Çorlu Tren Faciası Davası.... Duruşmanın 19 Temmuz'a Ertelenmesinin Ardından Aileler Açıklama Yaptı: "Peşini Bırakmadığımız Müddetçe Çorlu... - Son Dakika
Güncel

Çorlu Tren Faciası Davası.... Duruşmanın 19 Temmuz'a Ertelenmesinin Ardından Aileler Açıklama Yaptı: "Peşini Bırakmadığımız Müddetçe Çorlu...

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin davanın duruşmasının 19 Temmuz’a ertelenmesinin ardından aileler, adliye önünde açıklama yaptı. Faciada oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, “Sanıkların ve tanıkların verdiği cevaplar, mahkeme heyetini nasıl tatmin ediyor bilmiyorum, ama Türkiye’deki bu cezasızlık politikası, bu şekilde devam ettiği müddetçe bizim gibi milyonların canı yanıyor. Biz peşini bırakmadığımız müddetçe Çorlu katliamının gerçek sorumluları yargı karşısına getirilecek” dedi.

21.03.2023 16:30  Güncelleme: 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - SİNEM NAZLI DEMİR/ Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de meydana gelen ve 7'si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300'den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin davanın duruşmasının 19 Temmuz'a ertelenmesinin ardından aileler, adliye önünde açıklama yaptı. Faciada oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz, "Sanıkların ve tanıkların verdiği cevaplar, mahkeme heyetini nasıl tatmin ediyor, bilmiyorum ama Türkiye'deki bu cezasızlık politikası, bu şekilde devam ettiği müddetçe bizim gibi milyonların canı yanıyor. Biz peşini bırakmadığımız müddetçe Çorlu katliamının gerçek sorumluları yargı karşısına getirilecek" dedi.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinin Sarılar köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018'de meydana gelen, 7'si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300'den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılamanın 14'üncü duruşması, bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ndeki duruşma, 19 Temmuz'a ertelendi.

MISRA ÖZ: CEZASIZLIK POLİTİKASI DEVAM ETTİKÇE MİLYONLARIN CANI YANIYOR

Duruşmanın ardından avukatlar ve aileler, açıklama yaptı. Faciada oğlu Oğuz Arda Sel ile eski eşi Hakan Sel'i kaybeden Mısra Öz; sanıkların ve tanıkların ifadelerinin, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) üst düzey yöneticilerine işaret ettiğini söyledi. Öz, şöyle konuştu:

"Devlet Demiryolları yönetiminin bu katliamda sorumluluğu olduğu aşikar, ortadaydı bugün verilen beyanlarda. Biz aileler olarak kaç duruşma daha göreceğiz, bilmiyoruz. Bunu içeride dile getirdik. Söylediğimiz tek bir şey var. Aldığımız cevaplar bizi, aileler olarak tatmin etmiyor. Sanıkların ve tanıkların verdiği cevaplar, mahkeme heyetini nasıl tatmin ediyor bilmiyorum, ama Türkiye'deki bu cezasızlık politikası, bu şekilde devam ettiği müddetçe bizim gibi milyonların canı yanıyor. Bunu da dile getirdik içeride. Bu ülkede daha fazla canların yanmaması için, birilerinin ölmemesi için bu tür katliamların davalarının sorumluluğu, içerideki mahkemeyi yöneten heyetin omuzlarındadır. Bunu da dile getirdik. Birtakım taleplerimiz oldu ve tabii ki hakkında takipsizlik kararı verilen yöneticilerle ilgili yeniden itirazımız oldu. Kabul edilmedi, reddedildi. Biz davamızın peşindeyiz. Dava 19 Temmuz'a ertelendi. 19 Temmuz'a kadar yapılacak olan şeylerin ardından ben biliyorum ki ve inanıyorum ki, biz peşini bırakmadığımız müddetçe Çorlu katliamının gerçek sorumluları yargı karşısına getirilecek."

AVUKAT SEDA ŞARALDI: TAKİPSİZLİK KARARINI ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIYACAĞIZ

Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) avukat Seda Şaraldı da şunları söyledi:

"Bu yargılama, alt düzeyde 4 tane memurun yargılanmasıyla başlanmıştı, ancak bütün süreç boyunca ailelerimizin ısrarlı adalet mücadelesi sayesinde 9 tane daha sanık eklendi bu dosyaya. Biz bütün duruşmalar boyunca ve bugün dinlenen tanıkların ifadelerinde de gördük ki, bütün belgeler bize gösterdiler, dönemin TCDD Genel Müdürü, Genel Müdürlük teşkilatı bu davaya sanık olarak eklenmeden, bu dosyada gerçeğe ulaşmak, dosyada gerçek faillerin cezalandırılmasını sağlamak mümkün değil. Tanıklara ve sanıklara hangi soruyu yöneltirsek yöneltelim, aldığımız cevap, 'Genel müdürlüğün onayı olmadan bu denetim yapılamazdı', 'Genel müdürlüğün onayı olmadan bu işlemler yürütülemezdi' şeklinde oluyor. TCDD Genel Müdürü ve Genel Müdürlük Teşkilatı hakkında yaptığımız suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı. Bu takipsizlik kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağımızı duyuruyoruz size. Bu yargılama bize gösterdi ki TCDD yol bekçilerini kaldırarak, eleman eksikliğine rağmen işçi almayarak, milyonlarca bütçesini turne raporlarına, eksikliklerin ve risklerin belirtilmiş olmasına rağmen altyapıyı yenilemeyerek, yağış takibi için bile ancak katliamdan sonra Meteoroloji ile görüşen Genel Müdürlük, bu katliamın aslen ve kasten sorumlusudur. Asıl sorumluların yargılanmasını talep ediyoruz biz. Asla vazgeçmeyeceğiz bu talebimizi yenilemekten."

AVUKAT DENİZ ÖZEN: ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARININ RAYLARINI DÖŞEYENLERİN DE SANIK SANDALYESİNDE OTURMALARI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Avukat Deniz Özen de 5 yıldır adalet aradıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"5 yıldır aileler dişleriyle, tırnaklarıyla kazıyarak bu dosyayı bugün olduğu noktaya getirdiler. Geldiğimiz noktada 4 yıllık bir bekleme sürecinin ardından İstanbul Birinci Bölge Müdürü ve müdür yardımcıları, bu dosyaya sanık olarak girdi. Bu başarıldı. Bu önemli ama yetmez. Bizim bir 5 yıl daha beklemeye tahammülümüz yok. Bugüne kadar gerçek sorumluluğun üst düzeyde olduğuna dair bütün sanıkların imaları, işaretleri vardı ama bugün bir kırılma yaşandı. Bu dosyada bir tanık dinlendi. Tanık Yasin Baba geldi. Kendisine, 'Şu anda Türkiye'de böyle tehlikeli bir menfez varsa, bunu tespit etmek kimin görevidir' diye sorduğumuzda, hiç tereddütsüz 'Genel müdürlüğün görevidir' dedi. 'Bu iş bir projelendirme işidir, bunu ancak genel müdürlük yapabilir' dedi. Bu, ilk defa bir TCDD yetkilisi tarafından bu kadar açıkça bu dosyada söylenmiş oldu. Bir kişi sıradan bir tanık değil. Bu kişi şu anda TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı. Doğrudan kurum içerisindeki bir yetkilinin itirafıdır bu. Bu açıdan kritiktir. 19 Temmuz'da burada olacağız. 19 Temmuz'a kadar da sonrasında da gerçek sorumluların, genel müdürlük yetkililerinin, sadece onlar da değil, dönemin Ulaştırma Bakanı'nın, sadece o da değil, bu katliama yol açan bütün bu özelleştirme politikalarının raylarını döşeyenlerin de sanık sandalyesinde oturmaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."

MEHMET ÖZ: TRENE BİNDİĞİNİZ ANDA HAYATINIZ RİSKTEDİR

Oğuz Arda Sel'in dedesi Mehmet Öz, sanıkların verdikleri ifadelerde, demiryollarının ne kadar güvensiz olduğunu açıkladıklarını söyledi. Öz, "Şimdi bu kadar acı depremler yaşadık, sel felaketleri yaşadık, tren faciaları yaşadık. Vatandaşlarıma diyorum ki, trene binerken çok dikkatli olun. Trene bindiğiniz anda hayatınız risktedir. Ben bu uyarıyı bir vatandaş olarak yapma ihtiyacı hissettim" dedi.

Çorlu Tren Faciası Davası.... Duruşmanın 19 Temmuz\'a Ertelenmesinin Ardından Aileler Açıklama Yaptı: "Peşini Bırakmadığımız Müddetçe Çorlu...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Çorlu Tren Faciası Davası.... Duruşmanın 19 Temmuz'a Ertelenmesinin Ardından Aileler Açıklama Yaptı: 'Peşini Bırakmadığımız Müddetçe Çorlu... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'ın İsfahan kentindeki nükleer tesislere saldırıda hasar yok
    17:29 İran'ın İsfahan kentindeki nükleer tesislere saldırıda hasar yok

    Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın İsfahan kentinde meydana gelen saldırıda ülkenin nükleer tesislerinde herhangi bir hasar olmadığını doğruladı. İsrail'in İran'daki hedeflere düzenlediği saldırılar ABD'li haber kaynakları tarafından da doğrulandı.

  • Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde Gazzeli çocukları ağırlıyor
    17:27 Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde Gazzeli çocukları ağırlıyor

    Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali kapsamında Gazzeli çocukları İstanbul'da misafir ediyor. Festival kapsamında çocuklar, İstanbul'u keşfedecek ve dünya liderlerine barış çağrısında bulunacak. Gazzeli çocuklar, savaşın acılarını anlatarak umutlarını dile getirdi.

  • İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'u Ziyaret Etti
    17:26 İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'u Ziyaret Etti

    İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'un şehrin en özel markası ve değeri olduğunu belirtti. Samsunspor Heyeti, Başkan Kurnaz'a adının yazılı olduğu forma hediye etti.

  • Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi Konulu Panel Düzenlendi
    17:25 Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi Konulu Panel Düzenlendi

    Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen '15-22 Nisan Turizm Haftası' etkinlikleri kapsamında 'Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi' konulu panel gerçekleştirildi. Panelde, Adıyaman'ın turizm karnesi değerlendirildi ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamalar aktarıldı. Panelde, Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Panelde, Adıyaman'ın turizm sektöründeki deprem sonrası durumu ve geleceği ele alındı.

  • Seydişehir'de iş ortağını av tüfeğiyle yaralayan zanlı tutuklandı
    17:24 Seydişehir'de iş ortağını av tüfeğiyle yaralayan zanlı tutuklandı

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde, iş ortağını av tüfeğiyle yaraladığı gerekçesiyle gözaltına alınan zanlı tutuklandı. İkinci el oto alım-satımıyla uğraşan Hüseyin K. ile iş ortağı Sadettin H. arasında alacak meselesinden tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Sadettin H, Hüseyin K'yi av tüfeğiyle yaraladı. Zanlı polislerce gözaltına alındı ve çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü
    17:23 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile gerilim ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

  • Siirt'te aranan hükümlü yakalandı
    17:23 Siirt'te aranan hükümlü yakalandı

    Siirt'te hakkında 11 yıl 10 ay hapis cezası ve arama kaydı bulunan S.G. isimli hükümlü, Kurtalan ilçesinde düzenlenen operasyonla yakalandı. Emniyet ekipleri, arananların yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

  • CHP'nin eski TBMM Grup Amirliği Levent Bayraktar'ın cenazesi toprağa verildi
    17:23 CHP'nin eski TBMM Grup Amirliği Levent Bayraktar'ın cenazesi toprağa verildi

    CHP'nin uzun yıllar TBMM Grup Amirliği yapan Levent Bayraktar'ın cenazesi, Kocatepe Camisi'nde düzenlenen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenaze aracına omuz vererek Bayraktar'ı son yolculuğuna uğurladılar.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.


Advertisement