Çömlekçilik Üniversiteliler Eliyle Yaşatılacak - Son Dakika
Güncel

Çömlekçilik Üniversiteliler Eliyle Yaşatılacak

NECAT HAZAR/ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesince (YYÜ) çömlekçiliğin yaşatılması amacıyla başlatılan proje kapsamında üniversite öğrencileri, geleneksel yöntemlerle çanak, çömlek ve testi üretiyor.

20.05.2017 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NECAT HAZAR/ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesince (YYÜ) çömlekçiliğin yaşatılması amacıyla başlatılan proje kapsamında üniversite öğrencileri, geleneksel yöntemlerle çanak, çömlek ve testi üretiyor.

Gelişen teknolojiyle kaybolmaya yüz tutan çömlekçiliğin yaşatılması için Kültür ve Turizm Bakanlığının "GENÇDES-2017-1" programı kapsamında, Yüzüncü Yıl Üniversitesince "Van Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi Uygulama Projesi" başlatıldı.

Çömlek ustası Osman Eşme, Bardakçı Mahallesi'ndeki atölyesinde üniversite öğrencilerine çanak, çömlek ve testi yapımını öğretiyor.

Rektör öğrencilerle çamur yoğurdu

Atölyede öğrencilerle çamur yoğuran YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede çömlekçiliğin yaşatılması amacıyla proje çalışması başlattıklarını söyledi.

Eskiden bölgede 90 ailenin çömlekçilikle geçimini sağladığını ancak günümüzde bu işi yapan tek bir atölyenin kaldığını anlatan Battal, "Üniversite olarak mahallede kurulmuş atölyeye yenilikler katarak bu mesleği etkin hale getirmek ve canlandırmak istiyoruz. Bu projeye öğrencilerimiz ve dışarıdan isteyenler de dahil olabilecek." dedi.

Battal, Van Kedievi'ni ziyaret eden turistleri atölyeye getirerek çömlek çalışması yaptırmak istediklerini, böylece çömlekçiliğin turizme de hizmet edeceğini kaydetti.

Turizme de katkı sunacak

YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, amaçlarının katılımcılara geleneksel seramik yapım tekniklerinin bütün aşamalarını uygulamalı öğretmek olduğunu ifade etti.

Osman Eşme'nin aile büyüklerinden öğrendiği sanatı devam ettiren tek usta olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Üniversite öğrencilerimiz geçmişten günümüze devam eden seramiği üretecekler. Projenin diğer amacı geleneksel seramik atölyelerinin sayısının artırarak turizm potansiyeline yeni bir girişim alanı yaratmaktır." diye konuştu.

Çavuşoğlu, atölye çalışmalarında seramik yapımı için gerekli killeri Bardakçı ve çevresi ile Bitlis'in Mutki ilçesindeki kil yataklarından temin ettiklerini anlattı.

Geleneksel seramik fırınında güncel ve teknolojik malzeme kullanmadıklarını belirten Çavuşoğlu, geleneksel usulde bir fırın inşa edildiğini aktardı. Çavuşoğlu, proje sonunda üretilen seramiklerle sergi açacaklarını söyledi.

"Urartu motifli seramikler üretiyoruz"

Osman Eşme de 1950'li yıllarda bölgede 13 atölye bulunduğunu, daha sonra teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle çömlekçiliğin yok olmaya başladığını ifade etti.

Bu sanatın kaybolmasını istemediği için üniversite ile çalışma yaptıklarını dile getiren Eşme, "Bölgede yaklaşık 3 bin yıl önce yaşamış Urartular tarafından çömlek üretiminde kullanılan kırmızı toprağı buldum. Bu toprakla Urartu motifli çanak çömleklerin aynısını üretmeye başladık. Üniversite öğrencilerine bu mesleği aktarmak istiyoruz." dedi.

YYÜ Arkeoloji Bölümü öğrencileri ise kaybolmaya yüz tutmuş mesleği son ustasından öğrendiklerini için mutlu olduklarını ve sanatı yaşatmak istediklerini dile getirdi.

24 Nisan'da 10 öğrenci ile 8 öğretim görevlisinin katılımıyla başlayan proje 24 Haziran'da sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çömlekçilik Üniversiteliler Eliyle Yaşatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı
    14:46 İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı

    İHH İnsani Yardım Vakfı Kilis Şubesi, ramazan dolayısıyla ihtiyaç sahibi 200 aileye gıda kolisi dağıttı. İHH yetkilileri tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri aileler, İHH sosyal hizmet merkezine gelerek kolileri teslim aldı. Yardımların ramazan boyunca süreceğini vurgulayan İHH Kilis Şubesi Lojistik Merkezi Sorumlusu Mehmet Katı, dezavantajlı ailelere öncelik vererek desteklerinin devam edeceğini belirtti.

  • Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı
    14:45 Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı

    Yapımı tamamlanan Kütahya Şehir Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı. Polikliniklere başvuran hastalar muayene edildi ve görevliler hastaların yeni hastanede işlemlerini zorlanmadan yapmalarına yardımcı oldu. Vali Musa Işın ve protokol üyeleri hastaneye gelerek incelemelerde bulundu. Hastanenin resmi açılışının Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı belirtildi. Hastane, 180 bin metrekare kapalı alana sahip olup 610 yatak kapasitesine sahiptir. İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Ünkoç, hastanenin iki ayrı yerleşkeden oluştuğunu ve toplamda 122 poliklinik bulunduğunu açıkladı. Başhekim Hasan Emre Aydın ise hastanede 50'nin üzerinde poliklinikte hekimlerin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

  • Kayseri'de Trafik Denetimlerinde Yüksek Ses ve Abartı Egzoz Kullananlara Cezalar Yağdı
    14:44 Kayseri'de Trafik Denetimlerinde Yüksek Ses ve Abartı Egzoz Kullananlara Cezalar Yağdı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan trafik denetimlerinde, 18 bin 898 araç denetlenirken; yüksek sesle müzik dinleyen ve abart egzoz kullanan araç sürücülerine ceza yağdı. Denetimlerde 18 araca abartı egzoz araç kullanmak, 9 araca yüksek sesle müzik dinlemek, 124 sürücüye sürücü belgesiz ve geçersiz araç kullanmak, 7 sürücüye alkollü araç kullanmak, 3 araca yönetmeliğe aykırı ışık kullanmak ve 3 sürücüye drift yapmak maddelerinden işlem yapıldı. Denetimlerin süreceği belirtildi.

  • Tokat Yeşilyurt'ta Orman Haftası Kutlamaları: Vatandaşlara Ücretsiz Fidan Dağıtıldı
    14:43 Tokat Yeşilyurt'ta Orman Haftası Kutlamaları: Vatandaşlara Ücretsiz Fidan Dağıtıldı

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde Orman Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, vatandaşlara çam, sedir, badem ve ıhlamur türlerinden oluşan 350 adet fidan ücretsiz olarak dağıtıldı. Fidan dağıtımına Yeşilyurt Kaymakam Vekili Murathan Cebeci de katıldı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Erkilet Mahallesi'nde vatandaşlarla buluştu
    14:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Erkilet Mahallesi'nde vatandaşlarla buluştu

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Erkilet Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikte vatandaşlarla bir araya geldi. Çolakbayrakdar, her mahalle için ayrı projeler geliştirdiklerini ve bunları imkanlar ölçüsünde hayata geçirdiklerini belirtti. İlçenin her cadde ve sokağında çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Çolakbayrakdar, Kocasinan'ın gelecekte insanların yaşamak için can atacakları bir cazibe merkezi olacağını söyledi. Programa MHP ve AK Parti ilçe başkanları, muhtarlar, meclis üyeleri ve vatandaşlar da katıldı.

  • Karaman'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    14:43 Karaman'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim başkanlığında yapılan seçim güvenliği toplantısında, seçimlerinin Karaman'da huzur ve güven içinde geçmesi amacıyla alınan ve alınacak tedbirler görüşülerek değerlendirildi.

  • Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor
    14:42 Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor

    Kırıkkale'de otizmli öğrenciler, Adnan Şener Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda bulunan özel bir at çiftliğinde atlar ile terapi alarak kendilerini geliştiriyor. Proje kapsamında misafir edilen öğrenciler, binicilik eğitimi alarak fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan gelişim sağlıyor. Veliler ise çocuklarının mutluluğunun her şeye bedel olduğunu belirtiyor.


Advertisement