Tarihi Çorum Müzesi'nde "Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu" sergisi açıldı - Son Dakika
Güncel

Tarihi Çorum Müzesi'nde "Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu" sergisi açıldı

Çorum'da "Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu" projesi kapsamında Selçuklu ile Danişmendliler dönemine ait şapkalar, kıyafetler, kitre heykeller ve dönemi anlatan yağlı boya tabloların yer aldığı sergi açıldı.

02.11.2021 16:55  Güncelleme: 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'da "Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu" projesi kapsamında Selçuklu ile Danişmendliler dönemine ait şapkalar, kıyafetler, kitre heykeller ve dönemi anlatan yağlı boya tabloların yer aldığı sergi açıldı.

Tarihi Çorum Müzesi'nde açılan sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Geleneksel Anadolu Kültür ve

Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, serginin açılış törenindeki konuşmasında, Çorum Müzesinin son derece önemli bir sergiye ev sahipliği yaptığını söyledi.

Sergiyi ecdada ahde vefa düşüncesiyle 81 ildeki müzelerde sergileyerek gençlerde Selçuklu hakkında farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirten Arslan, "Dolayısıyla bu sergiyi gezerken hocamızın tiyatral bir dille Selçuklu'yu anlatmasından büyük keyif alacağınızı ümit ediyorum." dedi.

Cumhurbaşkanlığı forsunun etrafındaki 16 yıldızın 16 Türk devletini simgelediğini hatırlatan Arslan, "Bu 16 Türk devletinin içinde bir devlet var ki hala o devletin kurduğu müesseseler, sosyal ve kültürel hayatımıza tesirini devam ettiriyor. Bu devlet, Selçuklu Devleti. Aslında Türk milletinin hayatında o kadar kıymetli yeri var ki biz ne hikmetse Selçuklu'dan maalesef bihaber yaşıyoruz. Sergiyi, gençlerimiz Selçuklu hakkında bir araştırma yapabilir mi düşüncesiyle Çorum'a getirdik." diye konuştu.

Arslan, Çorum'da ilkokuldan üniversiteye kadar bütün öğrencilerin sergiyi gezmesini arzuladığını kaydetti.

GAKSA Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat ise gençlere Selçukluların, Danişmendlilerin yaşadıklarını, çektiklerini, kıssadan hisselerini anlatmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

Serginin dönemde yaşamış sultanların, banilerin, alimlerin heykelleri, menkıbe tasviri, yağlı boya tabloları ve replika kostümlerinden oluştuğunu anlatan Fırat, şunları söyledi:

"Serginin içinde kitreden dökümden ve silikondan yapılmış heykeller var. 12 Danişmend, 12 Selçuklu replika kostüm, şapkalar, menkıbe tasviri tablolar var. Sancaklar üzerinde menkıbeler yazılı. Karadeniz'de 13 şehirde olmak üzere toplam 60 farklı noktada ziyaretçileriyle buluşacak sergimiz atalarımızın Anadolu'ya geldikleri dönemlerdeki yaşam biçimleri, giyim kuşamları ve kültürleri hakkında bizlere bilgi veriyor."

Fırat, daha sonra sergide yer alan eserleri kronolojik sıraya uygun olarak katılımcılara anlattı.

Serginin açılış törenine, Çorum Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Keser, Müze Müdürü Metin Çakar, CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı da katıldı.

Sergi, 6 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

Tarihi Çorum Müzesi\'nde "Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu" sergisi açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi Çorum Müzesi'nde 'Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu' sergisi açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'te Yeşil Mahalle'de oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten düştü. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Almus Kaymakamı Emre Çömen, masa tenisi birincisi öğrencileri ziyaret etti
    17:37 Almus Kaymakamı Emre Çömen, masa tenisi birincisi öğrencileri ziyaret etti

    Almus Kaymakamı Emre Çömen, Küçük Kızlar Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması'nda birinci olan Çevreli Şehit Abdullah Eymur Ortaokulu öğrencilerini ziyaret etti. Çömen, öğrencilerle masa tenisi oynayarak hediyeler verdi. Ayrıca, Kaymakam Çömen, Ataköy, Çevreli ve Kınık Belediye Başkanlarını da ziyaret ederek başarılar diledi.

  • İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı
    17:35 İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı

    Bahçelievler'de E5'ten yan yola geçmek isteyen iki inatçı sürücü, birbirlerini beklemeyince araçlar bariyerlere sıkıştı. Olay saat 14.00 sıralarında Bahçelievler yan yol girişinde meydana geldi. Seyir halindeki iki inatçı sürücü, E5'ten aynı anda yan yola girmek istedi. Sabırsız sürücüler, birbirlerini beklemeyince iki araç, bariyerlere sıkıştı. Sürücülerin kendi imkanlarıyla sıkıştıkları yerden çıktığı araçlarda hasar meydana geldiği öğrenildi.

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    17:34 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da bir apartmanda meydana gelen olayda, Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak ağır yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yaşamını yitirdi. Şüpheli olarak aranan Meltem Z'nin eşi Serkan Z. polis tarafından yakalandı ve tutuklandı. Turgut D. ve Meltem Z'nin cenazeleri ikindi namazının ardından defnedildi.

  • Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı
    17:33 Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, sanayi tipi sigara sarma makinesi, 170 paket bandrollü tütün, 5 kilogram kıyılmış tütün, 50 bin dal bandrollü boş makaron ve 8 bin dal içi doldurulmuş makaron ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli M.T, hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Aydınlatma Lambası Alev Aldı
    17:32 Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Aydınlatma Lambası Alev Aldı

    Osmancık ilçesinde D-100, E-80 Karayolu kenarındaki aydınlatma lambası aniden alev alarak yanmaya başladı. İtfaiye ekipleri müdahale ederek yangını söndürdü.


Advertisement