Cizre Kalesi, Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika
Güncel

Cizre Kalesi, Turizme Kazandırılıyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Dicle Nehri kenarındaki tarihi Cizre Kalesi'nde bulunan niteliksiz bina ve yapıların yıkımına başlandı.

03.08.2012 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Dicle Nehri kenarındaki tarihi Cizre Kalesi'nde bulunan niteliksiz bina ve yapıların yıkımına başlandı.

Cizre'de 163 yıldır askeri kışla olarak kullanılan Cizre Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece sit alanı ilan edilince, kalenin restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Cizre Kaymakamlığı'nca başlatılan çalışma kapsamında, kale içinde sonradan yapılan niteliksiz bina ve yapıların yıkımı için iş makineleri daha önceden belirlenen alana geldi.

Yıkım öncesi bölgeye gelen Kaymakam Şenol Koca, Cizre Belediye Başkanı Mustafa Gören, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Varol ve beraberindekiler gazetecilere fotoğraf çekimi için poz vermek istedi.

Bu sırada yıkımı gerçekleştirecek kepçelerden birinin ağzı elektrik tellerine çarpınca çevrede bulunanlar arasında kısa süreli panik yaşandı.

Daha sonra kaleyi gezen Kaymakam Koca, "Ecdat yadigarı eserlerin ortaya çıkartılması ve sahip çıkılması bizim için çok önemli. İnşallah bu bir başlangıç olur ve Cizre'deki bütün ecdat yadigarı eserlere sahip çıkarız. Bu anlamda bu eserlere bugüne kadar sahip çıkan ve eserlerin bugüne kadar ayakta kalmasını sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Böyle bir hizmet seferberliği başlattıkları için Cizre halkı ve esnafı adına Kaymakam Koca'ya teşekkür eden Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Memduhoğlu d, anlamlı bir hizmette üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Niteliksiz 10 yapının yıkım çalışması yaklaşık 2 ay sürecek. Daha sonra kalede, eski ve tescilli binalar için projelendirme çalışmaları yapılarak, onarım ve restorasyon çalışmalarına başlanacak.

Muhabir: Abidin Yel/ Nurten Aslan

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - ŞIRNAK

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cizre Kalesi, Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement