Çocuklarından aldıkları karaciğer ile hayata tutundular - Son Dakika
Kültür Sanat

Çocuklarından aldıkları karaciğer ile hayata tutundular

Şanlıurfa'da karaciğer rahatsızlığı nedeniyle organ nakli ihtiyacı ortaya çıkan anneler Suna Enginakın ve Emine Demir, çocuklarından alınan dokularla hayata tutundu.

05.02.2020 14:26  Güncelleme: 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da karaciğer rahatsızlığı nedeniyle organ nakli ihtiyacı ortaya çıkan anneler Suna Enginakın ve Emine Demir, çocuklarından alınan dokularla hayata tutundu.

Şanlıurfa'da yaşayan 6 çocuk annesi Suna Enginakın (50) ve 4 çocuk annesi Emine Demir (53), karaciğer rahatsızlıklarının ilerlemesi üzerine Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesine başvurdu.

Karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Enginakın ve Demir'in sağlık durumlarının kötüleşmesi üzerine aranan organın bulunması için aile üyelerine başvuruldu. Alınan doku örneklerinden Seydi Enginakın ve Curiye Demir'in karaciğerinin uygun olduğu tespit edildi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Yılmaz başkanlığındaki ekip, birer gün arayla yaptıkları ameliyatlarla Seydi ve Curiye'den aldıkları karaciğer dokusunu, başarılı bir operasyonla anneleri Suna ve Emine'ye nakletti.

Yapılan nakil sonrası sağlıklı günlere adım atan Suna Enginakın ve Emine Demir, ailelerinin desteğiyle hayatlarının ikinci baharına başladı.

Karaciğer nakli olan Suna Enginakın, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 yıldır bu hastalık nedeniyle zor günler geçirdiğini ve ağrılarının olduğunu belirterek, "Oğlum bana karaciğerini verdi. Onun sayesinde hayata yeniden tutundum. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum, çok rahatım şu anda. Bana yardımcı oldukları için doktorlara çok teşekkür ederim." dedi.

Seydi Enginakın ise annesinin rahatsızlığı nedeniyle zor günler geçirdiğini gördüğünü ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü söyledi.

Yapılan operasyonla annesinin sağlığına kavuştuğunu aktaran Enginakın, "Üniversitemize çok teşekkür ederiz, gerekli ortamı sağladılar ve ameliyatı yaptılar. Memleketimizdeki olanakları kullanarak annem sağlığına kavuştu." ifadelerini kullandı.

"İnşallah bu saatten sonra mutlu olacağım"

Karciğer nakli olan Emine Demir de 14 yıldır yaşadığı hastalıktan kurtulduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

Kızının kendisine gönüllü olarak karaciğerini verdiğini dile getiren Demir, "Ben şimdiye kadar hep yataktaydım, hiçbir şey yapamıyordum. Ama inşallah şimdi sağlığıma yeniden kavuşacağım, kızımın bana karaciğerini vermesi beni ayrıca mutlu etti." diye konuştu.

Curiye Demir ise yapılan tahliller sonrası annesiyle dokusunun uyuştuğunu öğrendiği zaman hiç düşünmeden gönüllü olduğunu anlatarak, "Çok mutlu oldum, inşallah annem iyileşecek. Küçüklüğümden beri annem hasta, o kötü diye ben de mutlu olamıyorum, inşallah bu saatten sonra mutlu olacağım. Harran Üniversitesindeki hocalara çok teşekkür ederiz." dedi.

"Alt yapımız sağlam, artık iddialı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz"

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, karaciğer nakli yaptıkları iki hastanın da sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

Hastaların kronik karaciğer yetmezliği nedeniyle hastanede takiplerini yaptıklarını anlatan Yılmaz, şunları ifade etti:

"Hastalarımızı kadavra sırasına ekledik, kadavra çıkmadığı ve sağlık durumları kötüleştiği için çocuklarından bir parça karaciğer alarak canlı vericili karaciğer nakli gerçekleştirdik. Şu anda herhangi bir sıkıntımız yok, üniversitemize, rektör hocamıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Alt yapımız sağlam, artık iddialı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Nefrolog arkadaşımız da geldi, böbrek nakli için de çalışmalarımız devam ediyor."

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik ise hastaları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Organ nakli konusunda hastane olarak 3 yıldır çalışmalarının olduğunu ve son 1,5 yılda büyük gelişmeler kaydettiklerini belirten Çelik, bu konuda 30 hastanın başarılı bir şekilde tedavi edildiğini söyledi.

Rektör Çelik'e ziyareti sırasında, hastane başhekimi Ahmet Güzelçiçek, Prof. Dr. Ahmet Uyanıkoğlu ve Prof. Dr. Metin Sarıkaya da eşlik etti.

Çocuklarından aldıkları karaciğer ile hayata tutundular
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çocuklarından aldıkları karaciğer ile hayata tutundular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement