Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soydaşlarla Bir Araya Geldi- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: - "Lozan... - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soydaşlarla Bir Araya Geldi- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: - "Lozan...

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, soydaşlarla bir araya geldi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları ülkemize ve Yunanistan'a emanet etmiştir" "Lozan'da seçilmiş müftünün yeri var" "Yunanistan Devleti benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli"ATİNA...

08.12.2017 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, soydaşlarla bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

"Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları ülkemize ve Yunanistan'a emanet etmiştir"

"Lozan'da seçilmiş müftünün yeri var"

"Yunanistan Devleti benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli"

ATİNA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine temasları kapsamında Soydaşlarla Buluşma Etkinliği'ne katıldı. Erdoğan, "Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları ülkemize ve Yunanistan'a emanet etmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine'deki resmi temasları kapsamında Soydaşlarla Buluşma Etkinliği'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Chris Eve Otel'de düzenlenen etkinlikte konuşma yaptı. Gümilcine'deki vatandaşlarla muhabbetin aradan geçen 65 yıla rağmen aynı olduğunun altını çizen Erdoğan, "Çünkü biz yaratılanı yaratandan ötürü sevdik. Aramızdaki bu muhabbeti ne zaman ne de mesafeler etkileyebilir" diye konuştu.

"Başbakanlığım döneminden bu yana Yunanistan ile ilişkilerimizi geliştirmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almıştır" ifadelerini kullanan Erdoğan, "2010'da iki ülke arasında yüksek düzeyli iş birliği konseyini kurduk. Tüm bu gelişmeler bizim kararlı adımlarımızın sonunda mümkün olabildi. Yunanistan ile her alanda üst düzey diyaloğumuzun gelişmesine özel önem veriyoruz" diye konuştu.

Atina'da Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmeler gerçekleştirdiğinin altını çizen Erdoğan, "Bu görüşmelerde ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanında sizin sorunlarınızı da gündemde tutum. Sizlerin Lozan Anlaşması Avrupa Birliği Müktesabatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarının uygulanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Azınlıkları zenginlik ve bereket kaynağı haline dönüştürmek her iki ülkeyi de güçlü kılacaktır"

Yunanistan ile ikili ilişkilerin gelişmesinin azınlık sorunun çözümünü de kolaylaştıracağını belirten Erdoğan, "Bu sorunların çözümü ise Türkiye ile Yunanistan'ı birbirine daha çok yakınlaştıracaktır. Ülkemizde ve Yunanistan'da tüm yaşayan azınlıkları zenginlik ve bereket kaynağı haline dönüştürmek her iki ülkeyi de güçlü kılacaktır. Özellikle bu düşünceye Rum kökenli vatandaşlarımızın taleplerini onlarla diyalog içerisinde karşılamak için çok önemli adımlar attık. Tüm vatandaşlarımız gibi Rum kökenli vatandaşlarımızın da hayat kalitelerini arttırmak için çalışmayı sürdürüyoruz. Benzer yaklaşımları Yunanistan'dan beklemenin de hakkımız olduğuna inanıyoruz. İyi birer Yunanistan vatandaşı olarak sizler, birilikte bu ülkede çalışıyor ve ter döküyorsunuz. Bunun karşılığında da Lozan'daki hükümlere ve Avrupa Birliği standartlarına uygun davranış beklemek hakkınızdır. Sizlerin Türkçeyi, Yunancayı ve hatta uluslararası geçerliği olan bir başka dili çok iyi konuşan inanç ve kimliğini koruyan bireyler olmanız ülkeniz Yunanistan için de bir kazançtır. Bunun için sizlerden eğitim öğretim meselesine çok önem vermenizi diliyoruz" şeklinde konuştu.

"Lozan'da seçilmiş müftünün yeri var"

Yunanistan'daki önemli sorunlardan birinin buradaki baş müftülük sorunu olduğunu söyleyen Erdoğan, "Burada atanmış müftü ile işi götürmek isteme anlayışı var. Bunun Lozan'da yeri yok tam aksine seçilmiş müftünün yeri var. Biz seçilmiş din adamını kendi ülkemizde uyguluyoruz. Örneğin, Patrik bizim tarafımızdan atanarak görev yapan bir insan değildir. Sen Sinod Meclisi tarafından seçilen bir insandır. Şu anda Sen Sinod Meclisinin üye sayısı 17'ye yükselmiştir. Seçme hakkı 17 kişilik Sen Sinod Meclisinindir. Burada niçin bizim baş müftümüzü, bizim din görevlilerimizi seçmesin? Niçin burada atama kararlığını gösteriyorsunuz? Bu yanlış bir şey. Bunun Lozan'da yeri yok" dedi.

"Lozan sadece Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir antlaşma değil"

Lozan'ın sadece Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir antlaşma olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Lozan'da 11 ülke taraf vardır. Japonya, Bulgaristan, Fransa, İngiltere 11 ülke var. 11 ülke Lozan görüşmelerine katıldı. Bizim söylediğimiz neydi, 94 yıl geçti. 94 yıl aradan sonra burada bir güncelleme gerekebilirdi. Olaya illa adalar meselesi veya kara meselesi diye bakmanın anlamı yok ki. Baş müftülük, eğitim öğretim sıkıntısı en önemli meselelerden bir tanesi. Ama bizim ülkemizde böyle bir sıkıntımız yok. Patrik yurt dışına çıkmak istese Rum- Eyüp Kaymakamlığının iznine tabidir. Biz bunu uygulamıyoruz. Niye bir patriklik makamı var. Ama burada bazı şeyleri yaşıyoruz bunların olmaması lazım. Birçok şeyler var ki bunlar tarih oldu biz şimdi geleceğe bakalım. Şüpheyle birbirimize bakmamızın anlamı yok" şeklinde konuştu.

"Yunanistan Devleti benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli"

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Orada Pomak da Roman da var. Bana göre bizim ortak paydamız İslam'dır. Dolayısıyla Türk'üyle Roman'ıyla Pomak'ıyla biz biriz beraberiz. Bizim bir Rabia'mız var. Bu Rabia'da ne var, 1 tek millet, 2 tek bayrak, 3 tek vatan, 4 tek devlet var. Tek millette ne var, Türkiye'deki hangi etnik unsurlar varsa bunların hepsi o tek millet kavramının içindedir. Aynı şey Yunanistan için de geçerlidir. 2 tek bayrak, aynı şey burada da geçerli Yunanistan'ın tek bayrağı var. Birileri Yunanistan bayrağının dışında bir bayrak çıkarmak istiyorsa bu 17 Kasım'cıların olabilir orada sıkıntı olur. Bizim soydaşlar olarak ayrı Türk bayrağımız var. O ayrı konu. Burada asimilasyon değil entegrasyon noktasında Yunanistan bayrağını bir kenara koymamız mümkün değil. 3 tek vatan, 780 bin kilometrekareyle biz ülkemizde tek vatanız. Aynı şey Yunanistan içinde geçerli. 4 tek devlet bu devlette burada benim 150 bine yakın soydaşım Yunanistan Cumhuriyeti Devleti altında yaşıyor. Bizim isteğimiz şudur, Yunanistan Devleti benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli. Entegrasyon ayrı bir konu. Ama asimile olmasını istememeli."

Gümürcineli bir şairin şirini okuyan Erdoğan, "Gümülcine'de her şey buğday. Bu ara buğday çok önemli bir yer almaya başladı. Semih Kaplanoğlu'nun buğday filmini hepiniz seyredersiniz. Gülleri buğday kokan Batı Trakya topraklarını bereketlendirmek gerekiyor. Bunun için hayata geçirilebilecek pek çok proje mutlaka vardır. AB üyesisiniz. AB sağladığı imkanlarından en ileri düzeyde yararlanmaya çalışmalısınız. Yunanistan ekonomisinin güçlenmesi sizlerinde güçlenmesi demektir. Burada üretim ticaret istihdam konularında elde edeceğiniz başarılar bizleri gururlandıracaktır" ifadelerini kullandı.

"Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları ülkemize ve Yunanistan'a emanet etmiştir"

Siyasi, ekonomik, sosyal çalkantıların bölgemizin bir gerçeği olduğunu söyleyen Erdoğan, "Her şey gelip geçtiğinde geride sadece gönül bağlarımız, inancımız, dilimiz, kültürümüz kalır bunlara sıkı sahip çıkarsak daha nice sarsıntıyı fırtınayı atlatır geleceğe güvenle bakarız. Şartlar ne olursa olsun benim isteğim şudur. Birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma içinde olmanız birbirinize kenetlenmemizdir. Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları ülkemize ve Yunanistan'a emanet etmiştir. Biz sorumluluklarımızın farkındayız. Yunanistan'ın da farkında olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soydaşlarla Bir Araya Geldi- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: - "Lozan...
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soydaşlarla Bir Araya Geldi- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: - 'Lozan... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement