Coşkun: Sorunlardan Arındırılmış Bir Eğitim Yılı Arzuluyoruz - Son Dakika
Güncel

Coşkun: Sorunlardan Arındırılmış Bir Eğitim Yılı Arzuluyoruz

Coşkun: Sorunlardan Arındırılmış Bir Eğitim Yılı Arzuluyoruz

Eğitim-Bir-Sen Urfa şube Başkanı İbrahim Coşkun, "Yeni Türkiye yolunda sorunlardan arındırılmış bir eğitim yılı arzuluyoruz" dedi.

16.09.2014 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014-2015 yılı eğitim öğretim döneminin ilk ders zili dün sabah saatlerinde çaldı. 16 milyon 500 bin öğrencinin ders başı yaptığı Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçmişten kalan sorunları artık geride bırakması gerektiğini belirten Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Coşkun, "Yeni eğitim öğretim yılında 'Yeni Türkiye' idealine yakışır adımlar atılmalıdır" çağrısında bulundu.

Eğitimde adaletsiz katsayı uygulaması, kesintisiz eğitim dayatması, kız öğrencilerin üniversite önlerinde yaşadıkları sıkıntılar, Milli Güvenlik Dersi aracılığıyla eğitimin vesayet altında tutulması, andımız uygulaması gibi konuların geride bırakıldığını dile getiren Coşkun, "Eğitime bütçenin artırılması, ücretsiz ders kitabı uygulaması, yeni derslik üretiminde alınan mesafe, mevcut öğretmen sayısının yarıya yakınının geçmiş on yıllık süreçte eğitime kazandırılmış olması, her sınıfa akıllı tahta ve her öğrenciye ücretsiz tablet gibi sıralanacak yenilikler ise gelecek açısından şüphesiz önemli yatırımlardır. Fakat eğitimde yapılanlarla yetinme diye bir şey söz konusu olamaz. Dinamik bir süreç olan eğitimde yapılacaklar, yapılanlardan her zaman fazladır" dedi.

MÜFREDAT YİNE TARTIŞMA KONUSU

Coşkun açıklamasının ilerleyen bölümlerinde dersbaşı yapılmasıyla birlikte bu yıl en fazla müfredat eksenli tartışmaların yaşanacağının altını çizerek Kılık kıyafet yönetmeliğindeki "başı açık" ibaresi yüzünden öğrencilerin yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çekti. Coşkun, "Çerçeve yönetmelikteki bazı antidemokratik yaptırımlar yüzünden kamu çalışanlarının yaşadıkları mahrumiyetler, öğretmenlerin kariyer basamaklarına ilişkin yaşadıkları belirsizlik, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, nöbet görevlerinin ücretlendirilmemesi, öğretmen açığı, eğitim çalışanlarının atama ve yer değiştirme süreçlerinde yaşadıkları problemler, akademik personelin mali durumlarının hâlâ iyileştirilmemiş olması, yükseköğrenim öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarının karşılanmasında imkanlar açısından karşılaşılan yetersizlikler gibi çözüme kavuşturulması gereken hususların 2014-2015 eğitim öğretim yılı içerisinde aşılmasını ümit ediyor ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bazı önemli başlıklar için çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

MÜFREDATTA DEĞİŞİKLİK TALEBİ

"4+4+4 eğitim sistemiyle arzulanan sonuçların elde edilebilmesi, insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerlerin, müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınması elzemdir" DİYEN Coşkun, açıklamasını şu cümlelerle sürdürdü: "Zira değerler; düşünmede ve zihni muhakemede birer araç olarak kullanılmak, kişilerin dikkatini istenen, yararlı ve önemli görülen kültür nesneleri üzerinde odaklaştırmak, ideal düşünme ve davranma yollarını göstermek gibi fonksiyonları icra eder. İnsan davranışlarını belirleme ve insan karakterini şekillendirme noktasında oynadıkları bu çok önemli rol nedeniyle toplumun sahip olduğu bu değerlerin yeni nesle aktarılması, belirli bir düzen, iç tutarlılık ve bir sistem dâhilinde verilmesi gerekmektedir."

KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİ ELEŞTİRİSİ

Türkiye'de yıllardır kamusal alanlarda kadınlara ve kız öğrencilere yönelik uygulanan kılık ve kıyafet dayatmalarının kendi sendikalarının çeşitli eylem ve etkinliklerinden sonra başlattığı sivil itaatsizlik neticesinde ortadan kaldırıldığını da açıklamasına ekleyen Coşkun, "Kadının kamu hizmetlerine katılımında önemli bir eşik aşılmıştır. Ama ne yazık ki aynı ibare, imam hatip okulları dışındaki örgün eğitim kurumlarında geçerliliğini korumakta, öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğinde yerini korumaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, darbe dönemlerinin dayatması olan bu ibareyi yönetmelikte kökten temizlemeli, öğrencilerin özgür iradelerine ve dini hayatlarına müdahale niteliği taşıyan bu dayatmaya son vermelidir. Kamu personelini ilgilendiren çerçeve yönetmelikte de acilen değişiklikler yapılarak, sivil itaatsizlik gerekçelerimizden olan çalışanlara kılık ve kıyafet dayatmalarından vazgeçilmelidir" dedi.

DERS ÜCRETLERİ SORUNU

Uzun süre öğretmenlerin ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmadığının da altını çizen Coşkun son olarak bu sorunun da aşılması gerektiğini belirtti. Bakanlığın iki yıl önce sendikalardan da görüş alarak ek ders esaslarında yapmayı planladığı değişikliği bir türlü gerçekleştiremediğini söyleyen Coşkun, ek ders esaslarında ücret dengesizliğine ve mağduriyete neden olan hükümlerin uzun bir zaman geçmesine rağmen hâlâ değiştirilmediğini dile getirdi.

Coşkun son olarak şu ifadelerine yer verdi: "2006 yılında köklü bir değişikliğe uğrayan ek ders esasları, sekiz yıla yakın bir süredir uygulanmakta ve değiştiği günden beri bazı adaletsizlikler devam etmektedir. Sendika olarak hazırlayıp bakanlığa sunduğumuz taslak dikkate alınmalı, gerekli mevzuat değişiklikleri bir an önce yapılmalıdır. Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları çözüme kavuşturulmalıdır. Hâlâ 10 TL'nin altında olan ek ders birim ücreti, en az 15 TL'ye yükseltilmeli, öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saati üst limiti yeniden gözden geçirilerek, ihtiyaçlar doğrultusunda artırılmalıdır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Coşkun: Sorunlardan Arındırılmış Bir Eğitim Yılı Arzuluyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement