Covid-19 araştırma sonucu: Türkiye'de en çok ve en az endişe duyan bölgeler - Son Dakika
Güncel

Covid-19 araştırma sonucu: Türkiye'de en çok ve en az endişe duyan bölgeler

Covid-19 araştırma sonucu: Türkiye\'de en çok ve en az endişe duyan bölgeler

Dünyayı koronavirüs sarsmaya devam ederken Türkiye'de yapılan bir araştırma sonuçlarına göre virüsten en çok ve en az endişe duyan bölgeler açıklandı.

06.05.2020 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyayı koronavirüs sarsmaya devam ederken Türkiye'de yapılan bir araştırma sonuçlarına göre virüsten en çok ve en az endişe duyan bölgeler açıklandı. Araştırma sonucuna göre bölgesel olarak, en endişeli bölgeler Akdeniz ve Doğu Anadolu olarak çıkarken, en az endişe duyan bölgeler olarak da Marmara ve Ege bölgesinin tespit edilmesi dikkat çekti. Yapılan araştırmaya katılanların yüzde 78,7'si önlem olarak işe gitmediği cevabı verdi. Hükümetin aldığı önlemlerden; okulların tatil edilmesi, 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirilmesi, spor karşılaşmalarının iptal edilmesi gibi düzenlemeler toplumun geneli tarafından desteklendiği de raporda yer verildi.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda, Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Prof. Dr. Sinem A. Açıkmeşe, Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu ve Soli Özel'in akademik uzmanlığında hazırlanan çalışmanın saha araştırması, 3-17 Nisan 2020 tarihlerinde Türkiye nüfus yapısını temsil eden 26 ilde 18 yaş üstü 1000 kişi ile salgın nedeniyle çevrimiçi (online) video görüşmeleriyle gerçekleştirildi. Araştırmanın 'Akademetre Araştırma ve Stratejik Planlama' tarafından gerçekleştirilen saha çalışmasında kamuoyuna Covid-19 salgını ile ilgili sorular soruldu, salgına bakış açıları ortaya çıkarıldı.

"ARAŞTIRMA TÜRK HALKININ ENDİŞESİNİ GÖSTERİYOR"

Türkiye Çalışmaları Grubu ile 10 yıldır gerçekleştirdikleri 'Türkiye Eğilimler Araştırması' ve 'Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması'na bu yıl ortaya çıkan özel durum nedeniyle 'Koronavirüs Kamuoyu Algıları Araştırması'nı eklediklerini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, "10 yıldır Türk halkının düşünce, görüş ve tespitlerine ışık tutan çalışmalarımız bu yıl yaşadığımız salgınla ilgili de çok değerli bilgi ve veriler sunuyor. Covid-19 salgını sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel ve yaşam alışkanlıklarını derinden etkiledi. Bireysel düzeyde yaşanan belirsizliğin yarattığı endişe ve kaygılar araştırmamızın sonuçlarına bire bir yansıdı" dedi.

YÜZDE 70'DEN FAZLASI 'ENDİŞELİ'

Araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 41,3'ü Koronavirüs'ün "Çinlilerin gıda ve beslenme anlayışı" yüzünden ortaya çıktığını düşünüyor. "Koronavirüs konusunda ne kadar endişelisiniz?" sorusuna ise toplumun yüzde 32,4'ü "çok endişeliyim", yüzde 40,9'u da "endişeliyim" yanıtını verirken, "ne endişeliyim ne endişesizim" diyenlerin oranı yüzde 19,1 oldu.

YÜZDE 78,7'Sİ İŞE GİTMİYOR

Türk halkının neredeyse yarısı (yüzde 47,6) koronavirüs'e yakalanma riskini yarı yarıya bulurken, yüzde 30,3'ü yakalanma olasılığını yüksek ve "çok yüksek" buluyor. Koronavirüs'ten korunmak için alınan bireysel önlemlerin başında yüzde 96 ile sık sık elleri sabunla yıkamak ve yüzde 95,4 ile mecbur kalmadıkça evden çıkmamak yer alırken, halkın yüzde 78,7'si de önlem olarak işe gitmediği yanıtını verdi.

KORONOVİRÜS İLE MÜCADELE KAPSAMINDA ALINAN ÖNLEMLERE DESTEK YÜKSEK

Hükümetin aldığı önlemlerden; okulların tatil edilmesi, 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirilmesi, spor karşılaşmalarının iptal edilmesi gibi düzenlemeler toplumun geneli tarafından desteklenirken, tüm ülkede sokağa çıkma kısıtlaması ilan edilmesine verilen destek yüzde 84,6 oranı ile listede yer aldı.

EN AZ VE EN ÇOK ENDİŞE DUYAN BÖLGELER

Araştırmada incelenen farklı nüfus kırılımları arasında çıkan sonuçlar açısından küçük farklılıklar ortaya çıktı. Koronavirüs'ün ortaya çıkış sebepleri sorusuna verilen cevaplarda, uhrevi açıklamalara kadınların erkeklere göre 5 puan daha fazla itibar ettikleri görülürken, koronavirüsün biyolojik silah olarak üretildiğini düşünmenin 18-34 yaş grubunda olanlarda 55 yaş ve üzeri gruba göre 5,9 puan daha yüksek inanç tespit edildi. Benzer şekilde, endişe düzeylerinde kadınlar erkeklere göre ortalama 10,9 puan daha endişeli çıkarken, 18-34 yaş grubunun diğer yaş gruplarına göre 5-6 puan daha az endişeli oldukları tespit edildi. Bölgesel olarak, en endişeli bölgeler Akdeniz ve Doğu Anadolu olarak çıkarken, en az endişe duyan bölgeler olarak da Marmara ve Ege bölgeleri tespit edildi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Covid-19 araştırma sonucu: Türkiye'de en çok ve en az endişe duyan bölgeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi
    15:23 Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılında gerçekleştirdiği kuru meyve ve mamulleri ihracatının detayları da açıklandı. Rapora göre, Birliğin kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye genelindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşti ve en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak yer aldı.

  • Midyat'ta Kaldırım İşgali Denetimi Yapıldı
    15:23 Midyat'ta Kaldırım İşgali Denetimi Yapıldı

    Midyat Belediyesi zabıta ve İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Büro Amirliği ekipleri, araçlarını kaldırıma park eden sürücüleri uyardı. Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, kaldırımların yayalara ait olduğunu ve vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini belirtti.

  • Denizlispor Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı Düzenliyor
    15:19 Denizlispor Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı Düzenliyor

    TFF 2'nci Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Denizlispor, 6 Mayıs Pazartesi günü saat 18.30'da EGS Kongre ve Kültür Merkezi Toplantı Salonu'nda Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı düzenleyecek. Toplantının ertelenmesi durumunda ise 14 Mayıs Salı günü aynı yer ve saatte gerçekleştirilecektir.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı
    15:19 Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik şartlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağlanan maddi destek miktarını yüzde 110 arttırdıklarını söyledi. Halk Kart desteği ile ihtiyaç sahibi ailelerin banka kartına aylık yüklenen miktar ile temel ihtiyaçlarının karşılaması sağlanıyor.

  • Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Bilimin 175 Yıldır Çözemediği Gizemi Ortaya Çıkardı
    15:18 Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Bilimin 175 Yıldır Çözemediği Gizemi Ortaya Çıkardı

    Türk fizikçi Furkan Öztürk, Harvard Üniversitesi Fizik Bölümünden 'Gertrude ve Maurice Goldhaber' ödülünü kazandı. Öztürk'ün çalışması, homokiral moleküllerin kökenini aydınlatarak bilim çevrelerinde çığır açıcı bir keşif olarak değerlendirildi. Öztürk, doktora derecesini aldıktan sonra kendi laboratuvarını açmayı ve yaşamın kökenleri üzerine yoğunlaşan araştırmalarını sürdürmeyi planlıyor.

  • Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yarışmasında Ödül Kazananlar Belli Oldu
    15:18 Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yarışmasında Ödül Kazananlar Belli Oldu

    Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen '2023 Yılı Başarılı Gazeteciler Yarışması'nda, Anadolu Ajansı foto muhabiri Hakan Burak Altunöz haber fotoğrafı dalında, kameraman Hasan Taşcan ise spor haberi görüntü dalında ödül kazandı. Yarışmaya 39 gazeteci katıldı. Ayrıca, İlhan Öksüz, Ahmet Metin Genç ve Alper Kul gibi isimler de ödüle layık görüldü.

  • Sağlık Bakanlığı, Randevu Sisteminde Yeni Adımlar Atıyor
    15:18 Sağlık Bakanlığı, Randevu Sisteminde Yeni Adımlar Atıyor

    Son zamanlarda vatandaşlar, özellikle diş ve göz hastalıkları gibi kliniklerinden randevu alma konusunda büyük zorluklar yaşıyor. Sağlık Bakanlığı, bu soruna çözüm olarak 1 gün öncesinden onaylanmamış randevuları geçersiz kabul edecek yeni bir sistem kullanmaya başlayacak. Bu sistemle randevu alamama sorunu kalıcı olarak çözülmeye çalışılacak.

  • AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu'nu ziyaret etti
    15:18 AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu'nu ziyaret etti

    AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu'nu tebrik etmek için ziyarette bulundu. Köse, Topaloğlu ile yeni dönemde gerçekleştirilecek projeler hakkında istişarelerde bulunduklarını belirtti. Topaloğlu da ziyaret dolayısıyla Köse ve teşkilat mensuplarına teşekkür etti.


Advertisement