Çölleşmiş arazide "16 litre su" ile fidan büyüttüler - Son Dakika
Güncel

Çölleşmiş arazide "16 litre su" ile fidan büyüttüler

Çölleşmiş arazide "16 litre su" ile fidan büyüttüler

Sadece 16 litre suyla marjinal arazilerde ağaç yetiştirme imkanı sağlayan "ekobox" isimli sistem, yapılan araştırmada yüzde 95 başarıya ulaştı.

14.11.2019 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sadece 16 litre suyla marjinal arazilerde ağaç yetiştirme imkanı sağlayan "ekobox" isimli sistem, yapılan araştırmada yüzde 95 başarıya ulaştı. 1500 litre su ile yüzde 80 başarı oranına ulaşılabilen "damlama sulama sistemi"ne göre büyük avantaj elde edildi.

Çölleşmeyle Mücadele Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Ekofen ve TEMA Vakfı tarafından Konya'nın Karapınar ilçesindeki Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi'ne ait "çölleşmiş" arazide 3 yıl boyunca 900 fidan üzerinde araştırma yapıldı.

Araştırmada, 300'er fidanlık, "susuz yöntem", "damlama sulama" ve "ekobox" sisteminin kullanıldığı 3 grup oluşturuldu.

Sonuca göre, susuz tarım yapılan fidanların tamamı kururken, damlama sulama sisteminin kullanıldığı 300 fidana toplam 450 ton su kullanılarak yüzde 80 verim elde edildi.

Sulama imkanlarının kısıtlı, toprak verimliliğinin düşük olduğu alanda kullanılan "ekobox" sisteminde ise 300 fidana sadece 4 bin 800 litre su kullanarak yüzde 95 verim elde edildi.

Ekofen Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl Mermer, AA muhabirine, sistemin her türlü arazi koşulunda, suyun olmadığı veya imkanların kısıtlı olduğu arazilerde sulamaya gerek kalmadan ağaç yetiştirmeye olanak sağladığını belirtti.

Dünyada 15 yıldır kullanılan bir sistemin 5 yıldır gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleriyle geliştirilerek Türkiye de dahil 56 ülkede patentinin alındığına dikkati çeken Mermer, başlangıçta 16 litre su alan sistemle bir ağacın yetişmesine olanak sağlandığını söyledi.

Türkiye'nin "en marjinal" alanlarında denemeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Mermer, yıllık yağış ortalaması 180 ila 210 mililitre olan Karapınar'da, toprakta organik madde bulunmayışı ve sulama imkanlarının azlığı nedeniyle bitki yetişemediğini savunarak, "Devletimiz burada 73 yıldır 88 kilometrekarelik bu alanı kurtarmak için mücadele ediyor. Büyük özverilerle çalışılmasına rağmen maalesef bu alanın şu ana kadar yüzde 12'lik kısmı kurtarıldı." dedi.

7 türde deneme yapıldı

Selvi, sarı çam, zerdali, mürver, kuşburnu, hünnap ve kır iğdesinden oluşan 7 türde denemelerini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Mermer, şunları kaydetti:

"Toplamda 7 türde 900 bitki 300'erli üç gruba ayrıldı. Çölleşmiş arazide başlangıçta koyduğumuz 16 litre suyun dışında ilave su koymamamıza rağmen 'ekobox' ile başarı oranımız yüzde 95 civarında oldu. Damlama sulamada ise bu alanda fidan başına yaklaşık 1500 litre su tüketildi ve başarı oranı yüzde 80'de kaldı. 300 fidanın damlama sistemiyle sulandığı 3 yılda tonlarca su israf oldu."

"Sistem, her alanda ağaçlandırmayı mümkün kılar" iddiasıyla çalıştıklarını dile getiren Mermer, "Taşlık arazilerde, kumluk arazilerde denemeler yaptık. Türkiye genelinde 25 ayrı noktada 40 türde yaptığımız denemelerin başarısı yüzde 98'in üzerinde. Konya merkez olmak üzere Siirt, Batman, Mardin, Tokat, Malatya, Antalya, Bursa, Ankara ve daha birçok noktada yaptığımız denemelerde son derece başarılı sonuçlar elde ettik." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çölleşmiş arazide '16 litre su' ile fidan büyüttüler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement