Çocuk Gelişim Uzmanı Tüba Küçük Doğaroğlu Açıklaması - Son Dakika
Yaşam

Çocuk Gelişim Uzmanı Tüba Küçük Doğaroğlu Açıklaması

Çocuk Gelişim Uzmanı Tüba Küçük Doğaroğlu Açıklaması

Yaz mevsiminde çocuğu olan ailelere önerilerde bulunan İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Tüba Küçük Doğaroğlu, "Klima serinliğine aldanmayın, çocuğunuzla parklara, doğa yürüyüşlerine çıkın" dedi.

17.08.2013 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaz mevsiminde çocuğu olan ailelere önerilerde bulunan İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Tüba Küçük Doğaroğlu, "Klima serinliğine aldanmayın, çocuğunuzla parklara, doğa yürüyüşlerine çıkın" dedi.

Doğaroğlu, anne babalar için yaz aylarına özel önemli tavsiyelerde bulundu. Dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin, anne babalar ile çocukların hayatı paylaşmaları olduğunu söyleyen Doğaroğlu, tavsiyelerine yapılmaması gerekenlerden başladı.

"Alışveriş merkezlerinin klima serinliğine yenilip kapalı duvarlar arasında sıkışmamalı, evlerde bilgisayar ve televizyon başında oturup kalmamalı" diyen Doğaroğlu, çocuklara seve seve yapacakları, üstesinden kolaylıkla gelebilecekleri küçük sorumluluklar verilmesinin faydalı olacağını belirtti. Doğaroğlu, "Sabah ve akşam gelen yaz serinliğinde çocuklarla birlikte doğaya karışmalı. Bisiklet sürülmeli, kuşlara yem atılmalı, denize yakınsanız martıları da unutmamalı. Çocuğunuzla birlikte sokak kedi ve köpekleri için kapı önüne, kuşlar için pencere önüne bir kap su konmalı ve hayvanların ihtiyaçları onlara anlatılmalı. Belki de bu yaz için çocukların sorumluluğu doğayı, doğadaki canlıları korumak olmalı" diye konuştu.

"ÇOCUĞUNUZUN HAYATINA DAHİL OLUN"

Anne babaların yapması gereken en önemli şeyin, çocuklarının hayatına dahil olmak olduğunu ifade eden Doğaroğlu, "Anne babalar çocuğun sınırsız hayal gücüne eşlik etmeli, oyunlarına sonuna kadar katılmalı, onun liderliğini takip etmeli, kurallarına uymalı. Tatilde birlikte kumdan kaleler yapılmalı, köyde bağa bahçeye birlikte çıkılmalı, birlikte kuş resimleri yapmalı" dedi.

Çocukların hangi özelliklere sahip olurlarsa olsunlar oyun oynarken eğlendikleri kadar öğrendiklerinin de unutulmaması gerektiğini vurgulayan Doğaroğlu, şu önerilerini dile getirdi:

"Çocuklarınızın hayatları ev ve özel eğitim merkezi arasında geçmemeli. Dünya yaşadıkça öğrenilecek bir yer. Özel gereksinimi ne olursa olsun, işitme engeli olsun, otizmi olsun, fiziksel engeli olsun, down sendromu olsun, zihinsel yetersizliği olsun hiç fark etmez. Çocukları almalı ve evden çıkıp dışarıdaki hayatla buluşturmalı. Sizler çocuklarınızla dışarıda oldukça dışarıdakiler sizlerle daha çok tanışmalı, kaynaşmalı, fark etmeli, haklarınıza saygı duymalı. Çocukları parka götürmeli, hem de engelli bireyler için özel düzenlenmiş yerlere değil; doğrudan bütün çocuklar için yapılmış parklara götürmeli, farklı arkadaşları olmalı, tanışma fırsatı yakalamalı."

Normal gelişim gösteren çocukların ailelerine de seslenen Doğaroğlu, çocukları bazı özel gereksinimleri olan arkadaşları ile tanıştırmanın farkındalıkları artıran, empati becerilerini daha çok geliştiren bir etkinlik olduğunu söyledi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Çocuk Gelişim Uzmanı Tüba Küçük Doğaroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.


Advertisement