Çocuklarda Dikkat Eksikliği - Son Dakika
Yerel

Çocuklarda Dikkat Eksikliği

Dr.Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uz.Dr.(ortalama 100 çocuğun 5'inde) ve tedavi ile belirgin düzelmeler gösteren bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

09.03.2012 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dr. Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uz. Dr. Ömer Başay, 'Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu' (DEHB) çocukluk çağında oldukça sık görülen

(ortalama 100 çocuğun 5'inde) ve tedavi ile belirgin düzelmeler gösteren bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uz. Dr. Ömer Başay yaptığı açıklamada, "Dikkat eksikliği, çocuğun dikkat süresinin yaşına göre kısa olması ve özellikle okuma, yazma ve matematik gibi akademik alanlarda yaşıtlarına göre dikkatinin kolay ve çabuk dağılması anlamına gelir" dedi.

Okulun başlamasıyla birlikte derse karşı ilgisiz olan çocukların, ödev yapmayı sevmediklerini, anne, baba ya da öğretmenin zoruyla ödev yaptıklarını ifade eden Başay, şöyle devam etti:

"Çeşitli bahanelerle (tuvalete gitme, su içme gibi, yemek yeme...) sık sık masa başından kalkarlar. Ders çalışırken sürekli yanlarında birini isterler. Üzerlerine aldıkları bir işi bitirmekte zorlanır, bir işi bitirmeden başka işe geçerler. Sınıfta öğretmeni dinlemekte zorlanırlar. Dersi dinlemek yerine elindeki kalem, defter ve oyuncak gibi malzemeyle uğraşırlar. Bu çocukların organize olma becerileri azdır ve unutkan olabilirler. Öğrettiğiniz ve iyi öğrendiklerini düşündüğünüz bir bilgiyi de çabuk unutabilirler.

Aşırı hareketlilik, bir kısmında 3-4 yaşlarında fark edilirken, çocukların bir kısmında daha anne karnında, kıpır kıpır olarak tanımlanmaya başlar. Sanki motor takmış gibi sürekli hareket halinde olabilirler. Yerinde duramama, yemek yerken, ders çalışırken hatta televizyon seyrederken bile ortaya çıkar. Konuşma hızları fazla olabilir. Aşırı hareketlilik çocukların oyunları kurallı oynamalarını, dersi bitirmelerini, sınıf içerisinde uygun şekilde oturmalarını ve dersi dinlemelerini engeller. Oturmaları gereken durumlarda ise elleri ayakları kıpır kıpırdır. Hiperaktivite çocuğun yaşı ilerledikçe azalabilir."

Uz. Dr. Bürge Kabukçu Başay da, "Tepkisellik, kabaca davranışları kontrol edememe ve ani tepki vermeyi ifade etmektedir. Sırasını bekleyememek, söz verilmeden konuşmak, başkalarının sözlerini kesmek, tepkiselliğin en sık rastlanan sonuçlarındandır. Tepkisellikleri nedeniyle sorun yaşamalarına, zarar görmelerine ya da ceza almalarına karşın aynı şeyleri tekrar yaparlar. Çünkü dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda, davranışları kontrol eden, düşünmeyi, yargılamayı ve sonra eyleme geçmeyi sağlayan işlevlerde bozukluk vardır" dedi.

Bir kişiye DEHB diyebilmek için bu belirtilerin birçoğunun mevcut olması, anlık değil, uzun süredir bulunması, sadece belirli durum ve yerlerde değil, birçok durumda ve farklı ortamlarda olması gerektiğini kaydeden Bürge Kabukçu Başay, "Bu belirtilerin görülmesinin zeka ile ilgisi yoktur. Her zeka grubundaki çocukta DEHB görülebilir" diye konuştu.

DEHB tedavisinin ilk şartının, aile, okul ve hekim arasında sıkı işbirliği ve doğru bilgilenme olduğunu ifade eden Başay, "Yapılan bilimsel çalışmalara göre en etkin tedavi ilaç tedavisidir. En uygun tedavi yaklaşımı ise ilaç tedavisine ek olarak her birey için ayrı planlanan, olumsuz davranışların düzeltilmesi ve yerine olumlu davranışların konulması için çeşitli destekleyici ve davranışçı psikoterapi teknikleri uygulanmasıdır" dedi.

- NİĞDE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çocuklarda Dikkat Eksikliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement