Cumhurbaşkanı Erdoğan, İmam Serahsi Camii'nin Açılışını Yaptı - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İmam Serahsi Camii'nin Açılışını Yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İmam Serahsi Camii\'nin Açılışını Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Aramıza fitne sokmaya çalışan FETÖ ve benzeri terör örgütlerine karşı her daim uyanık olmamız gerektiğini vurguluyorum” dedi.

02.09.2018 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aramıza fitne sokmaya çalışan FETÖ ve benzeri terör örgütlerine karşı her daim uyanık olmamız gerektiğini vurguluyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan'da Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii'nin açılış törenine katıldı. Açılışı yapılan caminin tüm İslam dünyası ve Kırgızistan'daki Müslümanlar için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, "Camimizin ata yurdumuza, Kırgız kardeşlerimize kazandırılmasında emeği geçen mimarından mühendisinden işçisine kadar tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Diyanet İşleri Başkanlarını, başkanlık camiasını ve Türkiye Diyanet Vakfını böylesine hayırlı bir işe öncülük ettikleri için tebrik eden Erdoğan, "Bu mescitte camide kılınacak namazların, edilecek duaların Allah katında kabul ve karin olmasını niyaz ediyorum" dedi.

Caminin mimarisinin, gerek külliye bütünlüğü içindeki konumuyla, hem dost ve kardeş ülke Kırgızistan'a hem de Orta Asya coğrafyasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten Erdoğan, "7 bin metrekarelik bir alanda, 37 metre kubbe yüksekliği, 4 minaresi, iç ve dış avlusuyla toplam 20 bin kişiyi bulan ibadet alanıyla burası tam anlamıyla bir külliyedir. Camimiz ve külliyesi, Anadolu ve Orta Asya arasında geçmişte var olan din, dil, tarih, kültür ve muhabbetin inşallah yeniden yeşermesine vesile olacaktır. Muhabbetten Muhammed oldu hasıl, Muhammed'siz muhabbetten ne hasıl? Evet, her muhabbet içinde sevgililer sevgilisi Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimizi barındırması gerekiyor. Bu eserin, kardeşler arasında birliğin, dirliğin, huzurun ve barışın adeta sembolü haline dönüşmesini temenni ediyorum. Zira biz, iki yarı devlet ama tek milletiz. Hepsinden öte tek ümmetiz" diye konuştu.

Büyük emeklerle 6 yılda ortaya çıkan eserin, Türk halkından Kırgız halkına bir hediye olarak asırlarca Orta Asya'nın kalbinde baki kalacağını belirten Erdoğan, "Bizim şehirlerimizin merkezinde daima camiler, mescitler bulunur. Bursa'dan Konya'ya, Buhara'den Kahire'ye, Saraybosna'dan Timbuktu'ya kadar coğrafyamızın dört bir köşesinde kurduğumuz şehirler hep camiler etrafında şekillenmiştir" dedi.

Şehirlerimizin, mimari açıdan medeniyetimizin izlerini taşıyan, gelenekle moderni mezceden, geniş, refah, estetik ve kullanım olarak işlevsel ibadethanelerle teçhiz edilmesini çok önemli gördüğünün altını çizen Erdoğan, "Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camisi'nin de tüm ana ve yardımcı binalarıyla işte bu mimari anlayışın en seçkin, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Bizim ibadet mekanlarımız yükseldikleri beldelere kattıkları anlam sebebiyle büyük ve güzel olarak inşa edilmişlerdir. Hepsinden öte çok ferahtır, huzurludur, kasvet yoktur, huzur vardır. Bugün nerede bir kubbe, bir minare varsa biliyoruz ki orası Müslüman yurdudur. Şehadetleri dinin temeli olan ezanlar, işte bu minarelerden yükselir. Günde beş vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur" şeklinde konuştu.

Camilerin büyüklüğü ve güzelliğinin iftihar kaynağı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Nasıl İstanbul deyince yedi tepesindeki yedi cami aklımıza geliyorsa, inşallah Bişkek de diğer eserler yanında bu güzide camisiyle anılacaktır. Camilerimizde, evlerimizde yapılan ibadetlerin ve edilen duaların bereketiyle tüm Müslümanların yaşadıkları sıkıntıların bir nebze olsun hafiflemesini, ümmet olarak çok daha güzel günlere kavuşabilmemizi Rabbimden diliyorum" diye konuştu. Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti:

"Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Aramıza fitne sokmaya çalışan FETÖ ve benzeri terör örgütlerine karşı her daim uyanık olmamız gerektiğini vurguluyorum. Kırgızistan ve ülkemiz arasında ortak din, dil, tarih, kültür ve kardeşlik bağlarının daha da kuvvetlenmesini temin edecek bu abide eserin hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum."

Caminin açılışını, ibadet ve ibadethaneler konusundaki hassasiyetini yakından bildiği Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile yapmaktan memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdoğan, Ceenbekov'un hac farizasını yerine getirerek ülkesine dönen kardeşinin haccının mübarek olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgız mevkidaşı Ceenbekov, caminin açılışını yaptı. - BİŞKEK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, İmam Serahsi Camii'nin Açılışını Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Engelsiz Yaşam Vakfı'nın Yeni Başkanı Av. Edip Önder Oldu
    19:10 Engelsiz Yaşam Vakfı'nın Yeni Başkanı Av. Edip Önder Oldu

    Engelsiz Yaşam Vakfı'nın kurucu başkanı Atilla Kaplakarslan'dan görevi devralan Av. Edip Önder, yeni yönetim kuruluyla birlikte engelli bireylerin engellerini aşmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Vakfın yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Av. Edip Önder, Tayyar Işıksaçan, Şeniz Ulusoy, Emrah Yedekçi, Nezih Ertuğrul Erdem, Hakim Seval Karataş, Fatih Dalma, Mustafa İsmet Mercan.

  • Razer Firefly V2 Pro: Yeni Oyuncu Mouse Padi Geliyor
    19:09 Razer Firefly V2 Pro: Yeni Oyuncu Mouse Padi Geliyor

    Razer, yeni oyuncu mouse padi Firefly V2 Pro ile dikkatleri üzerine çekiyor. 16.8 milyon farklı renkte ışıklandırma çeşidi sunan ürün, oyuncuların performansını artırmayı hedefliyor. Kompakt tasarımı ve yüksek tepki süresi ile FPS oyun severler için ideal bir seçenek olan mouse pad, Razer Synapse 3 uygulaması ile tam entegre çalışıyor. Ürünün Türkiye'ye ne zaman geleceği henüz belli değil.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.

  • Yeni Nesil Mercedes EQA ve EQB Türkiye'de Satışa Sunuldu
    19:09 Yeni Nesil Mercedes EQA ve EQB Türkiye'de Satışa Sunuldu

    Mercedes'in yeni nesil tamamen elektrikli araçları EQA ve EQB, Türkiye pazarında satışa sunuldu. Yenilenen tasarım ve donanım iyileştirmeleriyle dikkat çeken araçlar, çevresel sürdürülebilirlik ve performans açısından da başarılı olduğu belirtiliyor. EQA ve EQB'nin fiyatları da açıklandı. Mercedes'in elektrikli araç yatırımlarının artmasıyla birlikte, yeni modellerin satış başarısı merak ediliyor.

  • Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı
    19:09 Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı

    Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro, Türkiye'de satışa sunuldu. Telefon, 6.8 inç LTPO OLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 5600 mAh batarya ve 5G desteği gibi özellikler sunuyor. Ayrıca, 50 Megapiksel ön kamera ve 180 Megapiksel periskop telefoto kamera gibi gelişmiş kamera özelliklerine sahip.

  • Sinop'un Ayancık ilçesinde otomobil devrildi, 4 kişi yaralandı
    19:08 Sinop'un Ayancık ilçesinde otomobil devrildi, 4 kişi yaralandı

    Sinop'un Ayancık ilçesinde F.I'nın kullandığı otomobil, Yenikonak köyünde kontrolden çıkarak su kanalına devrildi. Kazada sürücü ile araçta bulunan 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerince Ayancık Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Kayseri Valisi: Tokat halkımıza ve milletimize geçmiş olsun
    19:03 Kayseri Valisi: Tokat halkımıza ve milletimize geçmiş olsun

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak yaptığı açıklamada, 'Tokat halkımıza ve milletimize geçmiş olsun' dedi. Çiçek, depremin Kayseri'de de hissedildiğini ancak herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti.

  • Ankara'da Ali Gaffar Okkan Atlı Polis Grup Amirliği'ndeki 50 polise sertifika verildi
    19:03 Ankara'da Ali Gaffar Okkan Atlı Polis Grup Amirliği'ndeki 50 polise sertifika verildi

    Ankara Emniyet Müdürlüğü, Ali Gaffar Okkan Atlı Polis Grup Amirliği'nde 4 aylık eğitimi başarıyla tamamlayan 50 polise sertifika verdi. Kursiyerlere sertifikaları, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç ve diğer yetkililerin katıldığı bir törenle takdim edildi. Atlı polisler, toplumsal olaylar ve kalabalık etkinliklerde asayişin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor.

  • Dr. Faruk Özlü Düzce Belediye Başkanı olarak mazbatasını aldı
    19:02 Dr. Faruk Özlü Düzce Belediye Başkanı olarak mazbatasını aldı

    AK Parti'den Düzce Belediye Başkanı seçilen Dr. Faruk Özlü mazbatasını, Düzce Adliyesinde törenle aldı. Özlü, önümüzdeki 5 yılda Düzce'ye büyük ve önemli hizmetler yapacaklarını belirtti.


Advertisement