Çocuk Sineması Gelecek Tasarımıdır" - Son Dakika
Kültür Sanat

Çocuk Sineması Gelecek Tasarımıdır"

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı iş birliğiyle bu yıl 9'uncusu düzenlenen, "İstanbul Edebiyat Festivali"nde "Çocuk Edebiyatı ve Sinema" başlıklı oturum yapıldı.

29.11.2017 19:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı iş birliğiyle bu yıl 9'uncusu düzenlenen, "İstanbul Edebiyat Festivali"nde "Çocuk Edebiyatı ve Sinema" başlıklı oturum yapıldı.

TYB İstanbul Şubesi'nin bulunduğu Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen panelin oturum başkanlığını Yusuf Dursun üstlendi.

Konuşmacılar arasında yer alan, çocuk edebiyatçısı ve yazar Bestami Yazgan, çocuklar için samimiyetle çalışılması gerektiğini belirtti.

Yazgan, çocuklar için yapılan şeylerde özensiz olunamayacağına işaret ederek, "Ne isterseniz Allah'tan isteyin, o her şeyi veriyor. O güzel eserleri ortaya çıkarmak için de biz gayret ediyoruz. Her kitabımı 10. baskısına kadar her seferinde okuyorum, önce kendime olan saygımdan, sonra çocuklara olan sevgimden. Çocuğun tek sermayesi yüreği ve hayalleridir. Biz de şiir ve masallardan kanat yapıp bu hayalleri uçurmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Çocukların hayallerini gerçekleştirmek için sinemanın çok iyi bir araç olduğunu aktaran Yazgan, şöyle devam etti:

"Yeni sanat dalı olarak sinema gündemimize girdi. Yazar olarak bir yönden sinemayı çocuk edebiyatına rakip olarak görüyorum. Çocuklar kitap okumayı bırakıp sinema izlemesinler diyoruz ama gözümüzün bir ucuyla da oraya bakıyoruz, güzel işler çıkar mı acaba diye. Çocuklar kitapları tanımadan sinemanın cazibesine kapılıyor. Üzücü olan bu. Şunu da biliyorum, yeni nesil görsellikle büyüdüğü için sinema onlara daha çok hitap ediyor."

"Bir yönetmeni, senaristi Milli Eğitim Bakanı olarak görmek isterdim"

Yazgan, çocuklar için yapılması gerekenler konusunda sorumluğu başkalarına yüklemenin anlamsız olduğunun altını çizerek, "Çocuk edebiyatçıları olarak sinemaya kaynak olacak eserler üretmeliyiz. Bu eserleri vermek için gece gündüz çalışmalıyız. Sinemacılar da dönüp bizim tarafa bakmalı. Çünkü her teknoloji kendi kültürünü beraberinde getirir." diye konuştu.

Sosyolog yazar Erol Erdoğan da çocuk edebiyatında birçok tür olduğunu belirterek, kendisinin de son olarak çocuk oyunlarındaki sözlü unsurları derlediğini söyledi.

İnsanların çocuklarla ilgili konulara bakış açısında bir problem olduğunu anlatan Erdoğan, "Bu problemler üretimi azaltıyor. Çocukla oyunu bir araya getirmemek bu sıkıntılardan biri. Çocuklarla cami arasına örülen duvarlar da büyük bir sıkıntı. Çocukların milli ve manevi değerleri kavraması gerekiyor. Bizim hem İslam tarihinde hem geleneğimizde bugüne referans olacak çok ciddi kaynaklarımız var." dedi.

Erdoğan, çocuklara uygun olmayan içerikler üretildiğini vurgulayarak, "Çocuğun psikolojisini hiçe sayan, ideolojik ya da idealist yaklaşımlar var. Bunun yanında salt edebiyat merkezli yaklaşımlarda da fıtrat çok dikkate alınmıyor. Bu durumda iyi-kötü kavramları ters yüz olabiliyor. Bir diğer yaklaşım ise tamamen kazanca bağlı, kapitalizm doğrultusunda eser üretmek." değerlendirmesinde bulundu.

Sinemanın gücüne değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz, çocuk sinemasını ve çizgi filmleri hala nasihat aracı olarak kullanıyor olabiliriz ama endüstri farklı algılıyor ve kullanıyor. Çocuk sineması, gelecek tasarımıdır. Batı'da üretilen sinema ve edebiyat ürünlerinde bu yönde hareket edilir. Biz 'yerli ve milli' kavramının içine özgürlük ve özgünlüğü ekleyemezsek eksik bırakmış oluruz. Çocuk sinemasında da sadece bunları ele alıp psikolojiyi gözardı edersek, arzu ettiğimiz sonuç ortaya çıkmayabilir."

Erol Erdoğan, eğitimin önemine dikkati çekerek, "Bir sinema yönetmenini veya bir senaristi Mili Eğitim Bakanı olarak görmek isterdim. Çünkü yönetmenler çoğu zaman bir sosyologdan ya da pedagogdan daha başarılı gözlem yapabiliyor. Çocukların dilini anlayıp, onların ihtiyacını iyi belirleyip buna göre hareket eden iyi bir yönetmen bakan olmasa dahi, anaokullarıyla, ilkokullarla ilgilenen biri olabilir." şeklinde konuştu.

"Her ideoloji kendi teknoloji ve sinemasını yaratır"

Yapımcı Emir Şerif ise masallarla uzun yıllar yayıncılık yaptığı için edebiyatla haşır neşir olduğunu dile getirdi.

Daha önce birçok belgesel ve reklam filmleri çektiğini ifade eden Şerif, çocuk sinemasının çok zor bir iş olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Çocukların kahraman olduğu bir dil oluşturulamadı sinemamızda. Biz buna giriştik. Makedonya'da çektiğimiz filmde, masalsı ama gerçek ve doğal bir aile ortamını aktardık. 'Bal Kaymak' filmiyle böyle bir ortamın hala var olduğunu göstermek istedik. İnşallah başarmış olacağız. Her ideoloji kendi teknoloji ve sinemasını yaratır. Bizde sinema hep yok sayılan bir alan oldu. Dünyanın her yerinden kaliteli işler gelirken biz hala 1960'ların çizgileriyle 'Keloğlan', 'Nasrettin Hoca' yaparsak olmaz. Shakespeare'in bilim kurgu versiyonları yapılırken biz modern versiyonlar yapamıyoruz."

Sinemanın tek başına yapılan bir sanat olmadığını bildiren Şerif, "Sinema ve televizyon, aslında oyuncak satmak için kullanılan bir mecra. Çok büyük oyuncak markaları yılda iki kez animasyon film yapıyor. Reklam yapmaktansa film yapıyorlar, hem filme para veriyorsunuz hem internetten izleyerek para kazandırıyorsunuz hem de oyuncağını alıyorsunuz. Seyirci sayısı 70 milyon olan bir ülkede kendi pazarımızda kendimize mal satıyoruz. Bizim özgün hikayelerimiz elbette var ama bunu evrensel bir tonda söyleyemeyince başarılı olmuş sayılmıyorsunuz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çocuk Sineması Gelecek Tasarımıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement