Çoğu Osmanlı döneminden kalma tarihi hamamlar kaderine terk edildi - Son Dakika
Güncel

Çoğu Osmanlı döneminden kalma tarihi hamamlar kaderine terk edildi

Irak'ta yıllardır devam eden savaş ve kötü koşullar nedeniyle Kerkük kentindeki büyük çoğunluğu Osmanlı döneminde inşa edilmiş tarihi hamamların bir kısmı yıkıldı, ayakta kalanları da bakımsızlıktan yıkılmak üzere.

18.06.2022 14:19  Güncelleme: 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta yıllardır devam eden savaş ve kötü koşullar nedeniyle Kerkük kentindeki büyük çoğunluğu Osmanlı döneminde inşa edilmiş tarihi hamamların bir kısmı yıkıldı, ayakta kalanları da bakımsızlıktan yıkılmak üzere.

Kerküklü tarihçi, araştırmacı ve yazar Necat Kevseroğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamamların Osmanlı döneminden günümüze kadar sosyal hayatın önemli bir parçası olduğunu ve bu yapılara tarih boyunca önem verildiğini söyledi.

Kerkük'te inşa edilen ilk hamamın 1600'lü yılların başında Beyler mahallesindeki Ali Bey hamamı olduğunu kaydeden Kevseroğlu, Osmanlı döneminde imkan sahibi insanların yaptırdıkları caminin yanında mutlaka bir de hamam yaptırdığını belirtti.

Kerkük hamamları, Osmanlı dönemindeki yapım tekniklerine göre biçimlenmiş ancak Kerkük'e has bir iç mimariye sahip olduğunu ifade eden Kevseroğlu, hamamların bölümleri soyunmalık, ılıklık (soğukluk), sıcaklık ve külhan sıralamasıyla inşa edildiğini aktardı.

"Bu hamamlara koruma altına alınmalı"

Kerkük'ün gerçek mimarisini yansıtan ve tarih zenginliğinin önemli parçası olan bu hamamların yok olmaya başladığına dikkat çeken Kevseroğlu şöyle devam etti:

"Asırlar boyunca halka hizmet veren bu eserlerin göz göre göre yok olmaya yüz tutmasına üzülüyoruz. Yeniden restore edilmesinin zor ve maliyetli olmasından dolayı hamam sahipleri bunun üstesinden gelemiyor. Bir kısım da bu tarihi hamamları satışa çıkarıyor. Bu yüzden de devlet sahip çıkmalı ve bu hamamları koruma altına almalı."

Kerkük'ün en eski hamamlarından Hacı Hasan Hamamı'nın sahibi Leyla Allaf, babasından miras kalan bu tarihi hamamın 30 yıldır kapalı olduğunu belirtti.

Hayat şartlarının değişmesi ve evlerde modern banyoların inşa edilmesiyle hamamlara ilginin azaldığını anlatan Allaf, bu tür tarihi ve eski yapıların onarımının oldukça zor olduğunu ifade etti.

Allaf, yıllardır kapalı olduğundan dolayı hamamın yıkılmak üzere olduğunu vurgularken, Irak Kültür Bakanlığının desteğine ihtiyaç duyduklarını, hamamlar, hanlar ve çok sayıda tarihi yerin yeniden toplum hayatına kazandırılmasını istediklerini kaydetti.

Büyük Pazar Çarşısı'ndaki Hacı Hasan Hamamı'nın yakınındaki esnaftan Metin Allahverdi de tarihi hamamın harap vaziyette olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Yıllardır terk edilen hamam bir süre önce esnaf tarafından depo olarak kullanıldığı için daha da tahrip edildi. Çocukken babamla birlikte bu hamama gelirdik. Bu tarihi eserin bir gün yok almasından endişe ediyoruz. Dükkan ve iş yerleri arasında kalan ve algılanmayan hamam bugün harabe halinde" dedi.

Sayıları 10'un üzerinde olan büyük çoğunluğu Osmanlı döneminde inşa edilen kent merkezindeki Büyük Pazar, Musalla, Çay, Korya, Şaturlu ve Beyler mahallelerinde bulunan hamamların bir kısmı yıkıldı ve ayakta kalanlar da kaderine terk edilmiş durumda.

Çoğu Osmanlı döneminden kalma tarihi hamamlar kaderine terk edildi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çoğu Osmanlı döneminden kalma tarihi hamamlar kaderine terk edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi
    14:34 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi

    Avrupa Birliği tarafından oluşturulan Net Zero Cities Projesi kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ikiz şehir olarak eşleştiği Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette, enerji verimliliği ve finansal destekler konularında bilgi alışverişi yapıldı.

  • Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilçe belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
    14:34 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilçe belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve yeni seçilen 11 CHP'li ilçe belediye başkanı Anıtkabir'i ziyaret etti. Aras, Anıtkabir özel defterini imzalayarak milli değerlere bağlı bir yönetim anlayışı benimseyeceğine söz verdi.

  • İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti
    14:34 İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti

    İstanbul Valisi Davut Gül, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden başarıyla çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na iade-i ziyarette bulundu. Gül, seçim sonrasında kendisini ziyaret eden İmamoğlu'na, tebriklerini iletti.

  • Eski ortağının iş yerini bastı, kırılmadık eşya bırakmadı
    14:29 Eski ortağının iş yerini bastı, kırılmadık eşya bırakmadı

    Burdur'da eski ortağı ve akrabasının iş yerini sopayla basan bir kişi camı çerçeveyi aşağıya indirip marketin içini talan etti. Polis ekipleri tarafından yakalanan şahıs iş yeri sahibi şikayetçi olmayınca serbest bırakıldı. Olay dün akşam saatlerinde Burdur merkez Yeni Mahalle Seymen Caddesi üzerinde bulunan bir tekel bayide meydana geldi.

  • Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye
    14:28 Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Bankası'nın 818,2 milyar TL zarar etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, "Merkez 2013'ten 2023 yılına kadar 320 milyar TL kar etmiştir. 1 yıllık zarar 10 yıllık kararın 2,5 katıdır. Merkez Bankası 25 yıllık karını 1 yılda bir avuç zengine verdi. Bu para 'En düşük emekli maaşını 17 bin TL yapalım' dediğimde 'Yapamayız, para yok' dedikleri paranın tam 2 katıdır. Yazıklar olsun" dedi.

  • Bakan Şimşek'ten dedikoduları bitiren açıklama: Cumhurbaşkanımızın desteği tam
    14:27 Bakan Şimşek'ten dedikoduları bitiren açıklama: Cumhurbaşkanımızın desteği tam

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aralarında kriz olduğu iddialarını sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yalanladı. Bakan Şimşek, "Bir süredir yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanımızın başından beri tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz" dedi.


Advertisement