Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Girişim, Terörü Yerle Yeksan Edecek Bir Girişim Olacak" - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Girişim, Terörü Yerle Yeksan Edecek Bir Girişim Olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Girişim, Terörü Yerle Yeksan Edecek Bir Girişim Olacak"

Pekin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi, yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje.

14.05.2017 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pekin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi, yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. İkili, çok taraflı ve bölgesel iş birliklerinden istifade edecek bu girişimin, 'kazan-kazan' anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor. Siyasi ve ekonomik alanda birbiriyle uyumlu bir sistemin tesisi, bölgemizde istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin de kapılarını aralayacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'nun açılış törenine katıldı. 'Modern İpek yolu' olarak da adlandırılan kuşak güzergahındaki 29 ülkenin devlet ve hükümet başkanının hazır bulunduğu açılış töreni, Pekin Olimpiyat Merkezinde yer alan Çin Ulusal Kongre Merkezinde gerçekleşti.

Katılımcı ülke liderlerinin aile fotoğrafının çekiminin ardından açılış oturumuna geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış oturumunda bir konuşma yaptı.

"YENİ İPEK YOLU KITALARI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK"

'Yeni İpek Yolu' olarak da adlandırılan bu girişimin Asya'yı, Avrupa'yı, Afrika'yı ve hatta Güney Amerika'yı birbirine bağlama hedefiyle geleceğe damga vuracağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuşak ve Yol güzergahındaki ülkelerin altyapı planlarının ve teknik standartlarının yükseltilmesinin, kıtalararası ölçekte özellikle kara, deniz ve hava yolu koridorlarının geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Projenin başarısının, güzergah ülkelerinin ticareti kolaylaştırmalarına, gümrük alanında iş birliğine gitmelerine, tarife dışı engelleri kaldırmalarına ve yatırımları teşvik etmelerine bağlı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İpek Yolu fonu yanında güzergah ülkelerinin milli fonlarının devreye alınmasının, projenin finansal entegrasyonunu derinleştireceğini söyledi.

Hükümetler arası iş birliğinin teşvik edilmesinin, siyasi alanda da güçlü bir dayanışma ikliminin yeşermesine imkan tanıyacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm, bilim, teknoloji ve medya alanlarında kapsamlı kültürel iş birliğine gidilmesinin, öğrenci ve personel değişiminin yaygınlaştırılmasının hedefe ulaşılmasına hizmet edeceğini dile getirdi.

"ORTAK FİNANSMAN MEKANİZMALARI HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. İkili, çok taraflı ve bölgesel iş birliklerinden istifade edecek bu girişimin, 'kazan-kazan' anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor. Siyasi ve ekonomik alanda birbiriyle uyumlu bir sistemin tesisi, bölgemizde istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin de kapılarını aralayacaktır. Hızlı kalkınmakta olan Asya'nın büyüme, yoksullukla mücadele, iklim değişikliğine karşı gereken tedbirleri almak gibi konular için 2030 yılına kadar yılda ortalama 1,7 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyduğu hesaplanıyor. Bu boyutta bir çalışma, rekabetten ziyade iş birliği anlayışıyla hareket edilmesini gerektiriyor."

Türkiye'nin de kurucuları arasında bulunduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası'nda Türkiye olarak 2,6 milyar dolar sermayeye katkı payı ve yüzde 2,48 oy hakkı ile yer aldıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız hepimizin ihtiyaç duyduğu kalkınma hamlelerini yapabilmek için ortak finansman mekanizmalarının hayata geçirilmesidir" dedi.

"TÜRKİYE, ÖZEL KONUMUYLA İPEK YOLU COĞRAFYASININ ÖNDE GELEN ÜLKELERİNDEN BİRİSİ"

Asya ile Avrupa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin hızla geliştiği ve derinleştiği bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin hızla doğuya doğru kaydığını, sadece Avrupa ile Çin arasındaki ticaret hacminin 600 milyar dolara ulaşmasının dahi, bu değerlendirmeyi teyit ettiğini kaydetti.

Asya ve Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan Türkiye'nin, özel coğrafi konumuyla İpek Yolu coğrafyasının önde gelen ülkelerinden birisi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çin'in, İpek Yolu ekonomik koridoru girişimi, ülkemizin Avrupa'nın Anadolu üzerinden Orta Asya'ya ve oradan da Çin'e bağlanmasını hedefleyen 'Orta Koridor' projesiyle bütünleşiyor. Bilindiği gibi Orta Koridor, Türkiye'den Gürcistan ve Azerbaycan'a yönelen oradan Hazar denizini aşarak, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan'ı geçen, Afganistan ve Pakistan'ı da kapsayacak şekilde Çin'de nihayet bulan bir ticaret yolu projesidir. Biz bu çerçevede Çin'le ve diğer güzergah ülkeleriyle birlikte hareket etmek istiyoruz. 2015 yılındaki G20 Antalya zirvesi sırasında Çin ile imzaladığımız mutabakat zaptı, ülkelerimiz arasındaki ikili iş birliği açısından önemli bir adım olmuştur. Kuşak ve Yol'un ana ve tamamlayıcı unsurlarından biri olmasını hedeflediğimiz Ortak Koridoru, ülkemizde ve bölgemizde yürüttüğümüz çeşitli projelerle hayata geçirme yolunda ilerliyoruz."

TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ ULAŞIM PROJELERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu projesinin birkaç ayda faaliyete geçmesiyle Orta Koridorun önemli bir ayağının tamamlanmış olacağına işaret ederek, "Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmaray, 26 Ağustos 2016'da hizmete giren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 20 Aralık 2016'da açılan Avrasya Tüneli ile İstanbul'da inşası süren yeni havalimanı ve inşasına başlanan Çanakkale Köprüsü, projenin ulaşım altyapısı bakımından çok önemli diğer adımlarıdır" diye ekledi.

Zonguldak Filyos, İzmir Çandarlı ve Mersin limanlarının inşasının da projenin deniz ayağını oluşturan önemli çalışmalar arasında yer aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi bir uçtan diğer uca kat eden Edirne-Kars Hızlı Tren Demiryolu Projesi, yine ülkemiz tarafından ortaya konulan önemli projedir. Bu tarihi projeyi, Çinlilerle birlikte gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyorum" şeklinde konuştu.

"BU GİRİŞİM, TERÖRÜ YERLE YEKSAN EDECEK BİR GİRİŞİM OLACAK"

"Önümüzde barışa ve istikrara hizmet edecek bir kazan-kazan projesinin bulunduğuna inanıyorum. Dolayısıyla Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu girişimi, her türlü takdirin üstündedir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok geniş bir coğrafyada hayata geçirilen bu girişimin, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbiriyle bağlantılı yepyeni bir sistemin tesisi anlamına geldiği değerlendirmesinde bulundu ve: "Bu projenin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma vasıtasıyla vatandaşlarımızın hayat standartlarında gerçekleştireceği artış, hepimizin ortak başarısı olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Herkes için fayda sağlayacak bu iş birliği modelinin başarılı olacağını düşündüğünü sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını "Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Herkes için fayda sağlayacak bu iş birliği modelinin başarılı olacağını düşünüyorum. Türkiye olarak bunun için her türü desteği vermeye hazırız" diyerek tamamladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Girişim, Terörü Yerle Yeksan Edecek Bir Girişim Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Öğrenciler Hatay'daki kardeşleri için iftar sofrası kurdu
    18:47 Öğrenciler Hatay'daki kardeşleri için iftar sofrası kurdu

    Düzce Üniversitesi öğrencileri, Hatay'ın Samandağ ilçesinde deprem sebebiyle hasar alan okulu yenilemek için iftar sofrası kurdu. Düzce Üniversitesi Dümerang Topluluğu, Hatay'daki okulun ihtiyaçlarını karşılamak için iftar sofrası düzenledi. Öğrencilerin burslarından artırdıkları paralarla destek verildi. Okulun yenilenmesi için 10-14 Mayıs tarihlerinde bölgeye gidilecek.

  • Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu
    18:45 Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesinde, Salda Gölü yakınlarındaki eski bir restoranın havuzunda bir kişinin ölü olarak bulunduğu bildirildi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ceset, otopsi için hastane morguna kaldırıldı.

  • Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu
    18:45 Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu

    Esenyurt'ta yol verme kavgasında çıkan anlaşmazlıkta bir adam, arkadaşının tartıştığı kişiye kafa attı. Olaya başka bir adam yumrukla müdahale edince ortalık karıştı. Yaşanan o anlar ise kameraya yansıdı.

  • Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu
    18:42 Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu

    Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan emekli bir öğretmen, park halinde bekleyen dolmuştan çevirme karavanda ölü olarak bulundu. Arkadaşı tarafından hareketsiz şekilde bulunan öğretmenin cansız bedeni, inceleme için Antalya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

  • Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu
    18:41 Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü yakınında, yıkılan eski restoranın su dolu havuzunda bir kişinin hareketsiz olduğu bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, havuzdan çıkarılan kişinin kamyon sürücüsü İsmail Karnak olduğunu belirledi. Karnak'ın cesedi hastaneye kaldırıldı.

  • Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı
    18:41 Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı

    Bolu'da Orman Haftası nedeniyle Valilik Meydanı'nda vatandaşlara 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. İl ve ilçelerde toplam 20 bin adede yakın fidan dağıtıldığı öğrenildi. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlamaları kapsamında Bolu Kardelen Meydanı'nda düzenlenen fidan dağıtım etkinliğinde 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. Fidan dağıtım etkinliğine Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bölge Müdürü Mahmut Şentürk ve Bolu ilindeki kurum amirleri ile bölge müdür yardımcıları, şube müdürleri, işletme müdürleri ve kurum personeli katıldı. Ihlamur, karaçam, sarı çam, ceviz, kuşburnu, kestane, mavi ladin, sedir ve kızılcık türlerinden toplam 2 bin 500 adet fidanın ücretsiz olarak dağıtıldığı etkinlikte vatandaşların ilgisi oldukça fazlaydı. Tüm fidanlar kısa sürede tükendi. İl merkezi ve ilçelerde, Orman Haftası dolayısıyla toplam 20 bin fidan dağıtıldığı öğrenildi.

  • AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı
    18:41 AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı

    AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin önceki yerel seçimlerde yüzde 59,04'le kazandığı ilçe için 'Sultanbeyli'de fetret dönemini bitirecek miyiz?' dedi.


Advertisement