Çocuklara Televizyondan Dil Öğretemiyorsunuz - Son Dakika
Güncel

Çocuklara Televizyondan Dil Öğretemiyorsunuz

Çocuklara Televizyondan Dil Öğretemiyorsunuz

Benzer şekilde karşıdakinin bakış açısını alma, yani duygu ve düşüncelerini anlama becerisi de sosyal ilişkiler içinde gelişiyor.

23.05.2016 09:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Benzer şekilde karşıdakinin bakış açısını alma, yani duygu ve düşüncelerini anlama becerisi de sosyal ilişkiler içinde gelişiyor. Tüm bunlar insan için sosyal etkileşimin önemini gösteriyor. Bir taraf konuşuyor, duygusunu gösteriyor, iletişim kurmaya çalışıyorken karşı taraftan herhangi bir tepki gelmemesi, yani kişinin nötr durması diğer tarafta kaygı, üzüntü veya kızgınlık yaratabiliyor. Çünkü ikili etkileşimde herhangi bir tepki vermemek normal değil. Beynimiz karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini anlamak için donanımlı, buna programlıyız. Kişinin doğal olarak beklediği şey, karşıda bir hareket olması, bir tepki gelmesi. Henüz birkaç aylık bebeklerle yapılan araştırmalar, annenin olumlu veya olumsuz bebeğe hiç tepki vermediği, yüzünde hiçbir hareketin olmadığı durumlarda bebeklerin huzursuzlandığını, ağlamaya ve stres belirtileri göstermeye başladığını ortaya koyuyor. Yani çok açıkça, iletişim karşılıklı olmalı; doğalı bu.

Elbette aynı yerde olmayanların iletişim kurmaları da büyük ihtiyaç. Mektup, telefon ve diğer tüm iletişim araçları insanoğlu tarafından bu ihtiyacı karşılamak için geliştirildi. Hepsinin avantajları ve dezavantajları var. Telefonda iletişim karşılıklı konuşmaya dayanıyor, süreklilik arz ediyor. Yazıda ise görüntü yok, ses yok ve iletişim dinamik değil. Bugün sık kullandığımız elektronik posta (e-mail) da, mektup gibi mimik, jest, ses tonu vb. içermediğinden ideal bir iletişim yöntemi değil. Buna her türlü yazılı iletişimi dahil edebilirsiniz; SMS, WhatsApp, Facebook, Twitter, Snapchat. Konuşmadaki vurguları, tonlamayı doğru verme şansınız yazıda hemen hiç yok. Ancak mektuptan tek farkı, elektronik ortamdaki yazışmalar anında gidiyor, hemen okunabiliyor ve hemen cevap verilmesi beklenebiliyor.

Aynı anda birden çok iş yapıyoruz

Okuyanlar hatırlayacaktır, önceki bir yazımda hayatın ne kadar hızlandığından söz etmiş, beklemenin hem çocuk, hem yetişkinler için zorlaşığını ama bir o kadar da önemli bir beceri olduğunu vurgulamıştım. Evet, hayat çok hızlı. Az zamana çok iş sığdırmamız gerekiyor ve bu yüzden İngilizce'de 'multi-tasking' dediğimiz davranış çok yaygın. Yani aynı anda birden çok iş yapıyoruz. Belki yemek yerken SMS yazıyor Tweet atıyoruz, televizyon seyrederken e-posta cevaplıyoruz, bir yandan çalışırken kısa aralarla Facebook'a bakıyoruz, yorumlar yazıyoruz.

Peki bunları aynı anda yapmanın dikkati geliştirici bir özelliği var mı? Evet var; kısmen. Ama buna rağmen, dikkatin belli bir süresi olduğunu göz ardı etmeyelim ve dikkatin bu sınırlı kapasitesi sebebiyle aynı anda yaptığımız farklı işlerin kalitesinin düşebildiğini de aklımızda tutalım. Yaşam biçimimizin dayattığı "çok işi aynı anda yapma" durumu, iletişimimizin de kalitesini etkiliyor. Trafik tabiriyle söylemek gerekirse, hız felaket getirebiliyor. Jest, mimik, yani vücut dili ve yüz ifadesi, ses tonlaması, vurgu vb. kullanamadığınız yazılı iletişim, bir de hızlı olunca, idealden çok uzak olabiliyor.

Peki elektronik ortamda yazılı iletişimin avantajı hiç yok mu? Elbette var, eğer kullanırsak. Yüz yüze iletişim söylenenleri hızlı değerlendirmeyi, yani hızlı algılamayı, karar vermeyi ve hızlı bir cevap üretmeyi gerektiriyor. Çünkü konuşma süreklilik arz eder ve bu gibi hızlı süreçlerde öz-düzenleme, yani kendini kontrol becerisi büyük önem taşıyor. Mimik, jest, tonlama, vurgu gibi tüm olası avantajlarına rağmen sözlü iletişimin böyle zorlu bir tarafı vardır. "Ah keşke şunu, böyle söylemeseydim" dediğimiz olur, veya tam tersi, "Keşke şunu da söyleseydim" diyebiliyoruz. Ama o sözlü iletişimin yer aldığı bağlam hızla ortadan kalkmıştır, söylemek istediğimizi söyleyecek durum artık yoktur.

Yazılı iletişimin en önemli avantajı, zaman

Fakat tüm dezavantajlarına rağmen yazılı iletişim buna elverir. Bir e-posta, SMS, Tweet veya Facebook'tan bir yazı aldığınızda cevap vermek için zamanınız var. Yazılı iletişimin bu en önemli avantajını kullanmak önemli, yani zamanı. Tepkisellik eğilimi yüksek insanlar için yazılı iletişim regülasyonu, yani kendini kontrol becerisini öğrenmek, geliştirmek için özellikle önemli bir mecra.

Diyebilirsiniz ki bugünkü sistemde sözlerimizi değil ama yazdıklarımızı kısmen geri alabiliyoruz. Örneğin, sonradan rahatsızlık duyduğumuz yazılarımızı sosyal medyada silebiliyoruz. Ancak bu silme hareketi regülasyon becerisi göstermez. Önemli olan yazdığımızı kaldırmak değil, dengeli şekilde yazılmış yazıyı doğru iletişim için kullanmaktır. Çünkü yazı da bir davranıştır ve bizim kim olduğumuz hakkında bilgi verir.

Belki birçoğumuz bu konuda halihazırda sınıfta kaldık; yazılı iletişimin bize sunduğu en önemli avantajdan, yani zamanı kullanma ve düşünerek kontrollü şekilde yazma avantajından yararlanamadık. Bunun bir sebebi belki de bu konuların acemisi olmamızdı. Yüz yüze insan ilişkisinde kontrollü olmayı hayatımızın ilk yılından itibaren öğreniyoruz. Ailemizle, arkadaşlarla; mahallede, okulda, iş yerinde, yani tüm hayatımızda iletişim becerilerimizi kullanıyor ve geliştiriyoruz. Hayat deneyimimiz arttıkça regülasyon becerimiz artıyor, duygularımızı daha kontrollü şekilde  ifade etmeyi öğreniyoruz, davranışlarımızı denetliyoruz. Bu konuda deneyimimiz çok. Ama internetin sağladığı envai çeşit yazılı iletişim mecrasında sosyalleşme deneyimimiz göreceli olarak çok daha yeni. Bu alandaki iletişimin nasıl olması gerektiğini ve sonuçlarını yaşayarak öğreniyoruz.

Fakat yazının bahanesi, söze göre daha az. Yazının daha çok zaman isteyen, dolayısıyla istemli, kontrollü bir iletişim içerdiği varsayılıyor ve mazur görülmüyor. Ama işin kritik tarafı, sosyal medyada yazdıklarımızın muhatabı mektup veya e-posta'da olduğu gibi bir veya birkaç kişi değil; bizi yüzlerce, belki binlerce kişi okuyor. Bu kadar çok kişiyle aynı anda iletişim bazen yorucu, sinir bozucu; bazen heyecan verici veya kışkırtıcı olabiliyor. Ama işte belki tam da bu sebepten, zaman avantajımızı ve kontrol becerilerimizi azami olarak kullanmamız gereken bir alan sosyal medya. Çünkü Pachelbel'in enfes Canon'una Bulutsuzluk Özlemi'nin yazdığı güzel şarkı sözlerinin dediği gibi:

"Sözlerimi geri alamam, yazdığımı yeniden yazamam,... bir daha geri dönemem..."

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Çocuklara Televizyondan Dil Öğretemiyorsunuz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.


Advertisement