Cübbeli Ahmet TOKİ fetvası nedeniyle Diyanet'i topa tuttu: Meramını anlatamıyor - Son Dakika
Ekonomi

Cübbeli Ahmet TOKİ fetvası nedeniyle Diyanet'i topa tuttu: Meramını anlatamıyor

Habertürk ekranlarına konuk olan Cübbeli Ahmet adıyla bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, TOKİ'den kredili ev almak için faiz kullanılabileceğine dair fetva veren Diyanet'i eleştirdi. Ünlü, "Diyanet 'enflasyonun altında' diyor. Enflasyonun altında diye faize fetva verilmez. Diyanet meramını anlatamıyor. Burada vadeli satış var. Bu durum caizdir" dedi.

16.01.2020 23:56  Güncelleme: 00:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Habertürk ekranlarına konuk olan Cübbeli Ahmet Hoca, Diyanet'in TOKİ hakkında yaptığı faiz açıklamasını topa tuttu.

TOKİ'den kredi ile ev almak için faiz kullanılabileceğine dair fetva veren Diyanet'i eleştiren Ahmet Mahmut Ünlü, ortada bir vadeli satış olduğunu belirterek, "Diyanet'in şöyle bir sorunu var. Hatipleri yok. Güzel konuşmasını bilen adam yok. Meramını anlatamıyor. İsmailağa buna fetva verdi. Şimdi Diyanet anlatamıyor. Bir defa faiz ve kredi lafını burada kullanmanın bir anlamı yok. Vadeli satıştır bu. TOKİ'nin bundan önceki satışlarına fetva vermedik. Çünkü tefe tüfeye göre ayarlanıyordu. Fiyat meçhuldu. Sen 6 ayda bir fiyatı TEFE TÜFE'ye göre değiştirirsen bu faizdir. Sabitlenirse faiz değildir. Diyanet anlatma özürlü, doğru anlatamıyor. Mesela enflasyona göre fetva verilemez. İslamiyet fiyatta kesin bir fiyat ister. Meçhul istemez. İsmailağa bu konuda Ziraat Bankası ile irtibata geçip bunları sordu. Burada rakam sabit, hiç değişmiyor. Burada vadeli satış var. Bu durum caizdir" ifadelerini kullandı.

"ENFLASYONUN ALTINDA DİYE FAİZE FETVA VERİLMEZ"

Diyanet'in faiz fetvasını eleştiren Cübbeli Ahmet, "Diyanet 'enflasyonun altında' diyor. Enflasyonun altında diye faize fetva verilmez. Enflasyon oynayan bir şey. AK Parti benden evvel 60'dı diyor, şimdi tek haneli. İslamiyet akitte, satışta, alışta fiyat sabit ister. Burada İsmail Ağa ne yapmış? Gitmiş Ziraat'in, TOKİ'nin başkan yardımcılarını aramış. Diyanet bunu niye yapmıyor? Biz burada sorduk cevaplar budur demesi lazım gelmez mi? Ziraat Bankası'nda kredi bulunmuyor. Şimdi komisyon caizdir. Koyun etine domuz eti demekle haram olmaz, domuz etine koyun eti demekle helal olmaz. TOKİ sana 200'e veriyor 20 sene sonra 250 alıyor. Burada rakam sabit. Bu telefonu 100 liraya satıyorum. Peşin verirsen 100 lira. 10 tane seçenek sunuyorum. 10 farklı fiyat söyleyebilirim. Akit bağlanırken seç diyorum. Peşin alamıyor, iki senelik fiyatı tercih ediyor. Ben de diyorum ki, eğer iki sene sonra ödeyeceksen fiyatı 300 lira. Akit tektir, söz tekdir, vadeli satıştır. Rakam oynamaz." vurgusunu yaptı.

"DİYANET MERAMINI ANLATAMIYOR, FAİZ VE KREDİ LAFINI KULLANMANIN ANLAMI YOK"

Cübbeli Ahmet açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Diyanet'in şöyle bir sorunu var. Hatipleri yok, güzel konuşmasını beceren adamları yok, meramını anlatamıyor. Bir yahudi kanalı Türkiye'deki acayip fıkıhçı oldu. Takvanın zirvesine çıktı. Şüpheli işler yapmayın diyor. Burada bizim hocalar da karıştı. İsmail Ağa bir fetva verdi. Diyanet anlatamıyor. Fetva paralel ama illiyetleri farklı. Faiz ve kredi lafını kullanmanın anlamı yok. Vadeli bir satış bu. Daha önceki icraatlarına fetva vermedik. TEFE, TÜFE uygulanıyor fiyat değişiyordu. Şu andaki ölçüleri Diyanet anlatmaya kalkarken daha da beter ediyor. Enflasyon miktarına kadar faiz alınır diyor. Anlatma özürleri var."

Cübbeli Ahmet TOKİ fetvası nedeniyle Diyanet\'i topa tuttu: Meramını anlatamıyor

Son Dakika Ekonomi Cübbeli Ahmet TOKİ fetvası nedeniyle Diyanet'i topa tuttu: Meramını anlatamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement