Cizre'de, Dünya Engelliler Günü'nde Farkındalık Yürüyüşü - Son Dakika
Yerel

Cizre'de, Dünya Engelliler Günü'nde Farkındalık Yürüyüşü

Cizre'de, Dünya Engelliler Günü'nde Farkındalık Yürüyüşü Cizre'de Engelsizler Farkındalık Yürüyüşünde engellilerle bir arada yürüdüŞIRNAK - Şırnak'ın Cizre ilçesinde, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi.

03.12.2018 23:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cizre'de, Dünya Engelliler Günü'nde Farkındalık Yürüyüşü

Cizre'de Engelsizler Farkındalık Yürüyüşünde engellilerle bir arada yürüdü

ŞIRNAK - Şırnak'ın Cizre ilçesinde, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla Cizre Kaymakamlığı, Cizre Belediyesi, Sosyal Hizmet Merkezi, Engelsiz Hayat Derneği ve Engellileri Koruma ve Dayanışma Derneğinin birlikte organize ettiği farkındalık yürüyüşüne 7'den 70'e herkes yürüyüşe katılarak destek verdi.

Cizre'de düzenlenen Farkındalık yürüyüşüne Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkanı Faik Arıcan,Emniyet Müdürü Güngör Yıldız,İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Halil Yaşar Güler,Cizre TSO Başkanı Salih Sefinç,Siyasi Parti Temsilcileri,STK ve Oda Başkanları,Kurum Müdürleri ile 7'den 70'e çok sayıda vatandaş katıldı.Cizre Sanat Sokağı önünden başlanan yürüyüş, Orhan Doğan Caddesi üzerinden Cizre Öğretmen evine kadar sürdü.

Yürüyüşün ardından Öğretmen evinde verilen yemeğin ardından devam eden programda konuşan Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkanı Faik Arıcan,"80 Milyona sahip olan ülkemizde ne yazık ki bu nüfusun 10 milyon civarında vatandaşımız engelli olan vatandaşlarımızdır. Bir devletin önemli sorumluluklarından birisi de sosyal devlet olmasıdır. Sosyal Devlet toplumun toplumu oluşturan vatandaşların her katmanına ulaşan. Her katmanına hizmet götüren devlet demektir. Anayasamızda da bu görev olarak Kamu Kurumlarımıza verilmiş. Devletimizin her kurumu ve Belediyeler bu yönde gayret ve çaba harcamalıdır."dedi.

Arıcan,"15 yıl öncesindeki sürece baktığınız zaman engelli vatandaşlarımızı destek anlamında devlet kurumlarımızın ne kadar katkı sağladığını görüyoruz. Onların bu toplum hayatı ve gündelik hayatlarına ve kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde toplum hayatına girmeleri için gayret ve çaba harcıyoruz. Bu 15-20 yıl öncesinde ne yazık ki ilçelerde rehabilitasyon merkezleri bile yoktu. İllerde de çok nadirdi.Bu konuda da hükümetimizin yapmış olduğu en önemli hizmetlerden bir tanesi de rehabilatsyon merkezlerinin arttırılmasıdır."dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bir araya gelmemizin amaçlarının engelli bireylere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalığın oluşturulması olduğuna vurgu yapan Cizre Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Faruk Özervarlı,"Son 15 yıl içerisinde engellilere yönelik bir çok alanda destek ve iyleştirme projeleri uygulamaya konulmuştur. Evde bakım hizmeti, resmi ve özel bakım merkezlerinde hizmet.Umut evlerinde hizmet,resmi ve özel kurumlarda özel istihdam.Her alana erişilebilirlik,gören göz projesi,ücretsiz seyahat kartı,engelli kimlik kartı ve eğitimde fırsat eşitliği ve diğer hizmetlerdir dedi.

Özervarlı,"Aile Bakanlığımızca da öz bakım ihtiyaçlarını karşılayamayan ve şartları mevzuatına uygun olan Türkiye geneli 513 bin. Şırnak il genelinde 5 bin. Cizre'de 1500'e yakın engelli vatandaşımıza bakıcıları marifetiyle evde bakım hizmeti sunulmaktadır. İlimiz ve ilçelerine bu hizmet için her ay 5 milyona yakın bakım ücreti ödenmekte. Ayrıca ilçemizde 2750 engelliye SYDV'den her ay engelli aylığı olarak 1,4 milyon TL ödeme yapılmaktadır. Yasalarımız, her elli işçi çalıştırılan iş yerinde, iki engelli işçi çalıştırılmasını zorunlu kılmıştır. Engelli vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarına kolay binebileceği sistem olmalıdır. Cadde ve kaldırımların düzeni, parklarda ve iş yerlerindeki tuvaletler engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği biçimde yapılmalıdır. Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek ve güçlendirecektir."dedi

Cizre Engellileri Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gülizar Ölmez ise 3 Aralık tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek için belirlenmiş bir gündür.Türkiye İstatistik kurumunun verilerine göre ülkemizde 13 milyon engelli bulunmaktadır.Günümüzde artık engellilik görmemek,duymamak yada yürüyememek değildir.Hem ülkemizde hem dünyada artık engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu kabul görmüştür.Sizler bir yerden bir yere rampa yada asansör olmadığı için gidemiyorsanız,toplu taşıma araçları size uygun olmadığı için kullanamıyorsanız.İşe girmek istediğinizde reddediliyorsanız ve insanların "sen bunu yapamazsınız" cümlelerine maruz kalıyorsanız asıl engel burada demektir.Bizim talebimiz herkesle birlikte eşit ve adil bir ortamda yaşayabilmemiz için gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır diye konuştu.

Engelsiz Hayat Derneği Başkanı Kardeş Karaduman iseGünümüzde bir ülkenin gelişmişlik düzen en önemli unsurlardan biri,ülkenin genelde insanlarına,özelde ise engelli vatandaşlarına yönelik sağladığı eğitim,iş,barınma ve destek hizmetlerinin yaygınlığı ve kalitesidir.Engelli bireyler günlük yaşamda karşılaştıkları her türlü engeli aşmak için bütün güçleriyle çalışırken toplumun da kendisinden kaynaklanan her türlü engeli fark etmesi ve bu engelleri ortadan kaldırmak için gerekli toplumsal hareketi başlatması gerekmektedir.Bu sebeple toplumu engelli ve engelsiz bireyler olarak ayrıştırmak bile bireylerin birbirleriyle kaynaşmasına ve herkesin toplum tarafından eşit olarak kabul edilmesinin önündeki engellerden biridir.Engelli bireylere dönük fırsatlar eşitliğini arttırmak için gerçekleştirilecek her türlü uygulama,bu bireylerin toplumsal hizmetlerinden ve haklardan eşit bir biçimde faydalanmasını sağlayacaktır.Bu durum ülke olarak bizi çağdaş toplumlar seviyesine çıkaracak en önemli unsurlardan biri olacaktır."dedi.

Cizre Öğretmen evinde devam eden program canlı müzik ve diğer etkinliklerle devam ederken,Protokol üyeleri Nur Mahallesinde engelli çocuklara yönelik açılan Özel Eğitim Uygulama Okulunun açılışını gerçekleştirip hizmete açtılar.

Cizre\'de, Dünya Engelliler Günü\'nde Farkındalık Yürüyüşü
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Cizre'de, Dünya Engelliler Günü'nde Farkındalık Yürüyüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement