Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni

2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne edebiyatçı Alev Alatlı'nın konuşması damga vurdu.

03.12.2014 18:20  Güncelleme: 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne edebiyatçı Alev Alatlı'nın konuşması damga vurdu. Gezi olaylarında eylemcileri sokağa davet eden yazarları sert bir dille eleştiren Alatlı, "Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları evinden seyrettiğini ifade edebiliyorsa yasal olarak suçsuzdur ama helal değildir yaptığı. Siz (Cumhurbaşkanı Erdoğan) 'Dünya 5'ten büyüktür' dediğinizde biliyor musunuz 'evrensel dolandırıcılığın hüküm sürdüğü zamanda devrimciliktir' diyen George Orwell ayağa kalkar bu sefer de o alkışlardı. Yetmez ona Daniel Defoe de katılırdı. Hakikati gören, başkaları farklı düşünüyor diye onu haykırmaktan çekiniyorsa hem budala hem de alçaktır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı 2014 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Türk sinemasına yaptığı büyük katkılar nedeniyle sinema alanında Hülya Koçyiğit'e, uzun sanat hayatı boyunca klasik Türk müziği ve tasavvuf müziğine yaptığı büyük katkılar nedeniyle müzik alanında Niyazi Sayın'a, Türk edebiyatına ve gelişmesine yaptığı önemli katkılar nedeniyle edebiyat alanında Alev Alatlı'ya, Abdülhamit dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarına dair değerli çalışmaları için tarih alanında Prof. Dr. Engin Akarlı'ya, İslam dünyasında hazırlanan ilk ve en kapsamlı İslam ilimleri ansiklopedisi olması ve Türkiye'de ilim dünyasına sunduğu başarılı çalışmalar nedeniyle kurum kategorisinde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne ödül verildi.

"BEN BİR MUHACİRİM"

Alev Alatlı ise yaptığı konuşmada, kendisinin ders veren biri olmasına rağmen bu kadar telaşlandığını hatırlamadığını söyledi. Bunun tuhaf bir heyecan olduğunu kaydeden Alatlı, kendisinin bir muhacir olduğunu, muhacir derken kelimeyi özgün anlamında kullandığını dile getirdi. Yollara düştüğünü, güneşin battığı diyarlardan doğduğu diyarlara, aydınlanma kutbundan merhamet kutbuna hicret etmeye çalıştığını söyleyen Alatlı, "Aydınlanma kutbu dediğim burada yegane terazisi yasaların harfinden ibaret olan bir düzen. Merhamet kutbundan kastım yasaların ötesinde kadim değerlerin esas olduğu toplumsal düzen. Kendi adıma ikisinin arasında bir yerlerde hakikati arayan bir entelektüel, bir muhacir olarak anılmam gerektiğini düşünürüm" diye konuştu.

"SOLJENİTSİN YAŞASAYDI SİZİ AYAKTA ALKIŞLARDI"

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Danışmanı Aleksandr Soljenitsin'in "Merhamet kutbuna vardığınızda insanlık görevinizi yerine getirebilmek için üstüne para vermeye hazırsınız demektir" sözünü anımsatan Alatlı, "Bunu burada en kalbi müttefiklerimizin en beklenmedik kuytularda saklı olabildiklerini anlatmak için söylüyorum. Soljenitsin yaşasaydı sayın Cumhurbaşkanını, yüz binlerce Suriyeli mültecilere kapılarını açan hükümetini ve zatıalinizi ayakta alkışlardı. Yasanın bireyin kafasında saklı, adaletin kendi silahının ucunda olduğu nesnel hukuktan nasibini almamış toplulukların ne denli korkunç olduklarını bilebiliyoruz. Geçen yüzyılda Hitler Almanya'sı, bu yüzyılda Esed'in Suriye'si, DEAŞ dehşeti saymakla bitmez. Öte yandan dinden, gelenekten, kadim gelenekten soyundurulmuş yegane ölçüsü nesnel yasaların harfinden ibaret olan toplumlarda eşrefi mahlukata layık toplumlar olamıyorlar" dedi.

"OLİGARKLAR KİMLER, BM, IMF, AB"

Alatlı, insanın araç değil amaç olduğunun unutulduğunu, infaz yasalarına uygun olduğu sürece ölen çocukların hesabının sorulamadığı bir nizamın inşa edildiğini, yerleştirildiğini kaydetti. Bugün dünyada gelinen noktanın ekonomik yığışınların ve onların yandaşlarının oluşturduğu bir oligarşi olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Alatlı, "Oligarklar kimler? Oligarklar, başta iktisadi karteller ve onun yanı sıra BM, IMF, AB'ye kadar haklı olma hali için temyiz edilemez yetkiye sahip kuruluşlar. Oligarkların düzeninde temyize gidebileceğiniz yer yoktur. Mesela Ermeni soykırımının olmadığına kanaat getiren bilim adamı yasalarla susturulabilmektedir" diye konuştu.

Helalleşmenin mahkemeden dava kazanmaktan daha üstün olması gerektiğini dile getiren Alatlı, "Çünkü her yasal hak helal değildir ve olamaz" dedi.

"YAZARLARIN YAPTIĞI YASAL AMA HELAL DEĞİL"

Gezi eylemlerini destekleyen ve halkı sokağa teşvik eden yazarlara da göndermede bulunan Alatlı, şunları kaydetti:

"Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları evinden seyrettiğini ifade edebiliyorsa yasal olarak suçsuzdur ama helal değildir yaptığı. Şimdi buradan şöyle bir öngörüde bulunuyorum, 21. yüzyılın en yaman projesi helal olanı yasal olanla örtüştürmek olsa gerekir" dedi.

Alatlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" sözlerini hatırlatarak şunları kaydetti:

"Siz 'Dünya 5'ten büyüktür' dediğinizde biliyor musunuz 'evrensel dolandırıcılığın hüküm sürdüğü zamanda devrimciliktir' diyen George Orwell ayağa kalkar, bu sefer de o alkışlardı. Yetmez ona Daniel Defoe de katılırdı. Hakikati gören, başkaları farklı düşünüyor diye onu haykırmaktan çekiniyorsa hem budala hem de alçaktır. Bir adamın 'benden başka herkes aldanıyor' demesi güçtür şüphesiz ama sahiden herkes aldanıyorsa o ne yapsın. Evet, 'dünya 5'ten büyüktür.'

EMİNE ERDOĞAN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Alatlı'nın konuşması sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ni sahiplerine verdi. Ödül töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan davetlilere resepsiyon verdi. Resepsiyon basına kapalı olarak gerçekleştirildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement