Çocuğa Ödev Bilinci Nasıl Kazandırılır? - Son Dakika
Kadın

Çocuğa Ödev Bilinci Nasıl Kazandırılır?

Çocuğa Ödev Bilinci Nasıl Kazandırılır?

Çocuklar için en önemli öğrenme araçlarından biri olan ödev yapma bilincini nasıl oluşturabiliriz? İşte detayları...

10.04.2012 13:00  Güncelleme: 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yoğun geçen eğitim döneminde ödevlerin çocuk ve aileye sıkıntılar yaratmaması için bilmeniz gerekenler

Günlük ödevler, proje ödevleri, performans ödevleri... çocukların yapması gereken sorumlulukların başında geliyor. Ama anne-babalar, çocukları ile ödev yapma alışkanlığı konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. ödev yapmanın gerekliliği ve yararları eğitimciler tarafından pek çok açıdan incelenmiştir. Sonuç olarak ödevler, çocukların öğrenme süreçlerine olumlu etki ediyor. öğrenme teorileri uzmanı eğitimci Benjamin Bloom, ödevin okul dışında, öğretmenden bağımsız olarak yapılması gereken bir aktivite olduğunu kitabında belirtiyor. Ayrıca Bloom, ödevin öğrencinin düşünmesine, sorgulamasına ve bilgiyi yapılandırmasına olanak verdiğini belirtiyor.

Ödevin Kazandırdıkları

Başarı için söylenmiş olan "Başarı, gün boyu tekrar edilen ufak çabaların toplamıdır." sözü aslında ödev alışkanlığının düzenli olarak yapılmasının hayattaki başarı için önemli olduğunu gösteriyor. Her ne kadar çocuklar ödev yapmak istemeseler de ödev, uzun vadede onların çok yararına olacak ve hayat başarılarını sağlayacak bir sorumluluk.

1. Sorumluluk bilincini geliştirir.

2. Kalıcı öğrenmeyi sağlar.

3. çalışma alışkanlığını destekler.

4. Okul ve ev arasında bağlantı sağlar.

5. Çocuğun kendini tanımasını ve nasıl ders çalışması gerektiğini anlamasını sağlar.

6. Çocuğun zaman planlaması yapmasını, organize olma yeteneğinin artmasını sağlar.

Anne-babalar çocuklarına nasıl yardımcı olabilirler?

Çocuğunuza hangi yaş grubunda olursa olsun ödev yapmasında destek ve yardımcı olabilirsiniz. Ama çocuğun yerine ödev yapmak ona yardım etmek demek değildir, unutmayın.

5-8 yaş arası

Bu yaş döneminde çocuğun ödevi olup olmadığını mutlaka kontrol etmek ve ödev saatini öğretmek yararlı olacaktır. Okula başladığı bu ilk yıllarda yönergeleri okumalı ama cevapları kendisinin bulması için teşvik etmelisiniz. İlk soruları birlikte yapıp anlamasını sağlamak yararlı olacaktır. Okuma becerisini kazandıktan sonra birlikte ödev zamanını kısaltmalı ve "tek başına" ödevini yapmasını teşvik etmelisiniz.

8-11 yaş

Bu yaş grubunda çocuğa ödev yapması için gerekli ortamı hazırlamak ve daha sonrasında ödevini yapıp yapmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Yalnızca çocuk soru sorduğunda destek olmak, doğru bir yaklaşım olacaktır. ödevini kontrol ederken yanlışını göstermek yerine, tekrar gözden geçirmesini istemek, çocuğun farkındalığını artırmada oldukça faydalıdır.

11 yaş üzeri

Çocuğunuz artık tek başına ders çalışabilmelidir. çocuğunuzla birebir ders çalışmak yerine belli aralıklarla çalışmalarını kontrol etmeniz daha doğru olacaktır. çalışma ve ödev alışkanlıkları hakkında gördüğünüz sıkıntıları öneriler ve yönlendirmeler aracılığıyla yardımcı olabilirsiniz. Hangi konuda güçlük çektiğini takip edip ona destek olabilir ya da özel ders almasını sağlayabilirsiniz.

Anne-babaların yapmaması gereken hatalar

1. Sık sık derse başlaması gerektiğini hatırlatmayın.

2. Ödevlerin eksiklerini siz tamamlamayın.

3. Yapmadığı ödevin açıklamasını öğretmene siz yapmayın.

4. Ödevlerini unutuyorsa sonuçları yaşamasına izin verin.

5. Ödev yaparken her aşamada müdahale etmeyin.

6. Ödev konusunda nutuk atmayın. Ortak çözümler üretin.

7. Ders çalışacak diye kendi yaşam akışınızı bozmayın.

8. Ödev konusunu pazarlık haline getirmeyin.

Kaynak: Womenist.net

Son Dakika Kadın Çocuğa Ödev Bilinci Nasıl Kazandırılır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement