Cizreli Çocuklar Yine Cincinilikler'de Eğleniyor - Son Dakika
Güncel

Cizreli Çocuklar Yine Cincinilikler'de Eğleniyor

Cizreli Çocuklar Yine Cincinilikler\'de Eğleniyor

Cizre'de her bayram olduğu gibi Kurban Bayrımı'nın ilk gününden itibaren büyüklerden topladıkları harçlıklarıyla, ilçe merkezindeki farklı mahallelerde kurulan salıncaklara koşan çocuklar, akşam saatlerine kadar doyasıya eğlendi.

16.10.2013 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cizre'de her bayram olduğu gibi Kurban Bayrımı'nın ilk gününden itibaren büyüklerden topladıkları harçlıklarıyla, ilçe merkezindeki farklı mahallelerde kurulan salıncaklara koşan çocuklar, akşam saatlerine kadar doyasıya eğlendi. Dicle Nehri kıyısındaki Ustani Mahallesi'nde kurulan salıncaklara gelen çocuklar, 1 lira karşılığında 1 dakika boyunca salıncaklarda coşkulu bir şekilde eğlendi. Her bayramda yaklaşık 100 ailenin salıncakları kurarak, çocukları eğlendirdiği ilçede, her aile 4 günlük bayram süresince yaklaşık 700 ila 800 lira para kazanıyor.

CİZRE ÇOCUKLAR DA SİLAH BIRAKTI

Her yıl oyuncak silah, çat-pat ve kız kaçıran tabir edilen patlayıcı oyuncaklar ile oynayan Cizreli çocuklar, devam eden sürece uygun olarak, bu bayramda aldıkları oyuncak silahlardan vazgeçti. Oyuncak silahlarını yere atan çocuklar hep bir ağızdan Barış dedi.

800 YIL DEVAM EDEN EĞLENCE

İslamiyet'in altın çağını yaşadığı 1200'lü yıllarda robotik bilmin babası olarak kabul edilen sibernetik bilim üzerine çalışmalarıyla tanınan Cizreli bilim adamı İsmail El Cezeri'nin çeşitli şekillerde çizimini yaptıktan sonra montesini yaptığı salıncaklar, 800 yıldan beri çocuk misafirlerini eğlendiriyor. 1153 tarihinde Cizre'de doğan El Cezeri, Diyarbakır'da İçkale'deki medresede dünyadaki ilk robotu icat eden adam olarak biliniyor. El Cezeri'nin yaptığı robot çizimlerinin daha sonra çalındığı ve şu an Paris'teki bir müzede sergilendiği biliniyor. El Cezeri, sibernetik, robotik ve uzay bilimi üzerine bir çok eseri bulunuyor. Batı literatüründe M.Ö. 300 yıllarında Yunan matematikçi Archytas tarafından buharla çalışan bir güvercin yapılmış olduğu belirtilse de robotikle ilgili bilinen en eski kayıt, Cezeri'ye aittir. Fizikçi ve Mekanikçi El-Ciziri'nin diğer bir eseri de Diyarbakır Ulu Camii'nin ünlü Güneş Saati'dir. Bugün sibernetiğin ve bilgisayarın ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul edilen El Ciziri, Cizre'de yaşadı ve 1233 yılında yaşamını yitirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cizreli Çocuklar Yine Cincinilikler'de Eğleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement