Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akış: "Toplumun Değerleriyle Bir Aradaysanız, O Zaman Yüzde 51'i... - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akış: "Toplumun Değerleriyle Bir Aradaysanız, O Zaman Yüzde 51'i...

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, "Yüzde 51 oy almanız için sadece ülkücü, sosyal demokrat ve muhafazakar olmanız yetmez.

09.03.2017 20:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, "Yüzde 51 oy almanız için sadece ülkücü, sosyal demokrat ve muhafazakar olmanız yetmez. Tüm toplumu kucaklayabiliyorsanız, tüm kesimlerle barışıksanız, hiçbir etnik kimlik ayrımı yapmıyorsanız, toplumun değerleriyle bir aradaysanız, o zaman yüzde 51'i aşabilirsiniz." dedi.

Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mustafa Temizer Konferans Salonu'nda, 16 Nisan'daki anayasa değişikliği halk oylaması çalışmaları kapsamında, AK Parti Üniversite Teşkilatı tarafından "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu program düzenlendi.

Akış, programda yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da referandumla anayasa değişikliğinin halkın takdirine sunulacağını söyledi.

Bu anayasa değişikliğinin daha öncekilerden farklı olduğunu dile getiren Akış, Türkiye'de ilk defa anayasayla birlikte hükümet sistemi değişikliğinin de yapılacağını belirtti.

Devletler kurulurken ilk olarak 3 konunun gündeme geldiğini anlatan Akış, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öncelikle devletin rejimine, akabinde şekline karar verirler. Devletler kurulduklarında, bu iki kararı verdikten sonra hükümet sistemlerine karar verirler. Dolayısıyla biz kritik ve çok temel bir tartışmayı yapıyoruz. Bu da hükümet sistemi değişikliği. İlk ikisi genelde ülkelerin tarihsel süreçleriyle ilintilidir. Genelde ülkelerin yaşadıkları bağımsızlık mücadeleleriyle ilişkilidir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti, devletin rejimine ve üniter şekline karar vermiş bir ülke. Şimdi tüm dünyada olduğu gibi bugün de biz hükümet sistemimizi tartışıyoruz. Hükümet sistemi de üçüncü faktör. Biz bunu 1876'dan bu yana tartışıyoruz."

Tarihsel süreçte Türkiye'nin Kanuni Esasi de dahil 5 anayasası olduğunu ve bunların hiçbir zaman olağan süreçlerde hazırlanmadığını ifade eden Akış, anayasaların savaş zamanları, antidemokratik dönemler ya da darbe dönemlerinde yapıldığını söyledi.

Akış, "Önümüzdeki garabet hükümet sistemini değiştirelim, Türkiye'yi güçlü kılacak, hedeflerine gitmesine vesile olacak ve imkan açacak bir hükümet sistemini Türkiye'ye kazandıralım, gençlerimize geleceğimize tevdi edelim anlayışıyla cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini halkımıza arz ettik." diye konuştu.

Türkiye'de hükümet sisteminin değişeceğini, yürütme için oy kullanacaklarını belirten Akış, şunları kaydetti:

"Eskiden Meclisi seçiyorduk, onlar hükümeti seçiyordu. Şimdi hükümeti biz kuracağız. Yüzde 51 oy almak şartıyla yürütmenin başına bir kimse geçebilecek. Yüzde 51 oy almanız için sadece ülkücü, sosyal demokrat ve muhafazakar olmanız yetmez. Tüm toplumu kucaklayabiliyorsanız, tüm kesimlerle barışıksanız, hiçbir etnik kimlik ayrımı yapmıyorsanız, toplumun değerleriyle bir aradaysanız, o zaman yüzde 51'i aşabilirsiniz. Dolayısıyla bunları yapmayan hiç kimse hükümeti kuramayacak."

Sistemde 5 yılda bir seçim yapılacağını anlatan Akış, koalisyon ve istikrarsızlık olmadığı için erken seçim diye bir durum yaşanmayacağını ifade etti. Akış, sürdürülebilir istikrarı bu sistemle getirmiş olacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akış: "Toplumun Değerleriyle Bir Aradaysanız, O Zaman Yüzde 51\'i...
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akış: 'Toplumun Değerleriyle Bir Aradaysanız, O Zaman Yüzde 51'i... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement