Çokdillilik ve Sanat Sempozyumu - Son Dakika
Kültür Sanat

Çokdillilik ve Sanat Sempozyumu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hafta sonu "Anadilde Eğitim Bağlamında Çokdillilik ve Sanat" Sempozyumu düzenleyecek.

12.03.2015 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Aram Tigran Kent Konservatuarı ile Ortadoğu Sinema Akademisi bu hafta sonu "Anadilde Eğitim Bağlamında Çokdillilik ve Sanat" Sempozyumu düzenleyecek.

14-15 Mart tarihlerinde Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda gerçekleştirilecek sempozyumda, Kürtçe Edebiyat, Kürt Sineması, Kürt Müziği ve deneyim paylaşımları gibi konular ele alınacak, program boyunca Kurmancî, Zazakî, Türkçe, İngilizce simultane çeviriler yapılacak.

Sempozyumun ilk gününde; Koç Üniversitesi'nden Şerif Derince'nin moderatörlüğünü yaptığı "Modern Kürtçe Edebiyat; Sınırlar, Sorunlar, Yeni Yorumlar" konulu oturumda Sabancı Üniversitesi'nden Ruken Alp, "Kürt Edebiyatında Kadın Şairler ve Poetikanın Ataerkiye Direnişi" konulu tebliğini sunacak. Servet Erdem, "Politik Bilinçdışı ve Kültürel Milliyetçilik Merkezinde Hesenê Metê ve "Êş" konusunu irdeleyecek. Ömer Faruk Yekdeş, "Gerçek ve Kurgusal Kentler Arasında Sürgün Deneyimi: Amid ve Parisabad" konusuna değinirken, Suat Baran ise "Babanın Yokluğu: "Nameyek Ji Xwedê Re" ve "Genel Olarak Kürt Edebiyatı Üzerine Birkaç Not" üzerine sunumunu yapacak.

Deneyim paylaşımında bulunulacak

Aynı gün, "Dil Çalışmaları ve Eğitim Deneyimi" başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü Aram Tigran Kent Konservatuarı'ndan Xezal Arslan yapacak. Bu oturumda, Paul Bilboa Sarria "Eğitimde Bask Dilinin Kullanımının Teşvik Edilmesi"ne ilişkin deneyim paylaşımında bulunacak. Oturumda ayrıca Mazlum Doğan "Kürtçe Çeviri", Deniz Gündüz "Zazakî Dil ve Kültür Çalışmaları Üzerine", Cegerxwîn Kültür Sanat Akademisi'nden Servet Deniz "Cegerxwîn ve Aram Tigran Akademilerinde Anadilde Eğitim Deneyimi" ve Kadri Yıldırım, "Kürdoloji Enstitüsü Deneyimi ve Dil Çalışmaları" konularında sunumlarını yapacak.

Kürt Sineması ele alınacak

Sempozyumun ikinci günü ise "Bellek, Kimlik ve Siyaset: Kürt Sineması Üzerine Düşünceler" konusu tartışılacak. Moderatörlüğünü Aram Tigran Konservatuarı'ndan Zeynel Doğan'ın yapacağı oturumda; Mimar Sinan Üniversitesi'nden Umut Tümay Arslan Yeğen, "Sinemada Geçmiş Zaman: Anlatılan ve Artakalan" konusuna ilişkin tebliğ sunacak. Ankara Üniversitesi'nden Bahar Şimşek'in konusunun başlığı ise "Sesini Arayan Sinema: Dil ve Coğrafya". Bu oturumda ayrıca Binghamton Üniversitesi'nden Özgür Çiçek "Ulus Ötesi Bir Sinema Olarak Kürt Sineması" konusunu anlatacak.

Sempozyumun ikinci oturumunun üst başlığı "Müzik Eğitiminde Halk Ezgilerinin Önemi, Kürt Müziğinde Hafıza ve Müzik Eğitimi". Moderatörlüğünü Aram Tigran Kent Konservatuarı'ndan Şêrko Kanîwar'ın yaptığı bu oturumda; Macaristan Kodaly Enstitüsü'nden Soma Sipos "Müzik Eğitiminde Kodaly Metodu'nun Rolü", Aram Tigran Kent Konservatuarı'ndan Ali Tekbaş "Kürt Müziği Eğitiminde Halk Ezgileri, Çocuk Müzikleri", Kemal Kahraman "Kürt Müziğinde Derleme ve Yeniden Yorumlama Deneyimleri" ve Anadolu Quartet'ten Ahmet Tigril "Anadilinde Müzik Eğitimi ve Müzikte Kodaly Metodu" konularına ilişkin bildirimde bulunacaklar.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Çokdillilik ve Sanat Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement