Çocuklarda Öksürüğe Dikkat - Son Dakika
Güncel

Çocuklarda Öksürüğe Dikkat

Çocuklarda Öksürüğe Dikkat

Adıyaman’ın Gölbaşı Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep İspir, kış aylarında çocuklarda öksürük şikayetlerinin önemli hastalık belirtisi olabileceğini söyledi.

16.01.2018 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman'ın Gölbaşı Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep İspir, kış aylarında çocuklarda öksürük şikayetlerinin önemli hastalık belirtisi olabileceğini söyledi.

Öksürüğün birçok şeyden kaynaklandığını ve bu yüzden ilk olarak nedenlerinin tespit edilmesi gerektiğini belirten Dr. İspir, öksürüğün gribal enfeksiyona bağlı bir öksürük olduğunda antibiyotiğin verilmemesi gerektiğini 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzeleceğini söyledi.

Çocukta burun tıkanıklığı var ise burun açıcı damlaların kullanılabileceğini ifade eden İspir, "Balgamın daha kolay atılabilmesi için sıvı alımı artırılmalıdır. Öksürük ilaçları özellikle 6 aydan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır. Ev içi ortamda öksürüğe yol açabilir. Odun, kömür gibi yakıtların kullanımı sonucunda ortaya çıkan gazlar, sigara dumanı, temizlik maddeleri, yeni döşenen halılar, yeni boyanan duvarlar öksürük şikayetini artırabilir. Çocuk olan evlerde evin hiçbir yerinde sigara içilmemelidir. Çocuğunuz alerjik yapılı ise yün yorgan, yastık halı kullanılmamalıdır. Toz ve mikropların havada yerleşmemesi için oda her gün havalandırılmalıdır. Alınan bütün önlemlere rağmen öksürük 1 aydan uzun sürüyorsa altta yatan nedene bağlı olarak spesifik tedaviler uygulanır. Örneğin, astıma bağlı ise nefes açıcı tedavi verilir" dedi.

Öksürüğün yüzde 50'sinin ilk 10 günde yüzde 90'nın ise 25 günde geçtiğini belirten Dr. Zeynep İspir, "Çocuklarda genellikle kış aylarında görülen öksürük solunum yolu hastalıklarının en önemli ve en sık hastaneye başvuru nedenidir. Öksürük en sık viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlıdır. Nezle, burun tıkanıklığı, bronşit, boğaz enfeksiyonu, sinüzit, zatürre, astım sıklıkla gördüğümüz öksürük nedenleridir. Ayrıca yabancı cisim, alerji, sigara, reflü gibi durumlarda öksürük yapabilir. 2-3 haftadan uzun sürüyorsa, çocuğun günlük hayatını etkiliyorsa, kanlı balgam, boğulur tarzda öksürük, öksürükle birlikte yüksek ateş, hırıltı, hapşırık olduğu halde ateş yoksa öksürük nedeninin alerjiye bağlı olma olasılığı çok yüksektir. Özellikle bu durumlarda mutlaka doktor ziyareti gereklidir. Ayrıca çocuklarını kreşe veren ailelerin daha dikkatli olmaları gerekir. Kreşe giden çocuklarda peş peşe gelen soğuk algınlığı öksürüğün haftalarca sürmesine yol açabilir" şeklinde konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çocuklarda Öksürüğe Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement