Çocuklara yönelik cinsel suçların hükümetin gündemine girmesinin ardın - Son Dakika
Güncel

Çocuklara yönelik cinsel suçların hükümetin gündemine girmesinin ardın

Çocuklara yönelik cinsel suçların hükümetin gündemine girmesinin ardından, Adalet Bakanı Gül geçen sene Danıştay kararıyla yürütmesi durdurulan kimyasal hadım yönetmeliğini yürürlüğe koymayı planladıklarını açıkladı.

21.02.2018 15:05  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuklara yönelik cinsel suçların hükümetin gündemine girmesinin ardından, Adalet Bakanı Gül geçen sene Danıştay kararıyla yürütmesi durdurulan kimyasal hadım yönetmeliğini yürürlüğe koymayı planladıklarını açıkladı. Peki ilaçla cinsel arzunun ortadan kaldırılması amaçlanan kimyasal hadım hangi ülkede, nasıl uygulanıyor.

Son olarak Adana ve Antalya'dan gelen cinsel istismar haberlerinin kamuoyunda infial yaratması ve sosyal medyada 'Çocuk Susar Sen Susma' kampanyasının başlatılması sonucu, çocuklara yönelik cinsel suçlar hükümetin gündemine girdi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda çocuklara yönelik cinsel saldırılar ile ilgili 6 bakandan oluşan bir komisyon kurulduğunu duyurdu.

Bu komisyon öncelikle alınacak önlemlerle ilgili çalışma yapacak, yasal ve idari açıdan yapılması gerekenler konusunda bir rapor hazırlayacak.

Bozdağ, komisyonun hazırlayacağı raporun ardından bu suça yönelik cezaların da artırılacağını söyledi.

Erdoğan: En ağır cezalar verilecek

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin bugünkü grup toplantısında bu tür suçları işleyenlere en ağır cezaların verileceğini açıkladı.

"Bu tür suçları işleyenlerin infaz sistemindeki tüm indirimlerin, kolaylıkların dışında tutulması da şarttır. Çocuğun bedeninde ve ruhunda açılan yaralar, bir insanı taaammüden öldürmekle aynıdır" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, çocuklara yönelik cinsel istismar konusunda daha önce kabul edilen kimyasal hadımın birkaç gün içinde yürürlüğe konabileceğini söyledi.

Halk arasında 'kimyasal hadım' olarak bilinen yöntemle, belirli aralıklarla ilaç verilerek ya da iğne yapılarak, testesteron hormonunun azaltılması ve böylece cinsel arzunun ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Çocuklara yönelik cinsel suçlardan mahkum olanlara bazı ülkelerde zorunlu olarak; Almanya, İngiltere ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde ise gönüllülere uygulanıyor.

26 Temmuz 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik'te kimyasal hadıma "tıbbi tedaviye tabi tutulmak" başlığı altında yer verilmişti.

Yönetmeliğe göre, bu uygulamaya karar verilmeden önce sağlık kurulu raporu aranıyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali için Danıştay'a açtığı davada, geçen yıl yönetmeliğin durdurulması kararı çıktı. Danıştay, gerekçesinde tedavi tanımının ve sınırının muğlak kaldığını belirtmişti.

Danıştay'ın kararını hatırlatan Adalet Bakanı Gül konu üzerinde çalıştıklarını aktardı ve "Birkaç gün içinde yürürlüğe koyma hususunda irademiz var" diye konuştu.

İnsan hakları örgütleri zorunlu uygulamaya karşı

Ancak dünya çapında insan hakları örgütleri, kimyasal hadımın bir ceza yöntemi olarak suçlunun rızası olmadan zorla uygulanmasına karşı çıkıyor ve bunun işkence ile insanlık dışı uygulamalar kapsamına girdiğini belirtiyor.

Bazı sağlık uzmanları cinsel suçların cinsellikle ilgili değil şiddet ve otoriteyle ilgili olduğu ve bu tür uygulamaların yararlılığı konusunda yeterli veri olmadığı gerekçeleriyle uygulamaya karşı çıkıyor.

Yönteme maliyetli olması nedeniyle de çekinceyle yaklaşanlar var.

Kimyasal hadım uygulanan kişiler ilacı almayı bıraktıklarında, uygulamanın etkileri de geçiyor.

Bilinen ilk örneklerden biri eşcinsellik nedeniyleydi

Kimyasal hadımla ilgili bilinen en önemli ilk örnek, İngiltere'de 1952 yılında yaşandı.

Bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen matematikçi Alan Turing'e, o zamanlar yasal olarak suç teşkil eden eşcinselliği nedeniyle uygulanmıştı.Alan Turing

Nazi Almanyası'na ait bilgisayar şifrelerini kırarak 2. Dünya Savaşı'nın bitmesinde rol oynayan Turing'in, iki yıl sonra intihar ettiğine inanılıyor.

2009 yılında dönemin Başbakanı Gordon Brown, Tureng'e yönelik uygulamalar nedeniyle özür dilemişti.

Ancal kimyasal hadım dünyada bugün genellikle çocuklara karşı cinsel suçlar işleyenler için kullanılıyor.

Çocuklara yönelik cinsel suçların hükümetin gündemine girmesinin ardın

Son Dakika Güncel Çocuklara yönelik cinsel suçların hükümetin gündemine girmesinin ardın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement