Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eski Türkiye özlemiyle yanan bazı kesimlerin 15 Temmuz'u kendilerini haklı göstermek için kullanmalarına izin vermeyeceğiz.

14.10.2016 22:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eski Türkiye özlemiyle yanan bazı kesimlerin 15 Temmuz'u kendilerini haklı göstermek için kullanmalarına izin vermeyeceğiz. Milleti, milletin değerlerini, bu ülkenin medeniyet birikimini tahkir etmeyi çağdaşlık, ilericilik sanan 15 Temmuz gecesi ortalıkta hiç görünmeyen, hatta tanklara alkış tutanlar şimdi fırsatçılık peşinde koşuyor." dedi.

Erdoğan, Hilton Otel'de düzenlenen akşam yemeğinde, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileriyle bir araya geldi.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik mücadeleye değinen Erdoğan, "Bu teröristlerin iadesi mahkeme önüne çıkarılmaları için her türlü gayreti gösteriyoruz, göstereceğiz. Milletin iradesi dışındaki yöntemlerle iktidarı ele geçirme hevesi kuranlar için darbecilerin hak ettikleri cezaya çarptırılmaları gerekiyor. 15 Temmuz gecesi selalar, milletimizin ve devletimizin kurtuluşuna çağrı için verilmişti." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbecilerin en ağır şekilde cezalandırılmasının gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ya o salalara bile dayanamayanlar vardı. İzmir'de herhalde gördünüz, müezzini tekme tokat dövenleri gördünüz. Cam çerçeve indirenleri gördünüz, onlar da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Niye sala veriliyormuş, yahu bunlar zaten geçmişlerinde malum ezana tahammül edemeyenler bunlar. Darbecilerin en ağır şekilde cezalandırılmalarını da ülkemizde bu kötü alışkanlığın salasını vermek için gerçekleştirmeliyiz, bu da çok önemli. Adnan Menderes'in, Hasan Polatkan'ın, Fatin Rüştü Zorlu'nun akıbetlerinin, siyaset kurumunun üzerinde demoklesin kılıcı gibi sallanmasına engel olmak için bunu yapmalıyız."

-"Ötekileştirici yaklaşım kırk yıl boyunca FETÖ'ye malzeme verdi"

Hukuki ve adli sürecin 15 Temmuz'un bir yönü olduğunu, bunun yanında bu teşebbüsün çok iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Neden böyle bir ihanetle karşılaştığımızı etraflıca düşünmemiz gerektiğine inanıyorum. Eski Türkiye özlemiyle yanan bazı kesimlerin 15 Temmuz'u kendilerini haklı göstermek için kullanmalarına izin vermeyeceğiz. Milleti, milletin değerlerini, bu ülkenin medeniyet birikimini tahkir etmeyi çağdaşlık, ilericilik sanan 15 Temmuz gecesi ortalıkta hiç görünmeyen, hatta tanklara alkış tutanlar şimdi fırsatçılık peşinde koşuyor. Bunlara göre yaşanan olayın tek sorumlusu dini yapılarmış, İslami hassasiyetleriyle kamusal alanda var olmaya çalışan insanlarmış. Yine bunlara göre sorunun çözümü için eski jakoben, tek tipçi, dayatmacı dönemlere geri dönülmesi gerekiyormuş. 15 Temmuz sonrası ekranlara, gazete sayfalarına, sosyal medya platformlarına boca edilen bu tezler, sadece birer hezeyandır.

Her şeyden önce şunu bilmemiz lazım; 15 Temmuz darbe girişimine giden yolun taşları dine, dini kurumlara ve dini hayata bu şekilde çarpık bakan anlayış tarafından döşenmiştir. Uzun süre devlete hakim olan bu ötekileştirici yaklaşım kırk yıl boyunca Fetullahçı Terör Örgütüne ve onun sapkın ideolojisine malzeme vermiş, istismar edecekleri bir zemin sunmuştur. Milleti 'örümcek kafalı, gerici, yobaz, taşralı, takunyalı' diyerek hakir görenler, FETÖ gibi çok yüzlü; bak iki yüzlü demiyorum, çok yüzlü yapıların oluşmasına çanak tutmuştur. İnsanları üstat Necip Fazıl'ın ifadesiyle 'Öz vatanında paryalaştıran' zihniyet FETÖ'nun en büyük destekçisi, en büyük meşrulaştırıcısı olmuştur.

Bu ülkede öncelikle özeleştiri vermesi gerekenler devletin kapılarını millete kapatan, devletle vatandaşı karşı karşıya getirenlerdir. Yıllarca kendini devletin yegane sahibi olarak gören bu kesimlere düşen görev evvela FETÖ'ye alan açan geçmişleriyle hesaplaşmaktır. Şayet 27 Mayıslar, 12 Eylüller, 28 Şubatlar yaşanmasaydı bu ülkede yine FETÖ var olabilir miydi?. Siyasetin alanı müdahalelerle kısıtlanmasaydı, FETÖ bu kadar büyüyebilir miydi? 17-25 Aralık'tan beri FETÖ'ye karşı verdiğimiz mücadelede yalnız bırakılmasaydık 15 Temmuz ihaneti yaşanır mıydı?."

-Yenikapı ruhu

Yenikapı ruhunu hazmedemeyenlerin de çıktığına dikkati çeken Erdoğan, "İşte 7 Ağustos dedik, davet ettik, çağırdık, bir Yenikapı'dan bir yeni ruh oluşsun dedik, ama bir de baktık ki hazmedemeyenler de çıktı. Hatta hatta gelmek istemeyip de aracılar vasıtasıyla gelmesi temin edilenler daha sonra 'ben böyle bir Yenikapı ruhunu tanımıyorum' demeye başladılar. Yahu bir defa bu şecaat arzederken sirkatin söylemektir, tanısan ne olur, tanımasan ne olur, aslolan milletin tanımasıdır, milletin." dedi.

Yenikapı mitingine gelen 5 milyon vatandaşın bunu, bu ruhu tanıdığını, bir de ekranları başında en az 5 milyon kişinin izlediğini böylece 10 milyon kişinin bu ruhu tanıdığını ifade eden Erdoğan, "Bir de bunun yansıması var dünyaya, bütün bunlar bu kadar açık, net ortadayken 'ben böyle bir Yenikapı ruhunu tanımıyorum' demek, bir şey kazandırmaz. Yapmanız gereken nedir, ha ogün oradaki tecelli eden ruha ayak uydurmaktır, eğer ayak uydurmazsan sen kaybedersin, o alana gelenler değil." değerlendirmesinde bulundu.

-"Bu millet evelallah çok aziz bir millet, çok farklı bir millet"

Tedavinin başarılı olması için öncelikle teşhisin doğru konulmasının gerektiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Meclis kürsülerini ve grup toplantılarını FETÖ'ye açanlar, belediyelerinin arka kapılarından FETÖ'yü içeri alanlar olmasaydı, bu örgüt 15 Temmuz'a cesaret edebilir miydi?. Öncelikle bu soruların cevaplarının açık yüreklilikle verilmesi gerekiyor. Hiç kimse merak etmesin, kendi muhasebemizi kendi zemininde her zaman yapıyoruz. Bizim milletimizden gizlimiz saklımız yok. Onun için 14 yıldır kesintisiz bir şekilde ülkeyi yürütme sorumluluğunu üstleniyoruz. Bize çuvaldızı batıranlardan da kendilerinden de iğneyi ihmal etmemelerini bekliyoruz, iğneyi de kendinize batırın yahu. FETÖ bir sebep değil, çarpık temeller üzerine inşa edilmiş sistemin yol açtığı bir sonuçtur.

Öncelikle bu konuda net olmamız gerekir, şayet bu gerçeği kabul etmez, farklı hesapların farklı arayışların içine girersek benzer sorunlarla tekrar karşılaşmamız mukadderdir. Rabbimiz bizim şer bildiklerimizde hayır, hayır bildiklerimizde de şer olabileceğini ifade ediyor. 15 Temmuz elbette toplumumuz, devlet yönetimimiz üzerinde ağır travmalara neden oldu. 241 şehidimiz var, 2 bin 194 insanımız yaralandı, gazi, fakat dikkat edin milletimizde en ufak bir şöyle geri sayım oldu mu?. Herkes 'ekonomi çökecek, şöyle olacak, böyle olacak' dedi ve ertesi gün piyasalara 2,5 milyar dolar girdi. Nereden girdi, biliyor musunuz? Merkez Bankası'ndan değil, yastık altı ve 10 gün içerisinde bu rakam 12,5 milyar dolara çıktı. Bu millet evelallah çok aziz bir millet, çok farklı bir millet."

-"Bu dönem hatalardan ders çıkararak, geleceği yani yeni Türkiye'yi inşa etme dönemidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbeci FETÖ tarafından yıpratılan kurumların süratle toparlandığını söyledi.

"Vatanını 1 dolara satan alçaklar 21'inci yüzyılda bu devleti, bu milleti mahcup edecek görüntülerin yaşanmasına neden oldu." diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Hamdolsun tüm bunlara rağmen milletimiz metanetini, vakur duruşunu, geleceğe dair umudunu asla kaybetti. Milletimiz ekonomisine, demokrasisine, hükümetine, seçilmiş cumhurbaşkanına, siyaset kurumuna daha fazla sahip çıkarak, darbecileri piyon olarak kullanılanların heveslerini kursaklarında bıraktı. 29 gece sabahlara kadar nöbetler tutuldu. Her kesimden insanlar bu nöbetlere geldi. 81 vilayette, millet en zor zamanında devletinin imdadına yetişerek görevini fazlasıyla ifa etti. Şimdi önümüzde yeni bir dönem bulunuyor, bu dönem hatalardan ders çıkararak, geleceği yani yeni Türkiye'yi inşa etme dönemidir. 2023 hedefleri olan, 2053, 2071 vizyonu olan bir ülkeye 1940'ların, 1960'ların gömleğini giydirmeye çalışanlar hüsrana uğramaya mahkumdur, bu böyle biline."

Türkiye'nin bu süreçte tefrikaya değil birleşmeye, bütünleşmeye, kenetlenmeye, kucaklaşmaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Erdoğan, Mevlana'nın "Ümitsizlik köyüne gitme, ümitler var. Karanlığa doğru yürüme, güneşler var" sözünü anımsattı.

Erdoğan, "Bizim önüne bakmamız ortak değerlerimizin ışığında geleceğe doğru hep birlikte yürümemiz gerekiyor." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement