Çukurova Seralarla Dolacak - Son Dakika
Ekonomi

Çukurova Seralarla Dolacak

Adana'da sabit sera tarımının yaygınlaşması için Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulacak.

19.09.2018 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖMER FANSA - Adana'da sabit sera tarımının yaygınlaşması için Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulacak.

Çukurova'da klasik tarıma göre birim alandan daha fazla verim alınan seracılığın yaygınlaşması için planlama ve çalışmalar yürütülüyor.

Adana Ticaret Odası (ATO) koordinatörlüğünde Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarına başlandı.

Türkiye tarımında önemli üretim merkezlerinden biri olan ve 4,5 milyon dönüm tarım arazisinin sadece 200 bin dönümü geçici sera olarak kullanılan kentte, Karataş ilçesine bağlı Bebeli Mahallesi kırsalında bitkisel üretime elverişli olmayan hazineye ait 2 bin 853 dekar alanda OSB kurulması, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı.

Altyapı, parsel ve etüd çalışmalarının sürdürüldüğü alanda, gelecek yıl sonunda 25-50-100 dönümlük bölümlerde oluşturulmuş sabit seralardan ürün edilmesi planlanıyor.

Seralarda üretilecek çilek, muz, domates, salatalık, çiçek ve fidan gibi ürünler, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderilecek.

Çukurova tarımının geleceği olarak nitelendirilen OSB'de yer almak isteyen yaklaşık 400 yerli ve yabancı üretici, şimdiden başvuruda bulundu. OSB, faaliyete geçtiğinde 2 bin kişiye de iş imkanı sağlayacak.

Topraksız tarım uygulamasının sabit ve yüksek seralarda yapılacağı OSB içinde tarımsal endüstriye ayrılan 150 dönümlük alanda paketleme tesisleri ile soğuk hava depoları kurulacak.

ATO Başkanı Atila Menevşe, AA muhabirine, 2 sene önce kurma çalışmalarına başlanan OSB'de önemli aşama kaydettiklerini belirtti.

Menevşe, yapılan arazi tespit ve tahsis çalışmalarının sona erdiğini, mütevelli heyeti ve yönetim kurulunun oluşturulduğunu ifade etti.

Tarımda katma değer yükselecek

Menevşe, OSB'nin Adana tarımında verimliliği ve katma değeri artıracağını belirtti. Yapılan işin önemli olduğunu vurgulayan Menevşe, şunları söyledi:

"Seranın yarattığı katma değerli tarım ürünlerinin kendilerine sağladığı faydayı, diğer çiftçi yatarımcılar da görecekler. Adana'da seracılık faliyetinin fazlalaşacağını ve bu yörede Antalya, Mersin, Muğla'da olduğu gibi seraların dağınık olmadığı, organize ve birlik içinde katma değeri yüksek ihracat ürünlerinin üretildiği bir sera alanı yaratılacağını düşünüyoruz. Bu konuda da son derece iddialıyız. Burada Adana tarımımın katma değeri yüksek konumlara geçmesi önemli. Yani Adana tarımının bir üst lige çıkması gerekiyor. Bu bir işaret fişeğidir. Bunu başardığımız takdirde ki başarılı olmamamız için hiç bir sebep görmüyorum o zaman Adana tarımının daha iyi bir konumda Türkiye'ye hizmet edeceğini düşünüyorum."

Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de tarla tarımı için pek verimli olmayan alanın OSB sayesinde sera tarımı yoluyla ekonomiye kazandırılacağını belirtti.

Bir dönüm seranın gelirinin ancak 50 dönüm mısırdan, 100 dönüm buğdaydan alınabildiğine dikkati çeken Tekin, Adana'da da seracılık kültürünün gelişmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sunulmasını istediklerini kaydetti.

Tekin, şunları söyledi:

"Adana'daki tarım kültürünün bir kısmının seracılığa kaymasını hedefliyoruz. Katma değeri yüksek olan ürünlerin dar alanlarda daha çok verim elde edilerek ülke ekonomisine en önemli katkıyı sağlamasını istiyoruz. Adana'yı bu OSB ile daha organize daha verimli seracılık merkezi haline dönüştürmek istiyoruz. Bu yaklaşık 3 bin dekar, sadece bu işin kibriti çakmak. Bundan sonra seracılık faliyete o bölgede iklim de çok uygun olduğu için kısa sürede çok mesafe katedeceğini düşünüyoruz. Bu konuda elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz."

Çukurova Seralarla Dolacak
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çukurova Seralarla Dolacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarını ziyaret etti
    10:39 Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarını ziyaret etti

    Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarının standını ziyaret etti. Erdoğan, sektörün Türkiye ve bölge ihracatına büyük katkılar sağladığını belirtti.

  • Altınova'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı
    10:32 Altınova'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı

    Altınova Belediyesi Zabıta Amirliği, Altınova'da faaliyet gösteren marketlerde temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatını kontrol etti ve denetimlerde bulundu.

  • (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi
    10:14 (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi

    Cumhurbaşkanı Kararı ile her bir yolcu için kıymeti 150 avroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 avroyu geçmeyen ilacın Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda uygulanan yüzde 18 vergi oranı yüzde 20'ye yükseltildi.

  • Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli
    10:00 Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemesi uyarısını yaparak, "İnsanların yaşadığı ülkede tatil yapma şartları kolaylaşsın" dedi.

  • Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü
    09:58 Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sivas İşgücü Piyasası Araştırması 2023 Yılı Sonuç Raporu'na göre, Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin sayısı 24 bin 602 kişi olarak belirlendi. Rapor, kadınların işsizlik oranının yüzde 49,2, gençlerin ise yüzde 24,38 olduğunu ortaya koydu. Mesleklere göre incelendiğinde ise en fazla kayıtlı işsizin temizlik görevlisi olduğu görüldü.

  • BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor
    09:58 BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor

    Bodrum Ticaret Odası (BODTO) yönetimi, en eski üyelerinden Ömer Ağan'ı evinde ziyaret etti. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Ağan'a nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve onu plaketle onurlandırdıklarını belirtti. Ağan ise ziyaretten duygulandığını ve BODTO'nun güzel gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

  • Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı
    09:48 Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı

    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, 40. yılını hizmet binasında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin'in konuk olduğu etkinlikte, Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. GAİB ailesi, kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Birlik, 17 bini aşkın üyesiyle 190'dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.


Advertisement