Cizre'nin 'Altın' Öğrencileri - Son Dakika
Güncel

Cizre'nin 'Altın' Öğrencileri

Cizre\'nin \'Altın\' Öğrencileri

Cizre Fen Lisesi öğrencisi Miryem Bayram ve Muhammed Kaplan’ın kimya alanında geliştirdiği ’An Alternative Method To Reduce The Duration Of The Dissolution In The Nature Of Polymers’ projesi Tunus’ta yapılan proje yarışmasında dünya birincisi olup altın madalya ile ödüllendirildi.

13.08.2014 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cizre Fen Lisesi öğrencisi Miryem Bayram ve Muhammed Kaplan'ın kimya alanında geliştirdiği 'An Alternative Method To Reduce The Duration Of The Dissolution In The Nature Of Polymers' projesi Tunus'ta yapılan proje yarışmasında dünya birincisi olup altın madalya ile ödüllendirildi.

Tunus'un Monastır şehrinde Tunus Association tarafından düzenlenen ATAST I-FEST (International Festival of Engineering Sciences and Technology ) proje yarışmasında Cizre Fen Lisesi Müdür Başyardımcısı ve kimya öğretmeni Şerif Balcan'ın danışmanlığını yaptığı, Miryem Bayram ve Muhammed Kaplan'ın kimya alanında hazırladığı 'An Alternative Method To Reduce The Duration Of The Dissolution In The Nature Of Polymers' (Polimerlerin Doğada Çözünme Süresini Düşürmek için Alternatif Bir Yöntem) projesi ile dünya birincisi olarak altın madalya kazandı.

ÖNCE DÜNYA 2.'Sİ ARDINDAN DA DÜNYA 1.'Sİ OLDULAR

Cizre Fen Lisesi öğrencilerinin kimya alanında hazırladığı "An Alternative Method To Reduce The Duration Of The Dissolution In The Nature Of Polymers" projesi Mayıs ayında Gürcistan'ın Tiflis kentinde yapılan Genç Mucitler Proje Yarışması'nda dünya ikincisi olarak gümüş madalya ile ödüllendirilmişti. Aynı proje 3-11 Ağustos'ta Tunus'ta yapılan yarışmada jüri tarafından dünya birincisi seçilip Altın Madalya ile ödüllendirildi.

İzmir Üniversitesi ve Doğanata Eğitim Kültür Vakfı tarafından Türkiye geneli düzenlenen DOESEF adlı yarışmada 450 proje arasında dereceye girerek Türkiye'yi Tunus' ta temsil etme hakkı kazanmıştı.

3-11 Ağustos tarihinde Tunus'un Monastır şehrinde iki aşamada yapılan yarışmanın ilk aşamasında ABD, İsviçre, Brezilya, Kostarika, Meksika gibi ülkelerden gelen projeler jüriler tarafından değerlendirildi. Projelerini İngilizce anlatarak jüri ve ziyaretçilerden tam not aldı. İkinci aşamada ise sosyal, kültürel, bilimsel etkinliklerle yarışmacıların kaynaşması, bilimsel bilgi alışverişinde bulunulması, teknolojik gelişmelerin takip edilmesi, kültürlerini tanıtılması ve çeşitli gezilerin yapılması sağlandı. İki gün devam eden yarışmada Cizre Fen Lisesi öğrencileri Miryem Bayram ve Muhammed Kaplan'ın Kimya Projesi Dünya Birinciliğine layık görüldü ve Altın Madalya ile ödüllendirildi.

Tunus'ta yapılan proje yarışmasında dünya birincisi olan Fen Lisesi öğrencileri Miryem Bayram, Muhammed Kaplan ve Fen Lisesi Müdür Başyardımcısı Şerif Balcan'ı, İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Emin Bozkuş, Fen Lisesi Müdürü Selim Duran ve bir gurup öğrenci velisi ile beraber Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda alkışlarla karşıladı.

Milli Eğitim Müdürü M. Emin Bozkuş ve okul müdürü Selim Duran öğrencileri çiçeklerle karşılarken, velilerde 'Şampiyonlar hoş geldiniz', 'Ağabeyimiz gururumuzsun' pankartları ile karşıladı.

BU PROJE POLİMERLERİ DOĞADA BERTARAF EDİYOR

Kimya alanında geliştirdiği projesinin dünya birincisi olmasından dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını ifade eden Cizre Fen Lisesi öğrencisi Miryem Bayram, ilk olarak İzmir Üniversitesi ve Doğanata Eğitim Kültür Vakfı tarafından Türkiye geneli düzenlenen ve 450 projenin katıldığı DOESEF yarışmasına katıldıklarını hatırlattı. Bayram, "Bu yarışmada dereceye girerek Türkiye'yi yurt dışında temsil etme hakkını kazandık. Tunus'ta yapılan International Festival of Engineering Sciences and Technology proje yarışmasına katıldık. Orada da dünya birinciliğini elde ettik. Çok mutlu ve gururluyuz. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Dünya ikinciliğini kazandık. Dünya birinciliği de bu sonuçların ardından gelecekti tabi ki.Onun için hiçbir başarı tesadüf değildir. Bu projemizde polimerlerin doğada çözünme süresini düşürmek için alternatif bir yöntem geliştirdik. Doğada bu polimerler çeşitli yöntemlerle dönüştürülüp geri dönüşüm çalışmaları yapılıyor fakat bunların maliyeti çok yüksek. Bu yüzden bizde polimerlerin çözünmesini sağlayarak doğada bertaraf olmasını sağladık ve bunu yaparken de deneylerimizde bentonint madenini kullandık. Bentonint ülkemizde kullanım alanı çok kısıtlı bir konumda ve dünya rezervinin yüzde 15'inde bulunuyor fakat kullanılmıyor. Bizde ülke ekonomimize katkı sağlamak için bu maddeyi deneylerimizde kullandık ve çok iyi sonuçlar elde ettik" dedi.

Cizre Fen Lisesi öğrencisi Muhammed Kaplan ise, Tunus'ta yapılan proje yarışmasında Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını söyledi. Yarışmada projemiz dünya birinciliğine layık görüldü. Bundan dolayı da çok mutlu ve gururluyum" diye konuştu.

Cizre Fen Lisesi öğrencilerinin kazandıkları dünya birinciliğinden dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Emin Bozkuş da, "Bu okulumla, bu ekibimle ve bu öğrencilerimle gurur duyuyorum. Öğrencilerimizin kazandığı başarılar tesadüf değildir. Öğrencilerimizin geliştirdiği bu proje bir dünya ikinciliği ve birde dünya birinciliğini kazanıyor. Bunun altında özverili bir çalışma ve öğrencilerin kendilerine olan özgüvenleri yer alıyor" şeklinde konuştu.

Fen Lisesi'ne çok büyük bir önem verdiklerini kaydeden Bozkuş, "İlçe genelinde de çok planlı ve disiplinli bir eğitim çalışması yapıyoruz ve bunun semeresini de alıyoruz. Bu başarıyı kazanmak için arkadaşlarla fikir alışverişinde bulunup,eğitim adına sıkı bir çalışma içinde bulunup,eksikliklerimizi kapatmak adına sürekli diyalog halinde olduğumuz için böyle bir beklentimiz vardı" ifadelerini kullandı.

Fen Lisesi öğrencisi Muhammed Kaplan'ın babası Hüsnü Kaplan ise, "Çocuklarımızın proje yarışmasında kazandığı dünya birinciliği çok önemli ve büyük bir başarı. Bundan dolayı mutlu ve gururluyuz. Bu Başarıda emekleri olan okul müdürü Selim Duran'a, müdür başyardımcısı ve proje danışmanı Şerif Balcan'a teşekkür eder başarılarının devamını dilerim" dedi.

Miryem Bayram'ın babası Osman Bayram da, elde edilen bu başarıdan dolayı çok mutlu olduğunu ve kızıyla gurur duyduğunu ifade etti. Baba Bayram, "Çocuklarımızın böyle büyük bir başarı elde etmesi öğretmenleri kadar bizleri de çok mutlu etti. Bu başarıda emekleri ve destekleri olan başta İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Emin Bozkuş olmak üzere müdür Selim Duran ve müdür başyardımcısı Şerif Balcan'a öğrenci velisi olarak teşekkür eder bu başarıların artarak devam etmesini dilerim" diye konuştu. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cizre'nin 'Altın' Öğrencileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement