Çözüm Süreci Tasarısı İçişleri Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

Çözüm Süreci Tasarısı İçişleri Komisyonu'nda

Çözüm Süreci Tasarısı İçişleri Komisyonu\'nda

Tasarının maddeleri üzerinde görüşmeler devam ediyor AK Parti'li İçten: "İmralı'yı bir kısım Kürtler önder olarak görebilir, bu bazı Kürtlerin yaklaşımıdır.

03.07.2014 22:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın maddeleri üzerinde görüşmeler devam ediyor.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, hükümetin çözüm sürecine yaklaşımını eleştirdi. Tasarıda çözüm sürecine ilişkin daha tanımlayıcı, daha açık, daha cesur ifadeler kullanılması gerektiğini belirten Tan, " Türkiye'deki çatışmalı ortamı mı bitirmek istiyorsunuz, Kürt sorununu mu çözmek istiyorsunuz, yoksa her ikisini de mi istiyorsunuz? Biz her ikisinin de gerçekleşmesini istiyoruz" diye konuştu. Tan, hükümetin artık günübirlik siyaset yapmaktan uzaklaşması gerektiğini ifade etti.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, tasarıda çözüm sürecinin çok açık şekilde ifade edildiğini söyledi. Tasarıda, PKK'nın silahtan arındırılması, dağdakilerin evlerine dönmesi, taleplerin siyasal yoldan anlatılmasının önünün açılmak istendiğini belirten Metiner, şöyle devam etti:

"Silahlı mücadelenin tasfiyesi, PKK'nın topyekün tasfiyesi anlamına gelmiyor. PKK devam edecektir. Taleplerini siyasal yoldan getirecek şekilde yeni bir döneme evrilecek. Siyasallaşmadan korkmamak gerekir. Siyasallaşmanın önünü kesmeye devam edersek akan kanı nasıl durduracağız?

Hükümetimiz, PKK ile Kürt halkının geleceği üzerine müzakere etmiyor.  PKK'nın statü talebi olabilir. 'O zaman silahını bırak gel siyaset yap' deniliyor burada. Türkiye'de artık Kürt sorunu yoktur. Anadilde eğitim dışında bütün hakların da Kürt vatandaşlarımıza verildiği kanaatindeyim.

PKK dediğimiz örgüt, münhasıran Kürt sorununu çözmek için dağa çıkmış bir örgüt değildir. Bugün Kürt sorunu çözülmüyor diye PKK dağda bulunuyor değil. PKK'nın bugün dağda kalmasını gerektiren hiçbir talebi yok.

AK Parti'li bir milletvekili olarak söylüyorum: PKK ile yürütülen müzakerenin Kürt halkının geleceği ile alakası yoktur"

Metiner, HDP'li milletvekillerinin, konuşmalarında, Kürtlerin, Abdullah Öcalan'ı önder olarak kabul ettiği ifadelerini kullandıklarını belirterek, bunun bir dayatmadan ibaret olduğunu söyledi.

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Metiner'e tepki göstererek, "Aklı fikri ortalığı karıştırmak, kendi ismini ön plana çıkarmak isteyenler var. Hiçbir hassasiyeti kaşımayalım. Biz kimse üzerinde zor kullanmadık" dedi.

Metiner ise "Bu çirkin sözlerini kendisine iade ediyorum" diye karşılık verdi.

-"Gece silahlı gündüz külahlı"

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Kürt kökenli vatandaşların haklarının verilmesi konusunda hiçbir itirazlarının olmadığını belirterek, "Ancak PKK bir terör örgütü müdür değil midir? Bunun cevaplanması lazım. 'PKK siyaset yapacak' deniliyor. Akan kanlar ne olacak? Askerimizi, polisimizi, kundaktaki bebeğimizi öldüren bu teröristleri yok mu sayacağız? Bu ülkede kim suç işlemişse onun cezasını ödemek zorundadır" diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, terör örgütü PKK'nın, bölgede vergi topladığını, gençleri tahditle dağa kaldırdığını, kentlere indiklerini ve asayiş kontrolleri yaptıklarını ifade etti.

Bal, şunları kaydetti:

"Terörü sona erdirelim de teslim olarak mı erdirelim yoksa Türkiye'nin, Birinci Dünya Savaşı'nda ortaya çıkmış olan dengeler çerçevesi içinde, kanı ile teri ile gözyaşı ile elde ettiği milli hakimiyeti paylaşarak mı sona erdirelim? Türk milletinin damarına basmadan, bıçağın kemiğe dayandığı noktaya gelmeden; iç çatışmaya, kargaşaya vesile olacak bu kanundan bir an önce vazgeçelim.

Oslo ile başlayan süreç, vahim bir tablo ortaya çıkarmıştır. 'Analar ağlamasın' söylemi adı altında başlatılan bu süreçte, dağdaki PKK'lı, silahı ile birlikte mezraya, köye, beldeye, ilçeye ve ile indi. Gece silahlı gündüz külahlı."

-"Benim liderim asla İmralı olamaz"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, partisinin Türkiye'de Kürt sorununu bitirdiğini ifade etti. İçten, "Bir Kürt olarak ben farklı bir devlet kurulmasına, eyalete ve özerkliğe karşıyım. Ben eşit vatandaş olarak bu ülkede yaşamak istiyorum. PKK bu ülkede bir gerçektir ve içinde kendi vatandaşlarımız var. İmralı'yı bir kısım Kürtler önder olarak görebilir, bu bazı Kürtlerin yaklaşımıdır. Birilerinin lideri İmralı olabilir ama bir Kürt olarak benim liderim asla İmralı olamaz" diye konuştu.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, terör örgütü PKK'nın talebi üzerine tasarının hazırlandığını ileri sürdü. Tasarının terör örgütüne meşruiyet kazandırdığını savunan Özcan, "Teröriste, terör örgütüne taviz vererek hiçbir ülkenin terörü yendiği görülmemiştir. Bu süreç sizi iç savaşa götürebilir. Tasarıyı geri çekin. Türk milletinin bunu kabul etmesi mümkün değil. Tasarı Genel Kurul'a inerse bütünü ile ilgili ret oyu kullanacağım" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, "Her seferinde çözüm önerisi geldiğinde, 'bölünürüz' korkusuyla çözüm yoluna gitmiyoruz. Bu tasarıda 5 maddelik bir düzenleme var, daha birinci maddesindeyiz. Herkes nutuk atıyor ama eninde sonunda 5 maddelik bir şey var burada. Neye itiraz ediliyorsa onun üzerinde uğraşalım. Bugüne kadar hep reddedildi, sorun giderek büyüdü. Çözüm yolunda adım atılması gerekiyor" dedi.

MHP'li Sinan Oğan ise Toprak'a tepki göstererek, milletvekillerinin nutuk atmadığını görüşlerini dile getirdiğini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçmişte Mamak Cezaevi'nde 12 yıl kesin hükümle mahkum olduğunu belirterek, cezaevinde yaşadıklarını anlattı. Önder, cezaevinde kendilerine her gün ezberlettirilerek söyletilen askeri marşları, cümleleri, aradan 30 yıl geçmesine rağmen unutmadığını söyledi. Önder, bunları söylemedikleri zaman dayakla cezalandırıldıklarını anlattı.

Tasarıyı desteklediklerini belirten Önder, "Bundan sonra ne olacaksa, bütün olan biten açık olacak. Sizlerin, bizlerin denetiminde olacak yani. Bu yasa, çözüm sürecinde olup bitenleri kamuoyuna açma yasasıdır ve çok hayırlıdır" dedi.

Tasarı üzerinde görüşmeler devam ediyor. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Çözüm Süreci Tasarısı İçişleri Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz hakiki temyiz kudretine sahiptirler
    21:28 AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz hakiki temyiz kudretine sahiptirler

    AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin, 'Siyasi manada Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz, hakiki temyiz kudretine sahiptirler. Her yaşam tarzından, her eğitim seviyesinden insan son derece özenle neye, niçin oy kullandığını bilerek sandığa gitmiştir.' dedi.

  • Almus Köylere Hizmet Götürme Birliği Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
    21:23 Almus Köylere Hizmet Götürme Birliği Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

    Almus ilesine bağlı köy muhtarlarının katılımıyla Fatıma-Tüz Zehra Külliyesi Konferans Salonu'nda Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısı yapıldı. Toplantıda yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi ve Kaymakam Emre Çömen, yeni seçilenlerle birlikte ilçeye hizmet etmeye gayret göstereceklerini belirtti.

  • CHP ve AK Parti arasında İsrail ticareti tartışması
    21:17 CHP ve AK Parti arasında İsrail ticareti tartışması

    CHP, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamlara rağmen Türkiye'nin İsrail ile ticaretini sürdürmesinin araştırılması amacıyla grup önerisi sundu. Öneri tartışılırken CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında gergin anlar yaşandı. İddialar arasında İsrail'in Türkiye'den jet yakıtları aldığı da yer aldı. CHP'li vekil, İsrail'e ticaret yapmanın ikiyüzlülük olduğunu belirtirken, AK Parti'li vekil ise CHP'nin İsrail'e karşı tepkisiz olduğunu savundu.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi
    21:03 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi. Başkan Cemil Tugay başkanlığındaki oturumda, komisyonlarda görev alacak isimler belirlendi ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün su tarifelerinde indirim yapılması önerisi karara bağlandı. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın yeniden kurulması önerisi görüşüldü ve 2023 denetim komisyon raporu okundu.

  • CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek
    20:54 CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı davanın yarınki duruşmasını takip etmek üzere Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever'den oluşan bir heyet görevlendirdi.

  • Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti
    20:22 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti

    Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Belediye Meclis Üyeleri Osman Yurtseven ve Ümran Göçen ile birlikte Foça protokol üyelerini makamlarında ziyaret etti. Başkan Fıçı, Foça'nın daha çok gelişmesi ve kalkınması için tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.


Advertisement