Erdoğan: Bu Karşılıklı Bir Güç Devşirmesi Olayıdır - Son Dakika
Politika

Erdoğan: Bu Karşılıklı Bir Güç Devşirmesi Olayıdır

Cumhurbaşkanı Adayı Erdoğan, "Başbakanlık görevini üstlenen arkadaşımızın, kardeşimizin aynı zamanda partinin de genel başkanı olması lazım ki güçlü olsun." dedi.

05.08.2014 02:59  Güncelleme: 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Başbakanlık görevini üstlenen arkadaşımızın, kardeşimizin aynı zamanda partinin de genel başkanı olması lazım ki güçlü olsun. Genel başkan da başbakan olduğu için güçlü olsun, bu karşılıklı bir güç devşirmesi olayıdır. Eğer genel başkan farklı, başbakan farklı olursa burada bir defa zafiyet başlar ve bu fitneye de çok açıktır, fitne orada çok çabuk kendisi için zemin bulur" dedi.

Erdoğan, Kanal 24'te katıldığı "Cumhurbaşkanı Seçimi Özel" adlı canlı yayın programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki gelişmelerin anımsatılarak, diplomatik mesaisini nasıl yönettiği sorusu üzerine Erdoğan, Ukrayna, Irak, Suriye, Mısır, Filistin, Gazze ve İsrail politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna'da, Avrupa Birliği'ne girip, girmeme tartışmalarının yaşandığı esnada iç ayaklanma çıktığını ve Ukrayna'nın adeta bir parçalanma noktasına geldiğini belirten Erdoğan, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edildiğini, Doğu Ukrayna'nın ise sahibinin belli olmadığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, Irak'ta da bugüne kadar sağlıklı gelişmeler yaşanmadığını, en sağlıklı yapının Kuzey Irak Kürdistan Yerel Yönetimi'nin idaresindeki bölgede bulunduğunu ifade ederek, "Burada en azından altyapı, üstyapı yatırımlarıyla kendine geliş oldu ama ne Bağdat çevresinde ne güneyde şöyle bir kendine gelme, bir yatırım, bunlar istenilen seviyede değil. Bir de son dönemlerde orada IŞİD olayı çıktı. IŞİD olayıyla orada yüzlerce, binlerce insan malum ölüyor ve iş orada iyice karışmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.

"Suriye'nin de hali ortada. İslam dünyası karma karışık, burada da 200 bini aşkın insan ölmüş vaziyette" diyen Erdoğan, Türkiye'de şu anda 1 milyon 200 bin Suriyelinin sığınmacı durumda olduğunu, bunlardan 220-230 bine yakınının çadırlar ve konteyner kentlerde, diğerlerinin de değişik kentlerde bulunduklarını söyledi. Türkiye'deki, Suriyelilerin sorunlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını, gıda, ilaç ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için bugüne kadar Türkiye'nin yaptığı yatırımların 3,5 milyar dolara ulaştığını kaydeden Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in bu konuda ciddi bir desteği bulunmadığını, BM'nin yaptığı desteğin 150 milyon doları aşmadığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Filistin'in de hali ortada. İsrail, bu Filistin'i niye acaba bombaladı, niye acaba bunlara böyle saldırıyor? İkide bir İsrail'e esiyor, İsrail elindeki sınırsız imkanlarla birlikte, elinde imkanı hemen hemen hiç yok denecek kadar az Filistin'i, Gazze'yi vuruyor. Şu anda bin 500'ü aşkın insan öldü, bunların içinde çocuklar var, kadınlar var. Yaralıya bakıyorsunuz, 9 bine yakın yaralı var.

Mısır'a geliyorsunuz, Mısır'da bir darbe yönetimi var, 'darbe yönetimi' deyince rahatsız oluyor beyler ama darbe yönetimisin sen, sen demokratik yollarla gelmedin, oraya güdümlü sandık koymakla demokratik olunmuyor. Siz, demokratik yoldan gelmiş Mursi'yi maalesef apoletlerinizle indirmiş iktidarsınız, sözde iktidarsınız. Refah kapısını bile, ben geçenlerde söyledim de rahatsız olmuşlar. Dedim ki 'Bir Müslüman, bir Müslüman'a insani yardım noktasında bile yardım elini uzatmaz mı?' Bundan rahatsız olmuş, 'bizim içişlerimize niye karışıyor' diye. Ben senin içişlerine karışmıyorum, sen yönetiyorsun orayı, biz yönetmiyoruz ama sadece bizim ciğerimiz yanıyor,  sesleniyoruz. 'Bir Müslüman, bir Müslüman'a insani yardım noktasında elini uzatmaz mı?' diyoruz. Ne zaman uzatacaksınız elinizi? Ama senin halkın ben inanıyorum ki senin gibi düşünmüyor."

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Gazze'ye TİKA ile yardım elini uzattığını ama yardımları ulaştırmakta zorlandıklarını ifade ederek, "Şu anda İsrail kanalıyla, o taraftan, o kapılardan girme şartlarını zorluyoruz. Kızılayımızla gıda yardımlarımız gidiyor, gitmeye devam edecek, durana kadar gidecek. Orada yaptığımız hastane bombalandı, Şifa Hastanesi, onu biz yaptık. Bizim bu şekilde girişimlerimiz var ama acımasızca İsrail adeta orada terör estiriyor, bu bir vaka olarak ortada" diye konuştu.

Erdoğan, programa katılmadan önce, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştüğünü dile getirerek, Ban'a İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırması gerektiğini söylediğini aktardı. İsrail'in, Gazzelilerin sığındığı 8 ayrı noktadaki, BM'ye ait okul ve binaları vurduğuna dikkati çeken Erdoğan, BM'nin konuya ilişkin "Bu herhangi bir ahlak ölçüsüne sığmaz" açıklamasını da hatırlatarak, "Teröristin ahlakı olur mu? Bunlar bunu böyle yapıyor" yorumunda bulundu.

-"Ey Kılıçdaroğlu, 10 tane gazeteci öldürüldü, öldürüldü"-

İsrail'in, Gazze'de görev yapan 10 gazeteciyi de öldürdüğünü belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kılıçdaroğlu çıkmış hala diyor ki 'İsrail cezaevlerinde gazeteci mahkum bulamazsınız' diyor. Ey Kılıçdaroğlu, 10 tane gazeteci öldürüldü, öldürüldü. Bu Kılıçdaroğlu'nu anlamak mümkün değil, bunun dünyadan haberi yok, başka yerlerde dolaşıyor. Buradaki bu gelişme maalesef ortada, geçen gün bir açıklama yaptı. 'Eğer bu iktidarın, Başbakan Erdoğan'ın gücü yetiyorsa Kürecik'teki üssü kaldırsın' diyor. Ne kadar zavallısın sen, bir defa Kürecik'teki üssün İsrail ile yakından, uzaktan alakası yok. Orası bir NATO üssüdür, NATO'nun kararlarıyla, emriyle 4 ayrı noktada onlar kurulmuştur. Burası bir radar üssüdür. İsrail'in zaten böyle bir üsse ihtiyacı yok, çok daha donanımlısı, ilerisi onda fazlasıyla var,  böyle bir şeye ihtiyacı yok. O bizim için, onun için değil, onunla alakası yok. Sen kime çalışıyorsun? Dünyadan bir haber, siyasetten bir haber, bu işleri bilmez bir haber, kılavuzu karga bir zat bu."

-"Türkmen kardeşlerimize yönelik en büyük desteği veren biziz"-

Türk dış politikasında bazı ülkelerin önceliği var mı? Türkmenlerin önceliği yok mu" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Türkmen kardeşlerimize yönelik en büyük desteği veren biziz" dedi.

TBMM'de bugün MHP'li ve AK Parti'li milletvekillerinin Türkmenlere yapılan yardım konusu görüşülürken kavga ettiklerinin anımsatılmasının ardından Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunların zaten en iyi bildiği iş bu, MHP'lilerin budur. Çünkü kendilerinin ellerinden gelen budur. Ama biz gerek Irak'taki Türkmen kardeşlerimize, Suriye'deki Türkmen kardeşlerimize, benim onlarla defaetle yaptığım toplantılar var, Dışişleri Bakanımın yaptığı toplantılar var, Akraba Topluluklar birimimizin yaptığı toplantılar var. Onlara bizim her türlü ayni, nakdi desteğimiz var, bu kadar nankör olunmaz ama bunlar nankör. Bunu, şu anda Irak Türkmen Cephesi'nin başındaki kardeşlerimiz çok iyi bilirler, onlar da 2 gün önce açıklama yaptılar, bundan onlar da rahatsız oldular. Biz, Kızılayımız, TİKA'mız, AFAD'ımız, bütün bunlarla buralardayız. Hem Irak'tayız hem Suriye'deyiz. Adana'daki MİT'in tırı oraya gidiyordu. MHP'nin ağzından bir söz çıktı mı, CHP'den çıktı mı? Niye? Bu tür şeylerde onların çok büyük bezi yok."

-"Partimin asla bir zarar görmesini istemem"-

Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olmanız halinde AK Parti'de ne olacak" sorusuna, "Partimin asla bir zarar görmesini istemem. Partimin herhangi bir zarar görmemesi için ne yapılması gerekiyor, bunu arkadaşlarımla hep paylaştım, paylaşıyorum. Bir anne, yavrusunun nasıl ki boğulmasına müsaade etmezse, ben de partimin, bu 40 yıllık siyaset tecrübemle, boğulmasına asla tahammül edemem" yanıtını verdi.

"Başbakanlık görevini üstlenen arkadaşımızın, kardeşimizin aynı zamanda partinin de genel başkanı olması lazım ki güçlü olsun" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Genel başkan da başbakan olduğu için güçlü olsun, bu karşılıklı bir güç devşirmesi olayıdır. Eğer genel başkan farklı, başbakan farklı olursa burada bir defa zafiyet başlar ve bu fitneye de çok açıktır, fitne orada çok çabuk kendisi için zemin bulur. Buradaki süre 45 gün içerisinde, 45 gün sonra değil, 45 gün içerisinde büyük kongreye gidilmesidir. Bu 2 hafta içinde de olur, 3 hafta içinde de olur, 4-5 hepsi de olabilir. Daha sonra normal kongreye gelince, normal kongre 2015 seçiminin öncesinde de olabilir, sonrasında da olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, AK Parti tüzüğünde yer alan 3 dönem üst üste seçilememe şartının da millet tarafından kabul gördüğünü, yaptığı anketlerde, AK Parti Büyük Kongre delegelerinin neredeyse yüzde 80'inin bu kuralın devamından yana olduğu sonucuna ulaştığını anlatarak, "Çünkü genç kuşakların kendilerine yer bulması lazım. Her şey parlamento mu? Değil, parlamentoya getireceğin insan sayısı bellidir. Burada 30 kişilik parti grubu da var, 50 de var, 150 de var ama 330'u yakalamış, 335'i yakalamış bir AK Parti de var" diye konuştu.

AK Parti olarak seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdiklerini, şimdi de seçilme yaşını 18'e indirmeyi istediğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Seçme, seçilme yaşı 18 olsun) dediğiniz zaman parlamento 18 yaşında gençlerle mi dolacak? Hayır, belki 5 tane, 10 tane, 15 tane genç olacak. Şu anda Almanya'da bu oluyor da Hollanda'da bu oluyor da Avusturya'da bu oluyor da burada da yapalım. Biz, gencimize değer verdiğimizi bununla uygulamalı ifade etmiş oluruz. Zor olan seçmektir, seçilmek kolaydır. Bu ülkede öyle siyasetçiler geldi ki '4 yaşındaki eşeği Taksim Meydanı'na koyarım, seçtiririm' diyordu. Çünkü seçilmek kolay ama seçmek zor. Seçme hakkını veriyorsun 18'e, ama seçilme hakkını vermiyorsun. Ama işte 'üniversiteyi bitirmiş olamaz' deniyor, lise mezunundan olmaz mı? Bu da olur, bir taraftan üniversitesine devam eder, bir taraftan gelir parlamentoda görev yapar ama maalesef biz gencimize güvenmiyoruz. Ama AK Parti olarak biz gencimize güveniyoruz. 25'i nasıl getirdiysek, ben inanıyorum bundan sonra AK Parti inşallah seçme ve seçilme yaşını 18 olarak Meclis'ten geçirecektir."

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, partisinin 3 dönem kuralına takılanların da bir dönem ara verdikten sonra tekrar aday olabileceğini, ara verdiği dönemde de partinin kurullarında görev alabileceklerini, hükümetin herhangi bir organında danışmanlık yapabileceklerini, buna engel bulunmadığını söyledi.

Erdoğan, "Başbakan sizi kabineye layık görüyorsa parlamento dışından da sizi kabineye alabilir, bu da olur, bunun da önü kapalı değil, yol çok" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan: Bu Karşılıklı Bir Güç Devşirmesi Olayıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.


Advertisement