Çocuk yaştaki ağız diş sağlığı problemleri gelecek yaşların korkulu rüyası - Son Dakika
Sağlık

Çocuk yaştaki ağız diş sağlığı problemleri gelecek yaşların korkulu rüyası

- Çocuk yaştaki ağız diş sağlığı problemleri gelecek yaşların korkulu rüyası Tedavi edilmeyen diş problemleri ilerleyen yaşlarda problemler oluşturuyor Çocuklukta yaşanan diş problemlerinin ilerleyen yaşlarında da etkili olabileceğini söyleyen Düzce Sağlık İl Müdürlüğü Ağız Diş Sağlığı...

19.09.2021 11:12  Güncelleme: 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Çocuk yaştaki ağız diş sağlığı problemleri gelecek yaşların korkulu rüyası

Tedavi edilmeyen diş problemleri ilerleyen yaşlarda problemler oluşturuyor

DÜZCE - Çocuklukta yaşanan diş problemlerinin ilerleyen yaşlarında da etkili olabileceğini söyleyen Düzce Sağlık İl Müdürlüğü Ağız Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Alparslan Üregen, anne ve babalarında çocuklarının ağız sağlığında destek olmanın yanı sıra örnek olmalarının da önemli olduğunu vurguladı.

Çocukların ağız ve diş sağlığı ilerleyen yaşlarda karşılaşılacak sağlık sorunlarına da etki ediyor. Bu sebeple çocukluk döneminde ağız ve diş sağlığı için alınacak alışkanlıklar büyük önem kazanıyor. Alışkanlıkların başında ise dişlerin fırçalanması geliyor. Çocuklar diş ve ağız bakımı konusunda ailelerini örnek alırken, dişlerini düzenli fırçalayan anne ve babalar çocukların ağız sağlığını kazanmaları içinde etkili oluyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Düzce Sağlık İl Müdürlüğü Ağız Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt Alparslan Üregen, çocuklarının ağız sağlığında destek olmanın yanı sıra örnek olmalarının da önemli olduğunu vurguladı.

"Bakteri plağı ve yiyecek artıklarının temizlenmesi çok önemli"

Çocukluk döneminde yaşanan ağız diş sağlığı problemlerinin ilerleyen yaşları etkilediğine değinen Dt. Üregen, "Çocuk için önem arz eden sağlık argümanlarından bir tanesi ağız diş sağlığı. Ağız diş sağlığı yeterli seviyede çocuk ilerleyen yaşlarda sağlık noktasında iyi bir yere gelebiliyor ve çocukluk döneminde yaşanan problemler hayatın genelini etkiliyor. Bu sebeple çocuklarımızın ağır sağlığı açısından ailelerimize büyük ve önemli görevler düşmekte. Bunların başında ise diş fırçalama alışkanlığının ilk etapta kazandırabilmemiz çocuklarımızın ağız sağlığı açısından büyük önem arz ediyor. Bunun içinde ailelerin sadece destek değil aynı zamanda da örnek olmalarını istiyoruz. Küçük çocuklarda dişlenme başladıktan sonra yavaş yavaş her yaşta önemli olan mekanik temizlik dediğimiz çocuğun ağzındaki bakteri plağı ve yiyecek artıklarının temizlenmesi çok önemli" dedi.

"Çocukların doğal beslenmesi de çok önemli"

Günde en az 2 kere diş fırçalayarak ağız ve diş sorunlarının önüne geçme şansının olduğuna dikkat çeken Üregen, "Özellikle gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması çok önemli çünkü gece uykuda ağızdaki tükürük miktarı azalır bu nedenle fırçalanmış temiz bir ağızla uyunması çocuğun diş ve ağız sağlığı açısından çok bük önem kazanıyor. Ağız diş sağlığı merkezi ve halk sağlığı ekipleri belirli sınıflarda flor uygulaması yapıyor. Flor bizim diş çürükleriyle mücadelede en büyük yardımcımız ve hiçbir çekinceye gerek duymadan flor uygulamasını tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra çocukların doğal beslenmesi de çok önemli. Fastfood beslenmeden uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Birde şekerli yiyeceklerde karamelize olan, yapışkan olan şekerleri gece yememelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü onlar çok çabuk çürük meydana getirebiliyor. Aynı zamanda asitli yiyeceklerde diş minesinin bozulmasına neden oluyor. Bu konuda dikkatli olunmalı."

Ağız diş sağlığı kontrolleri önemli

Ayrıca ağız ve diş sağlığı açısından çocuklarında belirli zaman aralıklarıyla diş hekimlerine giderek ağız kontrollerinin yapılması da yine ağız ve diş sağlığı açısından çok önemli.

Çocuk yaştaki ağız diş sağlığı problemleri gelecek yaşların korkulu rüyası
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Çocuk yaştaki ağız diş sağlığı problemleri gelecek yaşların korkulu rüyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uzmanı açıkladı: 'Bir günlük oruç bir saatlik yürüyüşe eş değer'
    11:09 Uzmanı açıkladı: 'Bir günlük oruç bir saatlik yürüyüşe eş değer'

    Oruç tutmanın bir saatlik yürüyüşe eş değer olduğunu belirten Diyetisyen Gülsüm Hazman, orucun kalp sağlığına da olumlu etkilerinin bulunduğunu belirtti. Oruç tutmanın hem bedene hem de ruha iyi geldiğini söyleyen Hazman, orucun vücutta bir onarım sağladığını ve bağışıklık sistemini yenilediğini ifade etti.

  • Kuzey Gazze'de Kıtlık Alarmı: Nüfusun %100'ü Açlıkla Karşı Karşıya
    11:07 Kuzey Gazze'de Kıtlık Alarmı: Nüfusun %100'ü Açlıkla Karşı Karşıya

    Birleşmiş Milletler'in desteklediği rapor, Gazze'de kıtlığın yaklaştığını ve nüfusun tamamının felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Gazze'deki 2.2 milyon kişi yeterli gıda bulamazken, kuzeydeki kıtlığın Mart-Mayıs 2024 döneminde başlaması bekleniyor. İsrail, 'açlığı savaş aracı olarak kullanmakla' suçlandı. Rapor, İsrail'in Gazze'yi geniş çapta yok etmesi ve yardımı kısıtlaması nedeniyle kıtlık koşullarının yayılacağını ifade etti.

  • Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Yapay Zeka ile Hasta Teşhisi ve Tedavi Planlaması Yapılıyor
    11:03 Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Yapay Zeka ile Hasta Teşhisi ve Tedavi Planlaması Yapılıyor

    Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde geliştirilen 'CranioCatch' adlı yapay zeka sistemi sayesinde hasta ağzındaki sorunların teşhisi ve dişe uygulanacak tedavi planlaması yapılarak, hekimin teşhis süresi kısaltılıyor ve hastaya avantaj sağlanıyor. Yapay zeka, karar destek sistemi olarak kullanılarak çürüklerin tespit edilmesi ve hastaya görsel olarak gösterilmesi sağlanıyor. Ayrıca, hastanın çekilen filminin yapay zekaya aktarılmasıyla saniyeler içinde teşhis ve tedavi planlaması yapılıyor. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde kullanılan bu yazılım, diş hekimliği fakültelerinde eğitim modülü olarak kullanılmaya başlanmıştır ve Sağlık Bakanlığı tarafından Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde pilot uygulamasına başlanacaktır. Ayrıca, dijital diş hekimliği uygulamaları da yaygınlaşmaktadır ve 5 yıl içinde dijital diş hekimliğinin Türkiye'de yüzde 60 oranında yaygınlaşması beklenmektedir.

  • Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor
    10:52 Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor

    Kars'ta gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla Gıda Kontrol ekipleri tarafından gıda işletmelerine yönelik denetimler aralıksız olarak sürdürülüyor. Denetimler kapsamında gıda numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve olumsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

  • Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi
    10:34 Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde, kalbinde sorun bulunan 2 günlük bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeğe, kalbinde yaşanan sorun nedeniyle ileri yoğun bakım tedavisi uygulanmasına karar verildi. Bebek için Sağlık Bakanlığından ambulans uçak talebinde bulunuldu ve talep olumlu karşılandı. Ambulans uçak, Milas-Bodrum havalimanına indi ve bebek İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'ne nakledildi.

  • Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'
    10:28 Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'

    Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Şefi ve Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, Ramazan ayında su tüketiminin önemine dikkat çekerek, bir kişinin günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti. Böbrek hastalarının ise hekim kontrolünde oruç tutmaları gerektiğini vurgulayan Danış, iftar ve sahur arasındaki zamana yayacak şekilde su tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

  • Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'
    09:50 Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, yeni proteziyle artık yürüyebiliyor. İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılan Akkoç, yaşadığı zorlu süreci anlattı ve protezinin hayatını nasıl değiştirdiğini paylaştı.

  • SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı
    09:49 SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere toplam 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Yapılan düzenleme ile kanser, multipl skleroz, immunosupresan, antibiyotik, kan ürünü ve diyabet ilaçları geri ödeme listesine dahil edildi.

  • Kahramanmaraş Felaketinde Bacak Kaybeden Murat Akkoç, Yeni Proteziyle Yürüyebiliyor
    09:44 Kahramanmaraş Felaketinde Bacak Kaybeden Murat Akkoç, Yeni Proteziyle Yürüyebiliyor

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılarak fiziki tedavisi yapıldı. Kaybettiği bacağına protez takılan Akkoç, artık yürüyebiliyor.

  • Erzincan'da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında 274 bin 873 çağrı geldi
    09:33 Erzincan'da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında 274 bin 873 çağrı geldi

    Erzincan'da bulunan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne 2023 yılında toplam 274 bin 873 çağrı yapıldığı açıklandı. Bu çağrıların yüzde 15,58'i asılsız ihbar olarak kaydedildi. Müdür Metin Kuleli, asılsız ihbarların suç olduğunu ve cezalarının uygulandığını belirtti. Ayrıca vatandaşlardan yanlış yerlere çağrı yapmamaları ve asılsız ihbarlarla çağrı merkezini meşgul etmemeleri ricasında bulundu.


Advertisement