Çocukluk çağı diyabeti hayati tehlikeye neden olabilir - Son Dakika
Sağlık

Çocukluk çağı diyabeti hayati tehlikeye neden olabilir

Çocukluk çağı diyabeti hayati tehlikeye neden olabilir

Yetişkinlerde yaygın olarak görülen diyabetin çocukluklarda da sık görülür hale geldiğini söyleyen Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil, "Çocukluk çağı diyabeti tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açabilir" dedi.

20.08.2021 11:08  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yetişkinlerde yaygın olarak görülen diyabetin çocukluklarda da sık görülür hale geldiğini söyleyen Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil, "Çocukluk çağı diyabeti tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açabilir" dedi.

Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, "Diyabet artık çok sayıda çocuğu etkileyen bir hastalık haline geldi. Önceki dönemlerde çocukluk çağında hemen hemen sadece tip 1 diyabet görülüyordu. Ancak günümüzde pek çok çocuğa tip 2 diyabet tanısı da koyuyoruz. Sarıkaya, tip 1 ve tip 2 diyabetin ikisinin temelinde de vücudun insülin kullanımında bozukluk var. Tip 1 diyabet, pankreas hücrelerinde insülin üretiminde sorun olması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık. İnsülin hormonunun yetersiz üretimi, kan şekerinin yükselmesine neden oluyor. Tip 1 diyabet tanısı genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde konuluyor" diye konuştu.

"HASTALARIN YÜZDE 85'İ 20 YAŞIN ALTINDA"

Tip 1 diyabet tanısı alan hastaların yüzde 85'i 20 yaşın altında olduğunu söyleyen Sarıkaya, "Tip 2 diyabetin ise obezite ile yakından ilişkilidir. Bir kişinin tip 2 diyabete yakalanma şansı, yaşı ilerledikçe artıyor. Bundan dolayı normalde biz çocuk ve gençlerde tip 2 diyabet gelişmesini beklemiyoruz. Ama hareketsiz yaşam, şekerli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörler tip 2 diyabeti çok daha erken yaşlarda görmemize sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Sarıkaya, çocukluk çağında görülen diyabet belirtilerini şöyle anlattı:

"Çocuklarda tip 1 diyabet; çok su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, sürekli açlık, yorgunluk, sinirlilik, aseton kokulu nefes gibi semptomlara neden oluyor.  Konuyla ilgili ek olarak "Tip 2 diyabette çocuklarda özellikle geceleri sık idrara çıkma, artmış susuzluk, yorgunluk, kilo kaybı, yara iyileşmesinde gecikme, göz kuruluğu belirtilerini görüyoruz"

"HASTANIN BESLENME VE AKTİVİTE DURUMUNA ÖZEN GÖSTERMESİ GEREKİYOR"

Çocukluk çağı diyabet tedavisinin en önemli unsurlarından birinin beslenme ve egzersiz olduğunun altını çizen Dr. Sarıkaya, "Çocuklarda diyabet tedavisinin başarılı olabilmesi için hastanın beslenme ve aktivite durumuna özen göstermesi gerekiyor. Sağlıklı, şekerli gıdalardan uzak bir beslenme listesi ve yaşına uygun bir egzersiz programı ile hastalar ek tedaviye ihtiyaç duymadan yaşamlarına devam edebiliyor. Uz Tip 1 diyabet hastalarında insülin üretimi genellikle sıfıra yakın oluyor. Dolayısıyla bu durumlarda insülin tedavisine başlıyoruz. Tip 2 diyabette de hastanın kan şekeri değerleri yaşam tarzı değişikleri ile düzelmiyorsa ilaç ya da insülin tedavisine geçiyoruz" şeklinde konuştu.

"VÜCUT ENERJİ KAYNAĞI OLARAK YAĞLARI KULLANIYOR"

Çocukluk çağı diyabetinin tedavi edilmediğinde ne olacağı konusunda Dr. Sarıkaya sözlerini şöyle noktaladı:

"Tedavi almayan tip 1 diyabet hastalarında diyabetik ketoasidoz dediğimiz çok ciddi bir tablo ile karşılaşabiliyoruz. Diyabetik ketoasidoz, vücudun insülin seviyesindeki azlığına bağlı olarak glukozu kullanamamasına yol açıyor. Bu durumda vücut enerji kaynağı olarak yağları kullanıyor. Aşırı yağ yakımı vücutta keton adı verilen kimyasalların birikmesine neden oluyor ve ketoasidoz gelişiyor. Bu tablo acil tedavi gerektiren çok ciddi bir durum. Ketoasidoz, hastanın hayatını kaybetmesine kadar uzanan ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Çocukluk çağında tip 2 diyabetin komplikasyonları ile ilgili olarak ise Tip 2 diyabet tedavi edilmez ve kan şekeri kontrol altına alınamazsa gözden böbreğe pek çok organ etkilenebiliyor. Ayrıca tip 2 diyabeti olan hastalarda, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunları ile daha sık karşılaşıyoruz. Çocukluk çağında hem tip 1 hem de tip 2 diyabet, tedavisinin aksatılmaması ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması gereken hastalıklar."


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Çocukluk çağı diyabeti hayati tehlikeye neden olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına Glütensiz Gıda Kolisi Dağıtıyor
    10:56 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına Glütensiz Gıda Kolisi Dağıtıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, yüksek maliyeti nedeniyle Çölyak hastalarının erişmekte zorlandığı ürünleri 'Glütensiz Gıda Kolisi' içerisinde Ramazan Ayı kapsamında Çölyak hastalarına ücretsiz olarak ulaştırıyor.

  • Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor
    10:53 Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor

    Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini bildirdi. Kendilik algısının kişinin kendisini nasıl gördüğünü, algıladığını veya tanımladığını anlatan bir olgu olduğunu belirten Örnek, gerçekçi bir kendilik algısı oluşturmanın daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini ifade eden Örnek, sağlıklı bir kendilik algısı için çocukların yetişkinlerin iletişimine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

  • Gaziantep'te Alzaymır Hastası Kadına Eşi Moral Evi'nde Destek Oluyor
    10:44 Gaziantep'te Alzaymır Hastası Kadına Eşi Moral Evi'nde Destek Oluyor

    Gaziantep'te ikamet eden Ahmet Kılavuz, 57 yıllık eşi Sabiha Kılavuz'a ileri seviye alzaymır teşhisi konulmasının ardından onu bir an olsun yalnız bırakmıyor. Hastalığın semptomlarını hafifletmek ve sosyalleşmek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Moral Evi'ne giden çift, hem tedavi oluyor hem de o eski güzel günlerini merkezde yeniden yaşıyor.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, hastaları ziyaret ediyor
    10:35 Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, hastaları ziyaret ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. İl Sağlık Müdürü Şenkul, emekli hekim Dr. Kemal Bayraktar ve eşi emekli eczacı Belkıs Bayraktar'ı ziyaret ederek taleplerini dinledi ve geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Şenkul, sağlık teşkilatının her zaman yanlarında olduğunu belirtti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına 'Glütensiz Gıda Kolisi' Dağıtıyor
    10:34 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına 'Glütensiz Gıda Kolisi' Dağıtıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ramazan Gıda Kolisi desteğini glütensiz gıda tüketmek zorunda kalan Çölyak hastaları için de uyguluyor. Büyükşehir ekipleri, glütensiz ürünleri içeren gıda kolisini ücretsiz olarak vatandaşlara ulaştırıyor.

  • Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor
    10:24 Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de 2023 yılında yaşlı nüfusun oranı artış gösterdi. 2018'de 7 milyon 186 bin 204 olan 65 yaş ve üzeri nüfus, 2023'te yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806'ya yükseldi. Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı ise 2018'de yüzde 8,8 iken 2023'te yüzde 10,2'ye çıktı. Erzurum'da ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 9,7 olarak belirlendi.

  • Espiye'de İftar Sonrası Kan Bağışı Etkinliği Düzenlendi
    10:11 Espiye'de İftar Sonrası Kan Bağışı Etkinliği Düzenlendi

    Türk Kızılay ve Espiye Müftülüğü tarafından Ulu Cami'de düzenlenen etkinlikte, İlçe Müftüsü Osman Gülbe, Kur'an kursu öğrencileri, din görevlileri ve vatandaşlar kan bağışında bulundu. Gülbe, kan vermenin dini ve toplumsal sorumluluk açısından önemli olduğunu belirterek, Ramazan ayında kan bağışlarının azaldığına dikkat çekti ve vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet etti.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Veteriner Hekimleri Odası arasında sahipsiz hayvanlar için iş birliği protokolü imzalandı
    09:19 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Veteriner Hekimleri Odası arasında sahipsiz hayvanlar için iş birliği protokolü imzalandı

    İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası arasında sahipsiz hayvanların acil müdahale gereksinimine yönelik iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında sahipsiz hayvanların acil müdahaleleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından koordine edilerek İzmir Veteriner Hekimleri Odası tarafından belirlenen kliniklere yönlendirilecek.

  • Japonya'da takviye diyet gıdasında can kaybı artıyor
    08:10 Japonya'da takviye diyet gıdasında can kaybı artıyor

    Japonya'da kırmızı pirinç mayası içeren 'beni-koji' adlı takviye diyet gıdası tüketen 2 kişi daha yaşamını yitirdi. Ölenlerin böbrek rahatsızlığı semptomları gösterdiği belirtilirken, ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin ölüm sebeplerinin tespiti için tetkikler sürüyor.

  • Aydın'da lösemili çocuklar ve aileleri için iftar programı düzenlendi
    21:39 Aydın'da lösemili çocuklar ve aileleri için iftar programı düzenlendi

    LÖSEV İzmir İl Koordinatörlüğünce Aydın'da bir otelde düzenlenen iftar programında, lösemili çocuklar ve aileleri bir araya geldi. LÖSEV İzmir İl Koordinatörü Ebru Alkan, lösemi ve kanserle mücadele eden hastalara ve ailelerine destek verdiklerini belirtti. Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin de bu anlamlı etkinlikte bulunmaktan onur duyduğunu ifade etti.


Advertisement