Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ersin Tatar arasında dikkat çeken diyalog: Kapalı Maraş'ta piknik yapalım - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ersin Tatar arasında dikkat çeken diyalog: Kapalı Maraş'ta piknik yapalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ortak basın toplantısı düzenledi. 15 Kasım'da Kuzey Kıbrıs'a ziyarette bulunacağını belirten Erdoğan, Ersin Tatar'a "Kapalı Maraş'ta piknik yapalım" teklifinde bulundu. Tatar ise Erdoğan'ın teklifine "İnşallah" diye yanıt verdi.

26.10.2020 19:07  Güncelleme: 08:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi.

15 Kasım'da KKTC'yi ziyaret edeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kapalı Maraş'ta bir piknik yapabiliriz. Biz buradan ekranlardan izliyoruz, bizzat yaşayalım istiyoruz. Kapılar açıldı şimdi orada yolları bu noktada da açmış olalım. Kıbrıslı kardeşlerimiz bundan sonra atılacak adımları görmüş ve yaşamış olsunlar." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Cumhurbaşkanlığı makamına seçilen sayın Ersin Tatar'la daha mesafeler kat edeceğimize inanıyorum. Sayın Tatar'la kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Kıbrıs'ta ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri ele aldık. Türk tarafı Kıbrıs'ta adil, kılıcı ve sürdürülebilir çözümden yanadır. Sadece Türk tarafının çaba göstermesi çözüm için kafi değildir. Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının eşit ortaklığı kabul etme yönünde bir anlayışının bulunmadığı aşikardır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ersin Tatar arasında dikkat çeken diyalog: Kapalı Maraş'ta piknik yapalım

"RUM TARAFI KIBRIS TÜRK HALKINI EŞİT ORTAK GÖRMÜYOR"

Rumlar 1963 yılında gasp ettikleri devleti Kıbrıs Türk halkıyla paylaşmak istemiyorlar. Yarım asrı geçen mücadele sürecinde mevcut parametrelerle bir yere varılmayacağı anlaşılıyor. Çözüm için federasyonun artık geçerli model olamayacağını, yeni fikirlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştım. Rum tarafı Kıbrıs Türk halkını eşit ortak olarak görmediği için hidrokarbon işbirliği çağrılarını cevapsız bıraktı.

Kıbrıs'ta iki ayrı halk ve onların kurduğu iki ayrı devlet şu anda zaten vardır. İki halkın barış, refah ve güvenlik içerisinde yan yana yaşayabileceklerinin çözümün temeli adadaki gerçeklere dayanmaktadır. Artık iki devletli çözümün gerçekçi bir yaklaşımla masaya getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye'nin adil, kılıcı, sürdürebilir çözüm konusundaki iradesi bakidir. Sayın Cumhurbaşkanı ile son gelişmeler Maraş açılımı gibi konularda görüş alışverişinde bulunduk. Adanın ortak sahibi Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve menfaatlerini savunuyoruz. Bu yöndeki kararlılığımızı her aşamada dosta, düşmana gösterdik. Doğu Akdeniz'deki mevcut durumun müsebbibi uyarılarımızı d inlemeyen, yapıcı önerilerimizi dikkate almayan Rum-Yunan ikilisidir.

"BU OYUNUN BAŞARI ŞANSI YOKTUR"

Hidrokarbon kaynakları nedeniyle iştahı kabaran uluslararası şirketler ve arkalarındaki yabancı güçler bu oyunun parçası olmakta beis görmemiştir. Ancak bu oyun artık bozulmuştur. Bu oyunun başarı şansı yoktur ve artık olmayacaktır.

Türkiye, KKTC'nin ekonomik, diplomatik ve sosyal yönden gelişmesi için her türlü çabayı göstermeyi sürdürecektir. Amacımız Kıbrıs Türk halkının hayat standardını yükseltmek ve geleceğe daha güvenli bakmasını sağlamaktır. Kıbrıs Türkü, Türkiye'yi her daim yanında bulacaktır. İnşallah tüm güçlükleri el birliği ile aşacak daha güzel günlere birlikte yürüyeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ersin Tatar arasında dikkat çeken diyalog: Kapalı Maraş'ta piknik yapalım

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın konuşmasından satır başları ise şöyle:

"Öncelikle davetinize ve eşinizle bize gösterdiğiniz misafirperverlik için zatı devletlilerinize ve eşinize teşekkür ediyorum. Türkiye bizim kardeş devletimizin olmasının yanı sıra anavatanımızdır. Köklerimiz buradan Kıbrıs'a gitmiştir. Kıbrıs Türk halkı 21 Aralık 1963-20 Temmuz 1974 arasında Türkiye'nin askeri müdahaleler ve sağladığı diğer destekler sayesinde ayakta durabilmiştir. Türkiye 1974'de Rum EOKA tarafından gerçekleştirilen darbe sonrasında Kıbrıs Helen Cumhuriyeti'ni kurduktan sonra tek başına harekete geçmeseydi, ne olurdu herkes düşünmelidir.

"TÜRKİYE, KIBRIS'TA BARIŞIN SÜRMESİNİN YEGANE SAĞLAYICISIDIR"

Türkiye, Kıbrıs'ta barışın sürmesinin yegane sağlayıcısıdır. Kıbrıs görüşme süreci Montana'da bir kez daha çökmüşse, bunun sebebi eşitçe bizimle paylaşımda olmamaktan kaynaklanmıştır. Türkiye'nin Kıbrıs'taki askeri varlığı ve etkin garantörlüğünü sıfırlamayı her zaman masaya koymuşlardır. Türkiye'nin beşli konferans önerisi bize göre son şanstır. Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin ele alınması için KKTC'nin de katılacağı bir konferans öneriniz bize göre gerçekçi ve yapıcıdır. Birçok kez ifade ettiğimiz üzere hidrokarbonlar konusu Kıbrıs Türk tarafı için bir samimiyet testidir. Sizlerin desteği ile önümüzdeki dönemde daha fazla dış temas yapmak, tezlerimizi anlatmak, uluslararası alanda çok daha görünür olmak istiyoruz. Kapalı Maraş için hükümetinizin yol haritasına uygun olarak, zatı devletlerinizin de kararlı duruş ve iradesiyle şu anda açılmıştır.

Sizlerle samimi ve yakın çalışmamız sonucu son 2 yılda Türkiye ile KKTC arasında iki ayrı iktisadi ve mali işbirliği protokolü imzalanmıştır. Türkiye, salgın sürecinde Kıbrıs Türkünü hiç yalnız bırakmamıştır. 100 yataklı modern hastanemiz 2 ay gibi bir süre içerisinde tamamlanma aşamasına gelmiştir. İnşallah çok yakında bu hastaneyi açmış olacağız. Kopan su taşıma boru hattının sizlerin de yakın ilgisiyle yenilerek hizmete girdiğini burada yinelemek istiyorum. Ercan Havaalanının bitirilmesi, ekonomik atılımlar amacımızdır. Bir kez daha bizlere gösterdiğiniz teveccüh ve destek için sizlere teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ersin Tatar arasında dikkat çeken diyalog: Kapalı Maraş\'ta piknik yapalım

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ersin Tatar arasında dikkat çeken diyalog: Kapalı Maraş'ta piknik yapalım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı
    08:11 Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, kendilerine muhalif olarak gördükleri kişilere tehditler savurmak, baskı yapmak ve seçim irtibat bürosu açılışlarında terörü ve teröristi öven örgütsel sloganlar atmakla suçlanıyor. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda ise ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:06 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İzmir merkezli düzenlenen 'MAHZEN-13' operasyonlarında, Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu'nun liderlik ettiği 2 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlar sonucunda elebaşları dahil olmak üzere toplamda 25 şüpheli gözaltına alındı.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 şüpheli gözaltına alındı
    08:05 Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 şüpheli gözaltına alındı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyonda, şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi
    07:51 Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'dan adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'ın olduğu iddia edilen ses kayıtları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Zan'a adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon dolar teklif edilen kayıtların kilit ismi Turgay Kocaya da sessizliğini bozdu. Kocakaya, Zan'ın ''Para bulamazsak çekileceğim, ailemin paraya ihtiyacı var. Aileme ev almam lazım bana ne Hatay'dan Hataylı'dan'' dediğini öne sürdü.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Şaphane İlçe Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gazilere iftar yemeği verdi
    05:42 Şaphane İlçe Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gazilere iftar yemeği verdi

    18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Programı kapsamında Şaphane İlçe Kaymakamlığı tarafından şehit aileleri ve gazilere onuruna iftar yemeği düzenlendi. Kaymakam İsmail Karakoç, şehit aileleri ve gazilerle yakından ilgilenerek sohbet etti ve Ramazan ayının öneminden bahsetti.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a ilişkin kararını yayımladı
    02:08 Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a ilişkin kararını yayımladı

    Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a eklenen geçici 1. maddenin birinci cümlesi ve üçüncü cümlesinin bir kısmının iptaline ilişkin kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile 134 milletvekilinin açtığı iptal davası sonucunda verildi. İptal edilen madde, kamulaştırma kararları üzerine açılan davalarda idare aleyhine açılacak davalarda kamulaştırma bedelinin mahkeme veznesine depo edilmesini öngörüyordu.


Advertisement