Çömlekçinin Kaliteli Toprak Sıkıntısı - Son Dakika
Güncel

Çömlekçinin Kaliteli Toprak Sıkıntısı

Çömlekçinin Kaliteli Toprak Sıkıntısı

ANKARAnın Gölbaşı İlçesi Velihimmetli Mahallesi'nde baba mesleği olan çömlekçiliği zor şartlarda yarım asırdan bu yana sürdürmeye çalışan İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşler, toprak bulamadıkları takdirde bu işi bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi.

03.07.2017 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARAnın Gölbaşı İlçesi Velihimmetli Mahallesi'nde baba mesleği olan çömlekçiliği zor şartlarda yarım asırdan bu yana sürdürmeye çalışan İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşler, toprak bulamadıkları takdirde bu işi bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Ankara'nın son çömlekçileri olarak nitelendirilen, Gölbaşı'nda sanatlarını icra ettirerek ekmek paralarını çıkarmaya çalışan 3 çömlek ustası, babalarından öğrendikleri toprağa şekil verme sanatını ara vermeden sürdürmeye çalışıyor. Zorlukları aşan 3 kardeş, çömleğin ham maddesi olan kırmızı killi toprağı bulmakta zorluk çektiklerini belirtti.

Çömlekçilik sanatında killi toprağın çeşitli aşamalardan geçirilip, işlendikten sonra şekillendirilerek kullanılmak üzere çeşitli eşyalar üretiliyor. Çömlekçilik mesleği yapan 3 kardeş, kilometrelerce uzaklıktan buldukları toprağı getirmek durumunda kaldıklarını ifade etti. En yakında Avanos'ta buldukları bir kamyon toprağı, bütçelerine göre servet ödeyerek getirdiklerini belirten Önen kardeşler, Gölbaşı'nda gece-gündüz çalışıp, sanata dönüştürerek ekmeklerini kazanmaya çalıştıklarını dile getirdi. Çömlek yaparken kaliteli toprak seçiminin büyük önem taşıdığını ifade eden kardeşlerin büyüğü olan İbrahim Önen, şöyle konuştu:

"Çömlek yaparken eğer testi ya da süs eşyası gibi şeylerse, Gölbaşı'nın toprağını kullanıyorum. Gölbaşı'nda toprak kalmadığı için Nevşehir Avanos'tan özel toprak getirtiyorum. O toprak da bize çok pahalıya mal oluyor. Zaten zor ve nesli tükenen bir meslek. Para kazanamıyoruz."

Çömlekçilik mesleği yapan 3 kardeş, çömlek için en iyi toprağın Gölbaşı Sanayi sitesi yakınlarındaki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanında olduğunu belirtirlerken, "Buradaki toprağı almamıza da ÖÇK izin vermiyor. Buradaki toprağı kullanmamızda hiç mahsur yok, çevreye de herhangi bir zararımız bulunmuyor. Konu hakkında yetkililerden destek istiyoruz" diye yakındı

GÖLBAŞI BELEDİYEDEN DESTEK

Gölbaşı Belediyesi Kültür ve Turizm Komisyonu, Ankara'nın son çömlekçileri olan Gölbaşı'nda 50 yıldan beri faaliyetini sürdüren Mogan Çömlekçilik İşletmesi'nin sorunlarını incelemek üzere rapor hazırladı. Bu sorunların çözümü için çalışmalara başlanacağı belirtildi. İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşler tarafından baba mesleği olan çömlekçiliği, karşılaştıkları olumsuzluklara rağmen Velihimmetli Mahallesi'nde sürdürmeye devam ediyor. Çömlekçi kardeşleri dinleyen Gölbaşı Belediyesi Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Aktay, Başkan Vekili Salih Kamanlı, üyeler; Hasan Çakır, Hacı Mehmet Karagöz ve Ali İhsan Güçlü tarafından oluşturulan rapor, Meclis'e sunularak kabul edildi.

Çömlekçilerin toprak-balçık sorununun çözümünde destek olacaklarının belirtilmesi gerektiğini belirten meclis üyeleri, belediyenin internet sitesinde de çömlekçilerin tanıtımı konusuna yer verileceğini rapor etti.

- Gölbaşıankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çömlekçinin Kaliteli Toprak Sıkıntısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement