Çorum "Dünya Merkezi" Gösterilmenin Sevincini Yaşıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Çorum "Dünya Merkezi" Gösterilmenin Sevincini Yaşıyor

Google'ın, dünya yüzeyinin coğrafi merkezini Çorum ili olarak işaretlemesi kentte sevinçle karşılandı.

15.06.2016 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Google'ın, dünya yüzeyinin coğrafi merkezini Çorum ili olarak işaretlemesi kentte sevinçle karşılandı.

Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından Google'ın haritalama servisi Google Haritalar, dünyanın coğrafi merkezini Çorum kırsalını oluşturan bölge olarak açıklaması Çorumluları mutlu etti.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hürriyet Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında, Google'ın haritalama sisteminin dünyanın en çok kullanılan ölçüm sistemi olduğunu, dolayısıyla yapılan tespitin doğru olduğunu söyledi.

Çorum'un dünyanın merkezi olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Külcü, "Daha önce yapılan çalışmalarda da buna yakın sonuçlar tespit edilmiştir. Artık bu çalışmayla da Çorum'un il sınırlarının dünyanın merkezi olduğunu anlamış oluyoruz. Aslında biz Çorumluların buna benzer bir söylemi öteden beri var. 'Çorum dünyanın merkezi, inanmazsanız ölçün' derdik. Şimdi tüm insanlık adına birisi bu ölçümlemeyi yapmış ve ortaya böyle bir sonuç çıkarmıştır." dedi.

Çorum'un tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Külcü, şunları kaydetti:

"Çorum esasında insanlığın kadim zamanlarından beri, çok eski tarihlerden beri yerleşim yeri olarak tercih ettiği bir bölgedir. Hititlerin ve Hattilerin başkentliğini yapmış olan bir şehirdir, coğrafyadır. 7 bin yıllık tarihi var, bu 7 bin yıllık tarih içerisinde 7-8 ayrı medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Bunların hepsinin ayrı ayrı zenginliklerine sahip olan bir şehirdir. Dolayısıyla böyle bir sonucun ortaya çıkmış olması aslında bizi çok da şaşırtmadı. 'Nereden çıktı, aman aman niye böyle bir neticeyle karşılaştık' diye bir şaşkınlığın içerisinde de değiliz. Daha önce de buna benzer söylemler olmuştu."

Çorum'un dünyanın merkezi olarak belirlenmesini en iyi şekilde değerlendireceklerini belirten Külcü, "Çorum hem merkez itibariyle hem de ilçeleri itibariyle tarih, doğa ve inanç turizmi açısından fazlasıyla zengin kaynaklara sahip olan bir şehir ama biz bunları şimdiye kadar yeterince tanıtamadık, Türkiye'nin ve dünyanın turizm gündemine taşıyamadık. Daha çok leblebimizle bilinen bir şehirdik. Bundan sonra sadece leblebimizle bilinen, gelişmekte olan sanayisiyle bilinen bir şehir olmayacağız, bundan sonra dünyanın merkezi olarak da herkesin bildiği tanıdığı bir şehir haline geleceğiz. Bu tespitin ekonomik, ticaret ve turizm alanlarında faydaları olacaktır. Ama en çok da turizm açısından bir katkısının olacağı beklentisi ben de var." ifadelerini kullandı.

Çorumlular hem şaşırdı hem sevindi

Çorum'un, dünyanın merkezi olarak belirlenmesi kentte yaşayan vatandaşları da sevindirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan vatandaşlar, haberi duyduklarında ilk önce inanmadıklarını ancak emin olduktan sonra çok sevindiklerini ifade etti.

Esnaf Kasım Sağlam, Türkiye'nin ve Çorum'un reklamını yapmak için iyi bir fırsat olduğunu belirterek, "Çok iyi bir şey, belki söyleseler inanılmayacak bir şey. Hem Çorum hem Türkiye açısından turizm için iyi değerlendirilebilir. Şu anda dünyada Çorum'dan bahsediliyor. Çok para harcasanız bu kadar yapamazsınız. Bunu çok iyi kullanmalıyız." diye konuştu.

Mimar Gökhan Semiz de ilk duyduğunda şaşırdığını ifade ederek, "Harita üzerinden bakınca ülkenin merkezi gibiyiz ama dünyanın merkezi olabileceğimizi tahmin etmiyordum. Bu bizim için iyi bir reklam olacaktır." dedi.

Grafiker İhsan Şahin ise konuyu ilk önce sosyal medyada gördüğünü anlatarak, "Önce sosyal medyada gördük, çok şaşırdık. sonra araştırınca doğru olduğunu gördük ve gururlandık." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çorum 'Dünya Merkezi' Gösterilmenin Sevincini Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi

    41'incisi düzenlenen ödül töreninde, Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen Nevra Serezli'ye ödül verildi. Serezli, ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve 'Bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum' dedi. Tiyatrokare'nin kurucusu Nedim Saban ise İsmail Dümbüllü Ödülü'nün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle verilmesinden gurur duyduğunu belirtti.

  • Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak
    16:35 Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak

    CHP'den milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine siyaseti bıraktığını açıklayan Onur Akın, CHP mitinginde şarkılar söyleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü'nün konuşacağı mitingde Onur Akın sahne alacak. Daha önce siyasette vefa görmediğini belirten sanatçı, 2009 yılından bu yana CHP için beste yapmıştı.

  • Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndan Hüseyin Güntaş Kütüphanesine 5 Bin Kitap Bağışı
    16:33 Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndan Hüseyin Güntaş Kütüphanesine 5 Bin Kitap Bağışı

    Tunceli İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen kitap bağışı kampanyasında toplanan 5 bin kitap, Hüseyin Güntaş Kütüphanesine bağışlandı. Jandarma personeli tarafından toplanan kitaplar, gençler ve kitapseverlere hizmet veren kütüphaneye katkı sağlamak amacıyla bağışlandı.

  • Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı
    16:25 Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı

    Oyuncu Sermiyan Midyat, Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Midyat ilçesinde bulunmaktan memnuniyetini dile getiren Midyat, Ağustos ayında çekimlerine başlayacağı 'Hükümet Adam' filminin galasını da ilçede yapacağını belirtti. Söyleşinin sonunda hayranlarıyla fotoğraf çektiren Midyat, programda müzik grubu da sahne aldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi
    15:50 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında yazar ve şair Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü Diyarbakırlılarla buluşturdu. Etkinliklerde Tazeoğlu şiirlerini seslendirirken, Grup Yürüyüş ise sevilen ezgilerini sundu. Program, plaket takdimleriyle sona erdi.

  • Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları
    15:39 Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları

    Giresun'un Espiye ilçesinde düzenlenen '60. Kütüphane Haftası' törenle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Gezici Kütüphane'de gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler ve vatandaşlar kitap okuma etkinliğiyle bir araya geldi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı, en çok kitap okuyanlara ödül verdi.


Advertisement