Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu medya hukukunu yeniden ele alacak - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu medya hukukunu yeniden ele alacak

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu medya hukukunu yeniden ele alacak

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, "Basın İş Kanunu önemli ölçüde eskidi.

13.02.2020 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, "Basın İş Kanunu önemli ölçüde eskidi. Basın Kanunu internet medyacılığının geliştiği, çok yönlü bir konuma geldiği dönemde onu kavrayacak seviyede değil. Kurumsal, kolektif medya, ortaklaşa medya dediğimiz gücün yanında bireysel medya dediğimiz medya ortaya çıktı. Böyle bir medyanın yeniden tanımlanmasına ihtiyaç var" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, medya temsilcileriyle ve basın çalışanlarıyla Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Uçum, medya hukukunda yapılacak yeni düzenlemeye ilişkin basın çalışanlarının fikirlerini aldı. Hukukun önemli alanlarından birinin de basın hukuku olduğunun altını çizen Uçum, "Basın hukuku geçmişe bakıldığında Basın İş Kanunu çalışma ilişkilerini düzenleyen bir kanun var. Basın İş Kanunu önemli ölçüde eskidi. Basın Kanunu internet medyacılığının geliştiği, çok yönlü bir konuma geldiği dönemde onu kavrayacak seviyede değil. Kurumsal, kolektif medya, ortaklaşa medya dediğimiz gücün yanında bireysel medya dediğimiz medya ortaya çıktı. Böyle bir medyanın yeniden tanımlanmasına ihtiyaç var. İnternet üzerinden kamuoyu oluşturmaya yönelik birçok enstrümanla bana göre medya faaliyeti yapılıyor. Artık medya meselesi hukuk alanında yeniden çok yönlü olarak ele alınması gereken olgusal gerçeklik üretmiş durumda. Biz diğer alanlarda olduğu gibi medya hukuku başlatmak için çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Medya Çalışma Grubu'nda medyayı ilgilendiren diğer aktörlerle de 21. yüzyılın medya hukukunu nasıl oluşturacakları konusunda istişareler yapılacağını kaydeden Uçum, şunları söyledi:

"Sosyal medyada pozitif düşünce özgülüğünün güvence altına alınması kadar negatif düşünce özgürlüğünün de güvence altına alınması, bütün bunlar üzerinden gerekirse uzun vadeli bir çalışma ile gerekirse çok daha fikri öncülük yapacak şekilde, diğer ülkelere de fikri esinlendirme yapabilecek şekilde ileri bir medya hukuku nasıl olur bunun için yoğun bir çaba içine gireceğiz. İş hukuku mevzuatı son derece dağınık. Çalışmalarımızdan biri de dağınık iş yükü mevzuatını tekleştirmeye yönelik bir çalışma. Bir iş kolu çalışması yapıyoruz. O iş kolu içerisinde medya çalışanlarına ilişkin özel bir kol olacak. Artık farklı farklı mevzuatların ürettiği çatışmaları ortadan kaldıracak bir çözüm önerisi içindeyiz."

Hukuk Politikaları Kurulunun faaliyetleri hakkında bilgi veren Uçum, Kurulun 10 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı hakkındaki 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 27. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanlığı bünyesinde görev yapmak üzere oluşturulduğunu kaydetti. Kurulun yeni sistemde hukuk alanında icracı yapı ve organlara fikri asistanlık sağlamak üzere oluşturulmuş, istişari nitelikte görev ifa eden en özgün yapılardan biri olduğunu belirten Uçum, "Hukuk Politikaları Kurulunun ödevleri; faaliyet alanlarında politika belge taslaklarını hazırlamak, izleme ve raporlama yapmak, görüş bildirme, talep, ihtiyaç ve etki analizleri yapmak" dedi.

Uçum, kurulun çalışma alanlarını ise şu şekilde sıraladı:

"Hukuk ve sistem reformu, yargı reformu, hak ve özgürlükler hukuku, yeni sistemin yetkinleştirilmesi-idare hukuku, izleme ve raporlama çalışmaları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin işleyişine ilişkin koordinasyon/oryantasyon çalışmaları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgilendirici diplomatik çalışmalara katkı."

Kurulun çalışma gruplarının ise Hukuk ve Sistem Reformu, Hak ve Özgürlükler Hukuku, Çalışma İlişkiler, Ceza Hukuku, Avukatlık Hukuku, Tahkim Hukuku, Kişisel Veriler Hukuku başlıklarından oluştuğunu belirten Uçum, çalışma gruplarının faaliyetlerinin ele alınan konuya ilişkin politika belge taslağı, öneri/sonuç belgesi oluşturuluncaya kadar devam edeceğini ifade etti. Uçum, şu ana kadar toplam 35 kurul toplantısı ve 33 çalıştay/çalışma toplantısı yapıldığının da bilgisini verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu medya hukukunu yeniden ele alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement