Çoban Ahmet, İkinci 'İnsansı Taşlar Müzesi' Hazırlığında - Son Dakika
Kültür Sanat

Çoban Ahmet, İkinci 'İnsansı Taşlar Müzesi' Hazırlığında

ÇOBANLIK yaparken topladığı taşlarla Edirne Uzunköprü'de Türkiye'nin ilk 'İnsansı Taşlar Müzesi'ni açan Ahmet Aslan (48), ikinci müze için çalışmalara başladı.

07.09.2018 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇOBANLIK yaparken topladığı taşlarla Edirne Uzunköprü'de Türkiye'nin ilk 'İnsansı Taşlar Müzesi'ni açan Ahmet Aslan (48), ikinci müze için çalışmalara başladı. Şu an Sivas'ın Gürün ilçesinde çobanlık yapan Arslan, arazide bulduğu yeni taşları biriktiriyor. Arslan, ikinci müzeyi Ege Bölgesi'nde açmayı planlıyor.

Şanlıurfalı Ahmet Aslan, 1999 yılında, Konya'nın Gölyazı beldesine göç ederek, çobanlığa başladı. Aslan, koyun otlatırken, araziden ve akarsu kenarlarından insan yüzü ile bazı hayvanlara benzeyen, doğal etkiyle şekillenmiş taşları hobi olarak toplamaya başladı. Yaklaşık 10 yıldır taş toplayan Aslan'ın müze hayali, Uzunköprü ilçesinde gerçek oldu. Sosyal medya üzerinden irtibat sağladığı Uzunköprü Belediye Başkanı CHP'li Enis İşbilen'in desteğiyle Aslan'ın hayalini kurduğu müze açıldı. Uzunköprü'de, restorasyonu 900 bin TL'ye 2013 yılında belediye tarafından tamamlanan, Fener Rum Patriği Bartholomeos'nun açtığı, kültür ve sanat evi olarak kullanılan Aziz İoannis Kilisesi'nde, çobanın topladığı taşlarla 'İnsansı Taşlar Müzesi' oluşturuldu. Ahmet Aslan, şimdi de Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Karakuyu köyünde çobanlık yapıyor. Arazide bulduğu yeni taşları biriktirmeye başlayan Aslan, Ege Bölgesi'nde ikinci müzeyi açmayı planlıyor.

'DÜNYADA 2 MÜZE VAR'

Konya'da, 1999 yılında çobanlığa başladıktan sonra koyunlara attığı taştan esinlenerek, insan yüzüne benzeyen taşları toplamaya başladığını anlatan Ahmet Aslan, "Çobanlığımın ikinci yılında koyunlar uzaklaşırken yerden bir taş aldım. Daha sonra koyunlara o taşı koyunlara atıp yavaşlatmak istedim. Biran da o taşın insan yüzüne benzediğini gördüm. O taşı koyunlara atmayıp cebime koydum. O taş beni bir müzeye fırlattı. 2017 Kasım ayında Edirne Uzunköprü Belediye Başkanı bu müze fikrine sıcak baktı ve ilk müzeyi Edirne Uzunköprü'de açtık. Daha önce 2009'da Kültür Bakanlığı'na müracaatların oldu. Bu fikir reddedildi. Fakat ben pes etmedim arayışıma devam ettim. Meralarda koyun güderken aynı zamanda da bulduğum taşları eve getirerek biriktirdim. 2016'da Japonya'da benzer bir müze açıldığını duydum. Yani dünyada iki tane müze var. Biri Japonya'da biride Uzunköprü İnsansı Taşlar Müzesi'dir" dedi.

'İKİNCİ MÜZE FİKRİ GELİŞTİ'

'İnsansı Taşlar Müzesi'nin ikincisini açmak için çalışmalara başladığını aktaran Aslan, "İkinci müzeyi de çobanlıkla kurabileceğimi düşünüyorum. Çünkü koyun güderken taş arama da gözüm daha iyi oluyor, daha iyi görüyorum. Çünkü şehir yok, apartman yok, karmaşa yok. Doğa insana bir dinginlik veriyor. Oda göze yansıyor. Ben de görme duyumu bu şekilde geliştirdim. Heykeltıraşlar çekiçle, keskiyle yontar, ama ben gözümle yontmayı öğrendim. Ben bunu ülkemin ve dünyanın hatta insanlığa böyle bir sanatın olduğunu duyurmak için ikinci bir müze fikri daha gelişti. Bir çoban ikinci müzeye de başlar ve çobanlık yaparak başlar" diye konuştu.

'DESTEK İSTİYORUM'

İkinci müze için sponsor aradığını ama destek bulamadığını belirten Aslan, şunları söyledi:

"Bir çok sponsorluk tekliflerimiz oldu ama kimse bize kimse sponsor olmadı. Bende bunu kendi çabamla yürütmeye çalışıyorum. Bundan sonra destek gelir mi gelmez mi bilmiyorum. Ama ben yolumdan şaşmayacağım. Destek olanın yarın bu müzede ismi yaşar, devam eder. Olmayan da zaten servetiyle malıyla mülküyle yok olup gidiyor. Ama bu müzede kalıcı olmak isteyen varsa buna sponsor ve destek olsunlar. Bu müze daha hızlı ve çabuk zamanda kurulsun. Ben 3 yılda da kurabilirim, ama bir destekle bunu müzeyi 3- 4 ayda kurabileceğimi düşünüyorum. Taşlar böyle kucağımda. Kucakta taş taşıyarak bir müze kurulması. Bunun üzerinde düşünülmesini istiyorum. İkinci müze için ülkemden destek istiyorum. Küçük sponsorluklar istiyorum. Uçan kuşa sponsor olanlar ne olur bu doğanın özgün sanatın daha hızlı bir ikinci müzeye kavuşması için birazcık ellerini taşın altına koysunlar. Ben taşın altına gövdemi koymuşum. Bu sanata destek verin." - Sivas

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Çoban Ahmet, İkinci 'İnsansı Taşlar Müzesi' Hazırlığında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı
    16:14 Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı

    Erzurum'da düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Yakutiye Medresesi önünde asırlık yöresel lezzetler tanıtıldı. Vatandaşlara demir tatlısı, kadayıf dolması ve ayran aşı ikram edildi. Turizm Haftası'nın önemine değinen TÜRSAB Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanı Nuh Şenol, turizmin bacasız fabrika olduğunu vurguladı. Erzurum'un tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımıyla turizm potansiyelinin arttığı belirtildi.

  • Çinli Yetkililer Manhattan'da İade Edilen 38 Kültürel Eseri Teslim Aldı
    16:08 Çinli Yetkililer Manhattan'da İade Edilen 38 Kültürel Eseri Teslim Aldı

    Çinli yetkililer, Manhattan Bölge Savcılığı tarafından Çarşamba günü iade edilen 38 kültürel eseri teslim aldı. Bu eserlerin iadesi, kültürel mirasın korunması ve uluslararası işbirliğinin önemini vurgulamaktadır.

  • Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti
    15:39 Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti

    Ordu Valisi Muammer Erol, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti. Açık Hava Basın Müzesi'nde Türkiye'deki ilk köy gazetesinin basıldığı tarihi anlatılırken, Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi ise Ordu'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlık destanını anlatıyor.

  • Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı
    15:09 Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı

    Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan ve kış aylarında kapatılan 2000 yıllık Medusa mozaiği, yeniden ziyarete açıldı. Mozaiğin, hava şartlarından korunması için uzmanlar tarafından kapatıldığı belirtilirken, 2024 yaz sezonuna kadar ziyaretçilere açık olacağı ifade edildi. Medusa mozaiği, dünyada benzerinin bulunmadığı nadir antik eserler arasında yer alıyor.

  • Çorum'da
    15:07 Çorum'da "Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği" düzenlendi

    Çorum'da kökeni Hititlere dayandığı düşünülen Çiğdem Aşı Şenliği düzenlendi. Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 'Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği' gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuklar yöresel çocuk oyunları oynadı ve çiğdem aşı ikram edildi.

  • Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 Düzenlendi
    14:45 Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 Düzenlendi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 etkinliğinde Prof. Dr. F. Pervin Bilir konuşma yaptı. Konuşmada, Köy Enstitülerinde beden eğitimi ve spor etkinliklerinin değerlendirilmesi ele alındı.

  • Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı
    14:34 Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı

    Doğada yetişen madımak otu, ilkbaharın gelmesiyle Çorum'un Boğazkale ilçesinde toplanmaya başlandı. Yöresel lezzetler arasında yer alan madımak, kadınlar tarafından toplanarak hem aileler için yemek yapılıyor hem de pazarlarda satılarak ek gelir elde ediliyor. Madımak otu, Puduhepa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde işlenerek konserve haline getiriliyor ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

  • Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi
    14:24 Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi

    Antalya Devlet Opera ve Balesi, minikleri masallar dünyasında yolculuğa çıkaran 'Rapunzel' operasını sahneledi. Ahmet Sait Karabulut'un bestelediği eser, Sabri Özmener'in yönetmenliğinde ve Zeynep Ergüven'in metniyle sahnelendi. Eser, 23 Nisan ve 25 Nisan tarihlerinde tekrar sahnelenecek.

  • Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor
    14:24 Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor

    Nilüfer Belediyesi tarafından açılacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi'nin küratörlüğünü üstlenen Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile görüştü. Akın, müzenin kente değer katacağını belirtti.

  • Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi
    14:05 Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarihi eser bulundurduğu iddia edilen bir kişinin üzerinde gerçekleştirdiği aramada 69 adet tarihi obje buldu. Operasyon sonucunda ele geçirilen sikke ve objeler muhafaza altına alınırken, şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor
    14:04 Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor

    Iğdır Özel Eğitim Meslek Okulu'nda öğrencilere temel derslerin yanında seramik ve el sanatları atölyelerinde mesleki eğitim veriliyor. Öğrencilerin becerileri keşfedilerek mezun olduklarında çalışabilecekleri alanlarda eğitim alması hedefleniyor.

  • Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı
    14:03 Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı

    Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi, uluslararası katılımla başladı. Kongrenin açılışında konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, Balıkesir'in turizmde öncü şehirlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise Balıkesir'in güçlü turizm potansiyeline dikkat çekti. Kongrede 113 bildiri sunulacak ve çeşitli sosyal programlar düzenlenecek.


Advertisement