, keşke daha uzun olabilseydi. Sadece teorik olmaması ve sahada tecrübeli insanların konuları anlatması açısından da çok faydalı. Ayrıntılı ve pratik bir eğitim olduğundan kariyerime çok şey katacağını ve çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum."

İsmet Burak Atakanı (25 yaşında, İTÜ Fizik Mühendisliği öğrencisi): "Kurs hem çok eğlenceli, hem de faydalı. Networking Akademy'de CCNA4'e kadar eğitimimi tamamladım. Bu eğitim bana ileride üzerinde uzmanlaşmak istediğim konuyu seçmem açısından faydalı oldu. Ayrıca Cisco'nun uluslararası mühendisleriyle tanışmak ve çalışmak da çok keyifliydi."

Ozan Orhan ve Muratcan Kaya (17 yaşında, Erkan Avcı Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri): "Networking Academy Bilişim Teknolojisi Temelleri ve CCNA1 eğitimlerini tamamladık. Bu eğitim bizim için büyük bir şans oldu. Security konusunda uzmanlaşmak istiyoruz, bunun için CCNA eğitimlerimize devam edeceğiz. Bu eğitim, hem öğrenim hayatımız, hem de sonrasında iş bulmamız için çok faydalı oldu."

Erkan Karakaş (37 yaşında, havacılık sektöründe sistem uzmanı olarak çalışıyor): "Cisco'ya uzaktım ve birçok konuyu bilmiyordum. Ama bu eğitimde pratik bilgiler aldım. İşyerimde gerektiğinde nasıl değişiklikler ve iyileştirmeler yapabileceğimi gördüm. Gerektiğinde altyapı sorunlarını gidermede bu pratik bilgiler çok işime yarayacak. Türkiye'deki kurslarda genelde teori üzerine gidiliyor ama bu eğitim gerçek cihazlar üzerinde deneme yapmamıza ve daha iyi öğrenmemize imkan sağladı. Eğitim ortamı da çok başarılı. Kısa sürede güncel ve kullanışlı bilgiler edindim."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Cisco Türkiye ve İTÜ'den Ağ Uzmanları Eğitimine Katkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement