Erdoğan memur ve emekli zamlarını açıkladı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan memur ve emekli zamlarını açıkladı

Erdoğan memur ve emekli zamlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamları açıkladı.

03.01.2022 19:22  Güncelleme: 23:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamları açıkladı. Gerçek enflasyonun yüzde 82 olduğunu belirten KESK, "Reva görülen sefalet zammı toplu iş sözleşmesiyle birlikte yüzde 30,5" diye tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamları açıkladı.

"Memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30,5'e çıkartarak onlara ilave bir sosyal destek sağlamış oluyoruz" diyen Erdoğan, en düşük emekli maaşının da 2 bin 500 TL olacağını duyurdu. Erdoğan, "Yeni düzenlemeye göre hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak. Aylık geliri 1500 liradan başlayan 1 milyon 266 bin emeklimizin maaşlarını 2 bin 500 liraya yükseltmiş oluyoruz" dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekleriyle ilgili de açıklamada bulunan Erdoğan, son bir yıldaki çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite mezununa en az 12 ay istihdam taahhüdünde bulunan işverenlere 100 bin lira destek verileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nisan ayında mikro ve küçük işletmelere yönelik bir hızlı destek programı başlatmıştık. Bu programın kapsamını yeni mezun gençlerimizin istihdamını teşvik edecek şekilde genişletiyoruz. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere 100 bin lira destek veriyoruz" dedi. Erdoğan, "Kadın istihdamında bu rakam 110 bin lirayı buluyor. Mikro işletmelerde iki ve küçük işletmelerde beş personele kadar uygulanacak bu destek rakamı faizsiz olarak 2 yıl sonra 24 ayda geri ödenecek. Amacımız bu programla 75 bin yeni meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi istihdama dahil etmektir. İşletmelerimizi, başvuruları bugün açılan bu programa katılmaya davet ediyoruz" diye ekledi.

Artan döviz kurunun düşürülmesi amacıyla başlatılan kur korumalı Türk Lirası mevduatı uygulamasıyla ilgili de konuşan Erdoğan, "Kur korumalı Türk lirası mevduatına kısa sürede 78 milyar liralık bir geçişin yaşanması, vatandaşlarımızın ekonomi programımıza olan güveninin işaretidir" dedi.

Erdoğan, son 19 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonla ilgiliyse "Ülkemizde, yüzde 6'lara kadar indirdiğimiz enflasyonun boynunu kırarak en kısa sürede tekrar tek haneli rakamlara geriletmekte kararlıyız" açıklamasında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'de enflasyonun yıllık bazda yüzde 36,08'e yükseldiğini duyurmuştu.

KESK'ten tepki

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Erdoğan tarafından açıklanan zam oranlarına tepki gösterdi.

KESK'in Twitter hesabından yapılan açıklamada, "4 saat süren kabine toplantısından 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisiyle dalga geçen #memur zam oranı... %2,5 'EK ZAM'. Gerçek enflasyon %82.81, yoksulluk sınırı 13 bin 100... #iştenetice... Reva görülen sefalet zammı TİS (toplu iş sözleşmesi) ile birlikte %30,5" denildi.

"Sadaka değil hakkımızı istiyoruz!" ifadesini kullanan KESK'in paylaşımında, "1 yılda elektriğe %155, LPG'ye %143, motorine %90, benzine %78, temel gıda ürünlerine %80, doğalgaza %43 zam; kamu emekçisine %2,5 sadaka, #emekli'ye sefalet zammı" denildi.

KESK Başkanı Mehmet Bozgeyik de "1500 TL maaş alan 1 milyon 266 bin emeklinin maaşı 2500 TL ye çıkmış! Geriye kalan toplam 12 milyon emekliye yapılacak enflasyon oranında artış ile yine emekliler açlık sınırının altında ücret alacak! Esasen buraya bakmak görmek gerekiyor!" diye tweet atarak tepkisini dile getirdi.

DW/CÖ,HS

(c)

Kaynak: Deutsche Welle

Son Dakika Güncel Erdoğan memur ve emekli zamlarını açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.


Advertisement